Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι μια ετήσια πρωτοβουλία του Αρχείου Καβάφη και του Ιδρύματος Ωνάση, που εστιάζει στον Καβάφη, στο αρχείο και το έργο του και επιδιώκει να διερευνήσει τη διεθνή απήχηση και τη σημασία της καβαφικής ποίησης μέσα από καινούριες πολιτισμικές και ακαδημαϊκές οπτικές.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2023 θα προσεγγίσει το λογοτεχνικό έργο, την ευρεία απήχηση του Κ. Π. Καβάφη και το ψηφιακό αρχείο του ποιητή μέσα από ένα φάσμα διαφορετικών τεχνών, γνωστικών αντικειμένων και ερευνητικών πεδίων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται: η Ιστορία των Νεότερων Χρόνων, οι Κινηματογραφικές σπουδές, η Δημιουργική Γραφή, η Ιστορία της Εκπαίδευσης, οι Μουσικές Σπουδές, η Γλωσσολογία, η Νομισματική και ο Οπτικός Πολιτισμός. Στόχος του Διεθνούς Θερινού Σχολείου 2023 είναι να εμπλουτίσει τη συζήτηση γύρω από τον Κ. Π. Καβάφη με νέα μεθοδολογικά εργαλεία, να επανεξετάσει την ποίησή του μέσα από διαθεματικές και διακειμενικές προσεγγίσεις και να διερευνήσει την ιδιαίτερη πολιτισμική αξία του καβαφικού έργου σε ό,τι αφορά τον διάλογο και τις διεπιστημονικές ανταλλαγές ανάμεσα στις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Το Διεθνές Θερινό Σχολείο 2023 φιλοδοξεί να προσελκύσει φοιτητές και ερευνητές στην αρχή της σταδιοδρομίας τους και από άλλους τομείς, πέραν εκείνων της Νεοελληνικής Φιλολογίας και Λογοτεχνίας, προκειμένου να αναδείξει την αξία του καβαφικού έργου ως παραδείγματος για την ανάπτυξη διαθεματικής και διεπιστημονικής συνεργασίας.

Επιμελητές του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη 2023 είναι o Peter Jeffreys, Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Suffolk University της Βοστόνης και ο Τάκης Καγιαλής, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Θα συμμετάσχουν ως προσκεκλημένοι εισηγητές οι Mark Doty (Πανεπιστήμιο Rutgers, ΗΠΑ), Έλσα Αμανατίδου (Πανεπιστήμιο Brown, ΗΠΑ), Θανάσης Βασιλείου (Πανεπιστήμιο Poitiers, Γαλλία), Πάνος Βλαγκόπουλος (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Κατερίνα Καρατάσου (Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, Κύπρος), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Πανεπιστήμιο Haverford, ΗΠΑ), Ελένη Παπαργυρίου (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και Βικτώρια Σολομωνίδη – Hunter, (University College London, Βρετανία).

Στο φετινό Θερινό Σχολείο θα συμμετέχουν δώδεκα νέοι επιστήμονες, με πρωινές και απογευματινές συναντήσεις για διάστημα έξι ημερών, από τις 3 ως τις 8 Ιουλίου 2023. Η διοργάνωση περιλαμβάνει σεμινάρια με τους προσκεκλημένους εισηγητές, καθώς και παρουσιάσεις εργασιών των συμμετεχόντων, οι οποίοι είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουν όλες τις συναντήσεις. Αυτή η διάρθρωση ενθαρρύνει την ανάπτυξη δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στους συμμετέχοντες, τους επιμελητές της διοργάνωσης και τους προσκεκλημένους εισηγητές, ανοίγοντας την προοπτική γόνιμων συζητήσεων κατά τη διάρκεια των έξι ημερών του Θερινού Σχολείου αλλά και πέρα από αυτές. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου θα προγραμματιστούν πρόσθετες εκδηλώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πολιτιστικού χαρακτήρα επισκέψεις και παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων. Η γλώσσα εργασίας του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη θα είναι η αγγλική. Η γνώση της νέας ελληνικής δεν αποτελεί προαπαιτούμενο. Εντούτοις, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με το έργο του Κ. Π. Καβάφη. Το φετινό Θερινό Σχολείο Καβάφη απευθύνεται σε συμμετέχοντες από πολλά και διαφορετικά γνωστικά και επιστημονικά πεδία – τα οποία περιλαμβάνουν τις Νεοελληνικές Σπουδές, τη Συγκριτική Φιλολογία, τη Δημιουργική Γραφή, την Παγκόσμια Λογοτεχνία, την Ιστορία, τις Μουσικές Σπουδές, τις Σπουδές Κινηματογράφου, την Ιστορία της Τέχνης, την Εκπαίδευση και τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Υποβολή αιτήσεων έως 19.12.22

Ηλεκτρονική φόρμα υποβολής αίτησης: https://form.jotform.com/222994147766369

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://www.onassis.org/el/open-calls/open-call-international-cavafy-summer-school-2023

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.