Αλλαγές στις διαδικασίες για εισαγωγή στις σχολές Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

 

 

 

Την ώρα που οι εκκρεμότητες στο… δρόμο για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2023 σιγά – σιγά μειώνονται, όπως έγινε γνωστό μέσα στην εβδομάδα, υπήρξε τροποποιητική απόφαση για την εισαγωγήΔοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων με τοσύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

 

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Ειδικότερα, με βάση την τροποποιητική απόφαση, οι υποψήφιοι οφείλουν να μην έχουν καταδικαστείσε οποιοδήποτε βαθμό για τέλεση ή απόπειρα τέλεσης ή κάθε μορφή συμμετοχής σε κακούργημα σεοποιαδήποτε ποινή, για τέλεση ή απόπειρα τέλεσης ή κάθε μορφή συμμετοχής σε εγκλήματα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του δημοκρατικού πολιτεύματος, προσβολών της διεθνούς υπόστασης της χώρας,προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά των πολιτειακών και πολιτικών οργάνων, τρομοκρατικώνπράξεων – τρομοκρατικής οργάνωσης, σχετικά με το νόμισμα, άλλα μέσα πληρωμής και ένσημα,πλαστογραφίας, πλαστογραφίας πιστοποιητικών, ψευδούς κατάθεσης, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούςβεβαίωσης, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας (εκτός της προερχόμενης από αμέλεια), κατά τηςγενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράνομης βεβαίωσης ήείσπραξης δικαιωμάτων του Δημοσίου, δωροδοκίας ή δωροληψίας, εκβίασης, απάτης, απιστίας, συκοφαντικήςδυσφήμισης, συμπλοκής, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, κλοπής, υπεξαίρεσης, αλιείας στην αιγιαλίτιδα ζώνηκαι τα εσωτερικά ύδατα, παράνομης αλιείας κατά παράβαση του ν.δ. 420/1970, λαθρεμπορίας, περίναρκωτικών, όπλων και πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών, περί αλλοδαπών, περί αρχαιοτήτων,ζωοκλοπής, ζωοκτονίας ή σε εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, πρέπει να μην έχουν καταδικαστεί σε οποιοδήποτε βαθμό για τέλεση ή απόπειρα τέλεσης ήκάθε μορφή συμμετοχής σε οποιοδήποτε έγκλημα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, για τέλεση ή απόπειρατέλεσης ή κάθε μορφή συμμετοχής σε οποιοδήποτε έγκλημα από δόλο σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριώνμηνών. Επίσης, να μη διώκονται ως φυγόποινοι ή φυγόδικοι για τα παραπάνω αδικήματα και να μην έχουνπαραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη ή εγκλεισθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα για κακούργημα ή κάποιο από ταπλημμελήματα αυτά.

 

Επιπλέον, στην απόφαση τονίζεται ότι οι υποψήφιοι οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη διάβουλεύματος, επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής αλλά δεν εισάγονται στην σχολή, αν είναιεπιτυχόντες, εφόσον δεν έχει εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης κατάταξης αμετάκλητοαθωωτικό βούλευμα ή απόφαση. Ο όρος καταδίκη περιλαμβάνει και την καταδίκη σε ποινικό σωφρονισμό γιατα παραπάνω εγκλήματα που αποτελούν κώλυμα κατάταξης.

 

Η απονομή χάριτος δεν αίρει την ανικανότητα για κατάταξη εκτός εάν έχει εκδοθεί έως την ημερομηνίαυποβολής αίτησης συμμετοχής το κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 47 του Συντάγματος διάταγμα που αίρειτο σχετικό κώλυμα. Περί αναστολής εκτέλεσης ποινής υπό όρο ισχύουν τα ορισθέντα στα άρθρα 99-104 τουΠοινικού Κώδικα. Σε περίπτωση που έχει διαταχθεί, με απόφαση δικαστηρίου, η αναστολή εκτέλεσης τηςποινής για ορισμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 99 Π.Κ., θεωρείται κώλυμακατάταξης η μη πλήρης και επιτυχής πάροδος του ορισμένου χρόνου αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Εάνέχει παρέλθει πλήρως και επιτυχώς ο χρόνος αναστολής εκτέλεσης της ποινής δεν συνιστά κώλυμα κατάταξηςη καταδίκη για την οποία έχει επιβληθεί η ποινή.

