Στεγαστικό επίδομα σπουδαστών Ι.Ε.Κ.

 

Παρατείνεται, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων με αντίστοιχη παράταση της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών

 

 

Περίοδος αιτήσεων το τελευταίο διάστημα και στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έδωσε παράταση στη διαδικασία υποβολής τόσο των αιτήσεων όσο και των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος στους σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης που αφορά το περσινό εκπαιδευτικό έτος, 2021 – 2022.

 

 

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Αρχικά, λοιπόν, πρέπει να τονιστεί ότι οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που αφορούν στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το εκπαιδευτικό έτος 2021 – 2022 πήραν παράταση και θα υποβάλλονται μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, στην ειδική εφαρμογή για το στεγαστικό επίδομα στο σύνδεσμο «https://stegastiko.minedu.gov.gr» (απαιτείται πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS). Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο καταρτιζόμενος για τον οποίο χορηγείται το επίδομα να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι εγγεγραμμένος στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ. (ΠΗΓΑΣΟΣ) και κάτοχος Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ.. Φυσικά, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η υπηκοότητα αφορά μόνο στο πρόσωπο του καταρτιζόμενου και όχι των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

 

Δικαιούχοι και διαδικασία  υποβολής της αίτησης

 

Με βάση τα ισχύοντα δικαιούχος του στεγαστικού επιδόματος είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο καταρτιζόμενος. Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο καταρτιζόμενος. Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο καταρτιζόμενος εφόσον είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, ή είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος.

 

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021 θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) προκειμένου να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο (προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός).

 

Στις περιπτώσεις που ο υπόχρεος φορολογικής δήλωσης δικαιούχος γονέας απεβίωσε μετά τη λήξη του φορολογικού έτους 2021 και ο καταρτιζόμενος / τέκνο του υπαγόταν σε αυτόν ως προστατευόμενο μέλος, ο/η σύζυγος του θανόντος θα πρέπει να υποβάλει οριστικά την αίτησή του εμπρόθεσμα. Στη συνέχεια προσκομίζει στην γραμματεία του δημόσιου Ι.Ε.Κ. φοίτησης την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και το Ι.Ε.Κ., αφού επιβεβαιώσει ότι ο δικαιούχος ανήκει σε αυτή την κατηγορία, προωθεί τον αριθμό πρωτοκόλλου αίτησης μέσω e-mail στη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης αναφέροντας τη σχετική αιτιολογία, προκειμένου να μεταβληθεί το σχετικό κριτήριο στην αίτηση του δικαιούχου.

 

Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής, θα πρέπει η αίτηση να λάβει αριθμό πρωτοκόλλου αίτησης, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση η αίτηση δεν θεωρείται υποβεβλημένη. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της υποβεβλημένης (πρωτοκολλημένης) αίτησης από το δημόσιο Ι.Ε.Κ. ο αιτών θα πρέπει να προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά που εκκρεμούν σύμφωνα με τη σελίδα προεπισκόπησης, μαζί με την εκτύπωση της αίτησής του, εντός της ορισθείσας προθεσμίας. Ως προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών ορίζεται η Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023. Αιτήσεις για τις οποίες δεν προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν θα αξιολογηθούν.

 

Έλεγχος Κριτηρίων – Δικαιολογητικά

 

Όσον αφορά τον έλεγχο των κριτηρίων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι τα μισθωτήρια συμβόλαια θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι μήνες και να έχουν συναφθεί πριν τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2021 – 2022. Σχετικά με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που ελέγχονται από τη διοίκηση των Ι.Ε.Κ. οφείλουμε να τονίσουμε ότι αυτά είναι το πιστοποιητικό θανάτου στην περίπτωση που ο δικαιούχος γονέας (ή ο καταρτιζόμενος) δεν καταχωρίζει το ΑΦΜ του/της συζύγου, για το λόγο αυτό, το διαζευκτήριο ή δικαστική απόφαση, σε περίπτωση που ο δικαιούχος γονέας επικαλείται διάσταση ή διαζύγιο και δεν καταχωρίζει το ΑΦΜ του/της συζύγου, για το λόγο αυτό και τέλος το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, σε περίπτωση που ο δικαιούχος γονέας είναι άγαμος.

 

Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία σε πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό θανάτου και εφόσον ο αιτών συναινεί για την αυτόματη και αυτοδίκαιη άντληση των δεδομένων από το Π.Σ. «Μητρώο Πολιτών» του υπουργείου Εσωτερικών, γίνεται αυτεπάγγελτη αναζήτηση του πιστοποιητικού το οποίο κοινοποιείται στο οικείο δημόσιο Ι.Ε.Κ. για την αξιολόγηση της αίτησης χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ηλεκτρονικά η αναζήτηση του πιστοποιητικού ή δεν επαληθευτεί ηλεκτρονικά από το Π.Σ. «Μητρώο Πολιτών» η ορθότητα των δηλωθέντων ισχυρισμών ή ο αιτών δεν συναινέσει στην εν λόγω αναζήτηση, ο δικαιούχος προσκομίζει το πιστοποιητικό στο Ι.Ε.Κ. φοίτησης.

