Συντελεστές Ε.Β.Ε. και «Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων»

 

Οι συντελεστές των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

– Λεπτομέρειες για τη διαδικασία απόκτησης της κάρτας

 

 

Αναντίρρητα, το να «κερδίσει» κάποιος υποψήφιος ένα εισιτήριο για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων πάντα ήταν μια επίπονη διαδικασία. Με αφορμή, λοιπόν, την ανακοίνωση των συντελεστών της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τις πανελλαδικές του 2023, παρατηρούμε για ακόμη μια φορά ότι ο βαθμός δυσκολίας έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που καθιστά ακόμη και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου «γρίφο» για δυνατούς λύτες.

 

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

Αρχικά, λοιπόν, πρέπει να τονιστεί ότι για ακόμη μία χρονιά θα εφαρμοστεί και φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2023. Για το λόγο αυτό, ανακοινώθηκαν οι συντελεστές της Ε.Β.Ε. οι οποίοι και προφανώς κατά τα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής τους άλλαξαν σημαντικά το τοπίο με αρκετούς υποψηφίους να μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ αντίστοιχα, αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και οι κενές θέσεις σε αρκετά τμήματα.

 

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό μέσα στην εβδομάδα, από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε πως «υπεγράφη και αποστέλλεται προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο η υπουργική απόφαση, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί οι συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, τόσο αυτών που ορίστηκαν αρχικά όσο και αυτών που έχουν τροποποιηθεί κατόπιν πρότασης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των συναρμόδιων υπουργείων, για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2023, για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων και στις Α.Σ.Τ.Ε.».

 

 

 

 

Οι συντελεστές στα τμήματα του Π.Θ.

 

Φυσικά, μελετώντας τη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο, μπορεί κανείς να δει όλες τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί. Παρόλα αυτά, εμείς θα εστιάσουμε σε όλα όσα αφορούν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ειδικότερα, στα τμήματα «Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας» στη Λάρισα, «Ιατρικής» στη Λάρισα, «Κτηνιατρικής» στην Καρδίτσα, «Μηχανολόγων Μηχανικών» στο Βόλο και «Φυσικοθεραπείας» στη Λαμία ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. είναι 1,20. Αντίθετα, στα τμήματα «Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού» στα Τρίκαλα, «Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών», «Οικονομικών Επιστημών», «Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής» και «Πολιτικών Μηχανικών» του Βόλου ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. είναι 1,00. Σημειώνεται ότι στο τμήμα «Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού» στα Τρίκαλα ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. ειδικών μαθημάτων είναι 0,70. Παράλληλα, στα τμήματα «Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος» στο Βόλο και «Διοίκησης Επιχειρήσεων» στη Λάρισα ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. είναι 0,90, ενώ σε εκείνο της «Διαιτολογίας και Διατροφολογίας» στα Τρίκαλα ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. είναι 0,85.

 

Σε όλα τα υπόλοιπα και πιο συγκεκριμένα στα τμήματα «Αρχιτεκτόνων Μηχανικών» στο Βόλο, «Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας» στη Λάρισα, «Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος» στο Βόλο, «Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών» στο Βόλο, «Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού» στην Καρδίτσα, «Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας» στην Καρδίτσα, «Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής» στη Λάρισα, «Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής» στην Καρδίτσα, «Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» στο Βόλο, «Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής» στη Λάρισα, «Μαθηματικών» στη Λαμία, «Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης» στο Βόλο, «Νοσηλευτικής» στη Λάρισα, «Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης» στο Βόλο, «Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης» στο Βόλο, «Περιβάλλοντος» στη Λάρισα, «Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών»στη Λαμία, «Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική» στη Λαμία, «Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών» στο Βόλο, «Συστημάτων Ενέργειας» στη Λάρισα, «Φυσικής» στη Λαμία και «Ψηφιακών Συστημάτων» στη Λάρισα ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. είναι 0,80. Σημειώνεται ότι στο τμήμα «Αρχιτεκτόνων Μηχανικών» ο συντελεστής της Ε.Β.Ε. ειδικών μαθημάτων είναι 0,70.

 

 

Η «Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων»

 

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ανακοίνωσαν μέσα στην εβδομάδα ότι η «Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων» θα χορηγηθεί δωρεάν σε περισσότερους από 116.000 νέους. Μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας ΔΥΠΑ – ΙΝΕΔΙΒΙΜ δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας έως 30 ετών, σε όλους τους μαθητές των 50 Επαγγελματικών Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ και στους σπουδαστές ηλικίας έως 30 ετών των 31 Ι.Ε.Κ. της ΔΥΠΑ, να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη δωρεάν χορήγηση της «Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων» για ένα έτος.

 

Η «Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων» απευθύνεται σε νέους ηλικίας 13 έως 30 ετών και προσφέρει στους κατόχους της εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα, στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 37 χώρες της Ευρώπης. Οι κάτοχοι της κάρτας απολαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες σε τομείς όπως εκπαίδευση, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, υγεία, αθλητισμό, διασκέδαση, εστίαση, τηλεφωνία κ.α.. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της «Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων» (europeanyouthcard.gr) όπου βρίσκεται αναρτημένη η λίστα με τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

 

Κλείνοντας, να προσθέσουμε ότι περίπου έξι εκατομμύρια νέοι σε όλη την Ευρώπη είναι κάτοχοι της κάρτας, με πρόσβαση σε πάρα πολλές προσφορές, ενώ στην Ελλάδα συμμετέχουν 378 επιχειρήσεις και φορείς στο πρόγραμμα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση «https://europeanyouthcard.gr/home/el», ενώ η κάρτα παραλαμβάνεται είτε από τα καταστήματα της Vodafone που συνεργάζονται για αυτό το σκοπό με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είτε από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων σε Αθήνα (Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθέριος) και Θεσσαλονίκη (Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Α’ προβλήτα, Κτίριο Γραφείων ΟΛΘ Δημόσιας Αρχής Λιμένων​).

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.