 

Σε περιπτώσεις προϋπάρχοντος τραυματισμού υποψηφίου, προβλήματος υγείας ή γυναικολογικήςφύσης, πρέπει να προσκομίζεται υποχρεωτικά ιατρική γνωμάτευση / βεβαίωση από ιδιώτη ιατρό ή νοσοκομείο(ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ), στην οποία να βεβαιώνεται το πρόβλημα, καθώς και να αναγράφεται η ημερομηνίααποκατάστασής του, προκειμένου ο υποψήφιος να επαναπρογραμματίζεται. Η ημερομηνία πρέπει να μηνυπερβαίνει το πέρας των αθλητικών δοκιμασιών, εκτός και αν το πρόβλημα παρουσιαστεί την τελευταία ημέραδιεξαγωγής τους οπότε επαναπρογραμματίζεται για την αμέσως επόμενη.

 

Επιπλέον, σε περίπτωση μη προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης ο υποψήφιος πρέπει να γνωστοποιείστον παρόντα ιατρό, το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και να εξετάζεται απ’ αυτόν πριν την έναρξηοποιασδήποτε αθλητικής δοκιμασίας. Ακόμη, σε περίπτωση τραυματισμού υποψηφίου κατά την ημέραδιεξαγωγής των αθλητικών δοκιμασιών, θα προγραμματίζεται για επανεξέταση, εφόσον εξεταστεί από τονπαρόντα ιατρό.

 

Η επανεξέταση θα προγραμματίζεται εντός του χρόνου διεξαγωγής των αθλητικών δοκιμασιών και θαγίνεται στο σύνολο των αγωνισμάτων εκτός και αν το πρόβλημα παρουσιαστεί την τελευταία ημέραδιεξαγωγής οπότε επαναπρογραμματίζεται για την αμέσως επόμενη ημέρα. Υποψήφιος, ο οποίος μετά τηνκρίση του ως μη ικανού σε κάποιο αγώνισμα δηλώσει εκ των υστέρων κώλυμα ή τραυματισμό, δεν δικαιούταιαναβολή εξέτασης. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πρόβλημα επί της διαδικασίας και μόνο, αρμόδιος είναι οπρόεδρος της οικείας Επιτροπής Αθλητικών Δοκιμασιών.

 

Οι επιτυχόντες υποψήφιοι την ημέρα κατατάξεώς τους προσκομίζουν, στην οικεία παραγωγική σχολήΔοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων η οποίακαι διενεργεί σχετικό έλεγχο, την αστυνομική ταυτότητα, αντίγραφο τίτλου σπουδών (απολυτηρίου λυκείου),υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνουν ότι δεν διώκονται ως φυγόποινοι, φυγόδικοι και ούτε έχουνπαραπεμφθεί σε δίκη, ούτε έχει ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη, υπεύθυνη δήλωση στην οποία ναδηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ), Πανεπιστημιακού ήΤεχνολογικού Τομέα, ή βεβαίωση διαγραφής εφόσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε κάποιο ΑΕΙ, καθώς καιοιοδήποτε άλλο έγγραφο απαιτηθεί.

 

Επιπρόσθετα, οι παραγωγικές σχολές Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. αναζητούν αυτεπαγγέλτως και ελέγχουν τοπιστοποιητικό της Εισαγγελικής Αρχής του τόπου κατοικίας των επιτυχόντων ότι δεν διώκονται ωςφυγόποινοι, φυγόδικοι, το αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης, το πιστοποιητικό ΣτρατολογικήςΚατάστασης για όλους τους άνδρες, καθώς και το πιστοποιητικό του οικείου Πρωτοδικείου περί μη θέσης σεδικαστική συμπαράσταση.

 

Τέλος, για τους υποψηφίους εκ Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ισχύει ότι δεν πρέπει ναέχουν καταδικασθεί σε οποιοδήποτε βαθμό για τέλεση ή απόπειρα τέλεσης ή κάθε μορφή συμμετοχής σεεγκλήματα κλοπής, παράβασης καθήκοντος, υπεξαίρεσης, απάτης, απιστίας, πλαστογραφίας, σχετικά με τηνυπηρεσία, ψευδούς κατάθεσης, ψευδούς καταμήνυσης, συκοφαντικής δυσφήμησης, ελευθέρωσηςφυλακισμένου, απόδρασης κρατουμένου, εκβίασης, ληστείας, παράνομης βεβαίωσης ή είσπραξηςδικαιωμάτων του Δημοσίου, υπεξαγωγής εγγράφου, ψευδούς βεβαίωσης ή νόθευσης εγγράφου, κατά τηςγενετήσιας ελευθερίας και εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, περί ναρκωτικών, της παράνομης οπλοφορίας ή οπλοχρησίας, για τέλεση ή απόπειρα τέλεσης ή κάθε μορφή συμμετοχής σεοποιοδήποτε άλλο έγκλημα από δόλο σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, για τέλεση ή απόπειρατέλεσης ή κάθε μορφή συμμετοχής σε οποιοδήποτε έγκλημα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.