Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης: Προβληματισμοί για το ορθογραφικό λάθος

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) του Α.Π.Θ. διοργανώνει το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 (10.30-13.30) διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο “Προβληματισμοί για το ορθογραφικό λάθος”.
Το Σεμινάριο αφορά τη διαχρονική και την κοινωνιογλωσσολογική διάσταση της νεοελληνικής ορθογραφίας, και σε αυτό θα συζητηθούν θέματα όπως:

– Γλωσσικό και ορθογραφικό λάθος: ομοιότητες και διαφορές
– Με βάση ποια κριτήρια καθορίζεται το ορθό ή το λάθος στη νεοελληνική ορθογραφία
– Ποιοι είναι οι συνήθεις ‘διορθωτές’ και ποιος θα τους διορθώσει
– Το πρόβλημα των ορθογραφικών απλοποιήσεων
– Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στο ζήτημα των ορθογραφικών ζητημάτων.
Το Σεμινάριο διαρθρώνεται σε τρεις φάσεις ως εξής (συντονίστρια: Δ. Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.):

1η φάση: παρουσίαση με τίτλο “Ορθογραφία και φωνολογική ιστορία των λέξεων” (Χρ. Τζιτζιλής, ομότιμος καθηγητής Ιστορικής και Βαλκανικής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου),

2η φάση: παρεμβάσεις/τοποθετήσεις των Ά. Αναστασιάδη-Συμεωνίδη (ομότιμης καθηγήτριας Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., Προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. “Ο Φιλόλογος”), Δ. Κουτσογιάννη (καθηγητή Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., Αναπληρωτή Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας) και Θ.-Σ. Παυλίδου (ομότιμης καθηγήτριας Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., μέλους του Δ.Σ. του Ινστιτούτου),

3η φάση: τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, σχολιασμός ερωτηματολογίου που θα τεθεί υπόψη τους και συζήτηση (Χρ. Τζιτζιλής, Γ. Παπαναστασίου, καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., διευθυντής του Ινστιτούτου, Α. Ρεβυθιάδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ., μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου).

Μετά τη λήξη του Σεμιναρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, γρ. 418, Nέο Kτίριο Φιλοσοφικής Σχολής, Α.Π.Θ.

E‐mail: [email protected]
Τηλ.: 2310 997128

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.