Για το 2023 το «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του» απονέμεται από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ΣΠΕΚ στους μεγάλους λογοτέχνες του απανταχού Ελληνισμού, Γιώργο Μαρκόπουλο και Αντώνη Πιλλά. 

 

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου Βραβεύει τον Γιώργο Μαρκόπουλο για την ουσιώδη συμβολή του στην Ελληνική Λογοτεχνία ως ποιητής. Συνταιριάζει την αισθητική συγκίνηση με τη λαϊκή θυμοσοφία, οδηγεί νέους ποιητές και τιμά μεταπολεμικούς, επιστρατεύει κάθε πηγή που φέρει χαρά και προσφέρει δύναμη, αντιπαλεύει τον θάνατο, αγαπά τον συνάνθρωπο, τον τόπο, τιμά την οικογένεια, τη γυναίκα, τον Άλλο, την παράδοση, τη Μνήμη, εξυμνεί την αθωότητα, το φως και την ομορφιά της ζωής.

 

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου Βραβεύει τον Αντώνη Πιλλά για την ουσιώδη συμβολή του στην Ελληνική Λογοτεχνία ως ποιητής. Έχει βαθιά αγάπη για τη χειμαζόμενη Κύπρο, αγωνιά για το αύριο και προσδοκά για την απελευθέρωση. Με λυρισμό υμνεί τις φυσικές ομορφιές του νησιού του και στηρίζει τη θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση, την ειρήνη, τα παιδιά και στοχάζεται το βάθος του μυστικού κόσμου της αιωνιότητας.

 

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου του 2023 στις 17:00 ώρα Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε η σεμνή, κλειστή διαδικτυακή τελετή βράβευσης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, για να τιμηθούν δύο κορυφαίοι λογοτέχνες, ο Γιώργος Μαρκόπουλος και ο Αντώνης Πιλλάς με το Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του, αναγνωρίζοντας την αξία, τον πλούτο των συγγραφικών επιτευγμάτων τους.

 

Για το 2023 η Επιτροπή του Βραβείου Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του υπό την Εποπτεία της Προέδρου του ΣΠΕΚ κας Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά αποτελείται από:

  • Πρόεδρος Επιτροπής ΒΛΣΕ: Δρ Ιωσηφίδης Ιωσήφ Συγγραφέας, Επίτιμος Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ, τέως Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου & Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου.
  • Αντιπρόεδρος Επιτροπής ΒΛΣΕ: Δρ Κατσώνης Κώστας, Φιλόλογος, Κριτικός, Συγγραφέας, Πρόεδρος Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας, Επίτιμος Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Βιβλίου
  • Σταυροπούλου Ερασμία, Ομότιμη καθηγήτρια Nεοελληνικής Φιλολογίας, του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Βερτουδάκης Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.
  • Μπαλασόπουλος Αντώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κύπρου. -Ευαγγέλου Άγγελος, Επ. Καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Τομέας Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του ΕΚΠΑ.
  • Μύαρης Γιώργος Κ., Φιλόλογος στη Μέση Δημόσια Εκπαίδευση Κύπρου, κριτικός, συγγραφέας θεμάτων κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας.
  • Μαυρακάκης Μανόλης, Φιλόλογος, Καθηγητής, Συγγραφέας.
  • Αικατερίνη Σουλή, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Εκδόσεων Αρχύτας.

Με τη συμμετοχή τους τίμησαν την τελετή για το Βραβείο Λογοτέχνη 2023 – ΣΠΕΚ:

  • Ο λογοτέχνης της Θεσσαλονίκης Σταύρος Ζαφειρίου
  • Η Κύπρια φιλόλογος, ζωγράφος, συγγραφέας Πόπη Μπίσσα, που ευγενώς φιλοτέχνησε τα βραβεία των δύο βραβευθέντων.

Τον ετήσιο θεσμό του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου “Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του 2023” στηρίζουν οι ακόλουθοι αρωγοί και εγκάρδια τους ευχαριστούμε:

  • Ιερά Μητρόπολις Ορεινής και Ταμασού
  • Hellassat

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ απονέμει από το 2019, στο τέλος κάθε χρόνου, το «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του», όπου λογοτέχνης θεωρείται ο πεζογράφος (διηγηματογράφος, μυθιστοριογράφος) ή ο ποιητής ή ο δοκιμιογράφος. Υποψήφιοι είναι Έλληνες, Κύπριοι και Ομογενείς λογοτέχνες, που προσέφεραν μακρόπνοα και ουσιαστικά στα Ελληνικά Γράμματα, με έργο που αποδεικνύεται οδηγός για τους απανταχού Ελληνόφωνες και Ελληνομαθείς. Για τη βράβευση του Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΕΚ διορίζει αυτόνομη Επιτροπή η οποία, με βάση υψηλά κριτήρια, επιλέγει (παμψηφεί ή κατά πλειοψηφία) για βράβευση ένα Έλληνα και ένα Κύπριο ή Απόδημο, λογοτέχνη.

Για ιστορικούς λόγους συνέχειας, να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα ο ΣΠΕΚ έχει βραβεύσει τους ακόλουθους λογοτέχνες.

  • 2019: Μαρία Κέντρου Αγαθοπούλου, Κυριάκος Χαραλαμπίδης
  • 2020: Τίτος Πατρίκιος, Ανδρέας Ονουφρίου
  • 2021: Αντώνης Φωστιέρης, Κίκα Πουλχερίου
  • 2022: Σταύρος Ζαφειρίου, Νίκος Ορφανίδης

Ο θεσμός του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του» βραβεύει κορυφαίους λογοτέχνες και αποτελεί μια διαδικασία που επιδιώκει να αναγνωρίσει και να ανταμείψει τις εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της λογοτεχνίας. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον πολιτιστικό χώρο, ενισχύει τη σημασία της λογοτεχνίας, την ανάπτυξη της λογοτεχνίας ως τέχνης, προάγει τον πολιτισμικό διάλογο, ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων έργων, τονώνει την κοινότητα των συγγραφέων, διαμορφώνοντας έναν υγιή διάλογο γύρω από λογοτεχνικά θέματα.

 

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΕΠΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.