 

Κάθε δικαιούχος πρέπει να δηλώσει υπεύθυνα στην ηλεκτρονική εφαρμογή ότι δεν είναι κάτοχος βεβαίωσης «Επαγγελματικής Κατάρτισης» ή τίτλου εκπαιδευτικού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δεν λαμβάνει για την ίδια περίοδο στεγαστικό επίδομα, ότι τα έτη για τα οποία έχει λάβει το στεγαστικό επίδομα είναι λιγότερα από τα έτη σπουδών του δημόσιου Ι.Ε.Κ. φοίτησης του καταρτιζόμενου, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας τους (συνυπολογιζόμενου πιθανού χρόνου κατά τον οποίο έλαβε επίδομα στη διάρκεια σπουδών του σε άλλο δημόσιο Ι.Ε.Κ.), ότι πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια της δράσης, καθώς και τα κριτήρια

περί μόνιμης κατοικίας σε σχέση με την πόλη φοίτησης. Παράλληλα, οφείλει να δηλώσει ότι τα δηλωθέντα στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία είναι αληθή και στη συνέχεια επιλέγοντας υποβολή / οριστικοποίηση της αίτησης, ο αιτών ενημερώνεται ότι δεν έχει πλέον τη δυνατότητα τροποποίησης των δηλωθέντων στοιχείων και για αυτό θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι τα στοιχεία που έχει δηλώσει είναι ορθά και ακριβή.

 

Στην περίπτωση συγκατοίκησης με άλλο καταρτιζόμενο δημοσίου Ι.Ε.Κ. για το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 υποβάλλονται συμπληρωματικά ο Α.Μ.Κ.Α. του συγκατοικούντος καταρτιζόμενου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του συγκατοικούντος καταρτιζόμενου καθώς και ο Α.Φ.Μ. του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος καταρτιζόμενου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή των στοιχείων συγκατοίκησης είναι ο συγκατοικών καταρτιζόμενος να είναι ενεργός καταρτιζόμενος δημοσίου Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά το εκπαιδευτικό έτος για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση, να είναι εγγεγραμμένος στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ. (ΠΗΓΑΣΟΣ) και να είναι κάτοχος Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ..

 

Σημειώνεται ότι η έγκριση ή απόρριψη των στοιχείων συγκατοίκησης δεν συνεπάγεται την αντίστοιχη έγκριση / απόρριψη της αίτησης στεγαστικού επιδόματος καταρτιζόμενου για τα 1.500 ευρώ αλλά αφορά στην επιπλέον χορήγηση των 500 ευρώ. H έγκριση της αίτησης στεγαστικού επιδόματος καταρτιζόμενου είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος. Κατόπιν της αξιολόγησης της αίτησης, και εφόσον αυτή εγκριθεί, τότε και μόνο τότε αξιολογούνται τα επιπρόσθετα στοιχεία συγκατοίκησης. Επιπρόσθετα, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι για τη χορήγηση του επιδόματος συγκατοίκησης, τον έλεγχο των κριτηρίων και την υποβολή των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, συμπληρωματικών δικαιολογητικών αναλυτικές λεπτομέρειες μπορεί να βρει κανείς στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύτηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

 

Αιτήσεις επανεξέτασης

 

Σε περίπτωση απόρριψης, αίτηση επανεξέτασης μπορεί να υποβάλει οποιοσδήποτε αιτείται του στεγαστικού επιδόματος, εντός προθεσμίας ενός μήνα από τη γνωστοποίηση του απορριπτικού αποτελέσματος, το οποίο προέκυψε είτε από τον ηλεκτρονικό έλεγχο, είτε από τον έλεγχο που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η αίτηση επανεξέτασης υποβάλλεται έντυπα προς τη γραμματεία του δημόσιου Ι.Ε.Κ. και προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του αιτούντος.

 

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι αίτηση επανεξέτασης μπορεί να υποβληθεί μόνο για αιτήσεις που θεωρούνται υποβεβλημένες εντός της ορισθείσας προθεσμίας και έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου αίτησης και στο πλαίσιο αυτό το δημόσιο Ι.Ε.Κ. έχει τη δικαιοδοσία και μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε πρόσθετο δικαιολογητικό κρίνει απαραίτητο για την εξέταση της αίτησης επανεξέτασης.

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.