Ο προγραμματισμός των εξετάσεων

 

Το χρονοδιάγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της χώρας – Δεν προσμετρώνται οι απουσίες από κορωνοϊό

 

 

 

Την ώρα που μαθητές και καθηγητές βρίσκονται σε περίοδο πασχαλινών διακοπών, είναι αλήθεια ότι το γεγονός πως μπήκαμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της χρονιάς προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερο άγχος, καθότι πολύ σύντομα οι μαθητές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις πανελλαδικές, τις προαγωγικές και τις απολυτήριες εξετάσεις… Γι’ αυτό και σήμερα μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr» θα δούμε αναλυτικά όλα όσα ισχύουν σχετικά με το πρόγραμμα των εξετάσεων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλη της χώρας, έπειτα και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων…

 

 

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Αρχικά, λοιπόν, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ως ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα Γενικά Λύκεια ορίζεται η Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, ημερομηνία κατά την οποία δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο σύλλογος διδασκόντων αποφασίζει για το χαρακτηρισμό της φοίτησης. Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων ορίζεται από το σύλλογο διδασκόντων και ανακοινώνεται στους μαθητές πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Μετά τη λήξη, προτείνεται το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών των Γενικών Λυκείων της χώρας.

 

Ειδικότερα, οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α’ και Β’ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. διεξάγονται από την Τρίτη 23 Μαΐου 2023 έως την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, ενώ η ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων ορίζεται το αργότερο την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023. Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ’ τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ., διεξάγονται από την Τρίτη 23 Μαΐου 2023 έως την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, ενώ η ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων ορίζεται έως την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023.

 

Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι προβλέπεται ειδική εξεταστική περίοδος κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, για τους μαθητές που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου και για εκείνους της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου που δεν επιτυγχάνουν το γενικό μέσο όρο. Η έκδοση των αποτελεσμάτων, μετά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου, θα γίνει μέχρι την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες από την έκδοση των αποτελεσμάτων και των δύο εξεταστικών περιόδων οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σχολείο, όπου φοιτούν, με την οποία ζητούν την αναβαθμολόγηση ενός ή περισσότερων γραπτών δοκιμίων. Η αίτηση συνοδεύεται με το προβλεπόμενο παράβολο για κάθε γραπτό δοκίμιο.

 

Οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τους οποίους προβλέπεται προφορική εξέταση αντί γραπτής, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ζητήσουν επανεξέταση στα μαθήματα που εξετάσθηκαν. Η αίτηση για επανεξέταση υποβάλλεται από τους κηδεμόνες των μαθητών ή από τους ίδιους, εφόσον είναι ενήλικοι, στο σχολείο μέσα σε δύο ημέρες από την έκδοση των αποτελεσμάτων. Παράλληλα, η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από το προβλεπόμενο παράβολο για κάθε μάθημα για το οποίο ζητείται επανεξέταση. Ακόμη, επισημαίνεται πως σε ό,τι αφορά τους ελέγχους προόδου του δευτέρου τετραμήνου, αυτοί παραδίδονται στους κηδεμόνες των μαθητών έως την Τρίτη 23 Μαΐου 2023.

 

Επίσης, προβλέπεται ειδική εξεταστική περίοδος στις αρχές του Σεπτεμβρίου, για τους μαθητές που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου, για τους μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων που δεν επιτυγχάνουν το Γ.Μ.Ο. καθώς και για τους μαθητές της Γ’ τάξης που επίσης κατά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου δεν επιτυγχάνουν το γενικό μέσο όρο.

 

 

Το πρόγραμμα στα Γυμνάσια

 

Σχετικά, τώρα, με τα Γυμνάσια, ως ημερομηνία λήξης μαθημάτων ορίζεται η Τρίτη 30 Μαΐου 2023, ημερομηνία κατά την οποία δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο σύλλογος διδασκόντων αποφασίζει για το χαρακτηρισμό της φοίτησης. Σε κάθε περίπτωση οι γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα μαθήματα της ομάδας Α’ διεξάγονται σε εξεταστική περίοδο που διαρκεί από την 1η έως τη 15η Ιουνίου, ενώ το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθημάτων ορίζεται από το σύλλογο διδασκόντων και ανακοινώνεται από το διευθυντή του Γυμνασίου

στους μαθητές, τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Αντίστοιχα, ορίζεται πρόγραμμα εξετάσεων και για τις κατατακτήριες εξετάσεις των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων και στρατεύσιμων μαθητών.

 

Κάθε μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα ή όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία. Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους, δηλαδή στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής του είναι μικρότερος από δέκα, εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα τέσσερα. Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης και ο μαθητής έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο από δέκα σε περισσότερα από τέσσερα μαθήματα, τότε δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, δεν παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση και επαναλαμβάνει την τάξη.

 

Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α’ και Β’ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής ή μαθητής της Γ’ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης, τότε επαναλαμβάνει την τάξη. Ακόμη, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι κατ’ ιδίαν διδαχθέντες και οι στρατεύσιμοι μαθητές εξετάζονται, κατά το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουνίου, προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα των ομάδων Α’ και Β’ και προφορικά στα μαθήματα της ομάδας Γ’, πλην του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο οποίο οι μαθητές αυτής της κατηγορίας δεν αξιολογούνται. Ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης προκύπτει από το μέσο όρο όλων των μαθημάτων πλην της Φυσικής Αγωγής.

 

Οι κατ’ ιδίαν διδαχθέντες και στρατεύσιμοι μαθητές προάγονται ή απολύονται σύμφωνα τα όσα προαναφέραμε. Όσοι δεν κριθούν άξιοι προαγωγής ή απόλυσης στις εξετάσεις του Ιουνίου παραπέμπονται κατ’ εξαίρεση στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα.

 

Δεν προσμετρώνται οι απουσίες από κορωνοϊό

 

 Τέλος, όπως έγινε γνωστό, μέσα στην εβδομάδα, δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών έως πέντε ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Ειδικότερα, μετά την άρση των έκτακτων μέτρων προστασίας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, διευκρινίστηκε ότι με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων των σχολικών μονάδων, οι εν λόγω απουσίες καταχωρίζονται αλλά δεν θα προσμετρηθούν.

 

Η απόφαση του συλλόγου εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων / κηδεμόνων των μαθητών ή των ιδίων, εφόσον είναι ενήλικοι, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα στο διευθυντή ή προϊστάμενό των σχολικών μονάδων της αντίστοιχης βεβαίωσης θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR). Επιπλέον, προβλέπεται ότι, στην περίπτωση που μαθητής νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο εξαιτίας νόσησης από κορωνοϊό COVID-19, οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας. Οι παραπάνω απουσίες είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.