Εισαγωγή διακριθέντων αθλητών στην τριτοβάθμια και κατατακτήριες

0
149

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

 

Η εκπαιδευτική επικαιρότητα «τρέχει» παρουσιάζοντας το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό και εμείς, ως συνήθως, πιστοί στο εβδομαδιαίο ραντεβού μας, μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr» θα παρουσιάσουμε τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των διακριθέντων αθλητών καθώς και ορισμένες πληροφορίες για τις φετινές κατατακτήριες εξετάσεις.

 

Αρχικά, πρέπει να τονιστεί ότι ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τα αποτελέσματα των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατηγορία των διακριθέντων αθλητών για το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023. Τα ανωτέρω αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους υποψηφίους μέσω διαδικτύου στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων www.minedu.gov.gr (αρχική σελίδα) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση «https://results.it.minedu.gov.gr».

 

Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα πληκτρολογώντας στο σχετικό πεδίο τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων και ως κωδικό πρόσβασης (password) θα χρησιμοποιήσουν τα τέσσερα αρχικά τους, επίθετου, ονόματος, πατρώνυμου και μητρώνυμου (με Ελληνικούς κεφαλαίους χαρακτήρες).

 

Οι υποψήφιοι οι οποίοι εισάγονται χωρίς ποσοτικό περιορισμό σε σχολή, τμήμα / εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος πανεπιστημίου της προτίμησής τους, μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα με τον ανωτέρω τρόπο, εφόσον γνωρίζουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό υποψηφίου, ή επικοινωνώντας στα εξής τηλέφωνα: 2103442709, 2103442074, 2103442705.

 

Η εγγραφή των επιτυχόντων διακριθέντων αθλητών έτους 2022, στις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, κατά το διάστημα από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 έως και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022. Η εγγραφή των επιτυχόντων αθλητών θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω πιστοποίησης του αριθμού κινητού τηλεφώνου τους, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πληροφοριακού συστήματος των ηλεκτρονικών εγγραφών. Η διαδικασία εγγραφής θα πραγματοποιείται κατά το ανωτέρω διάστημα με αίτηση των επιτυχόντων για τη σχολή ή το τμήμα επιτυχίας τους, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση «https://eregister.it.minedu.gov.gr».

 

Ειδικότερα, οι επιτυχόντες διακριθέντες αθλητές, οι οποίοι είχαν υποβάλει μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούλιο 2022, θα χρειαστεί να εισάγουν τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων υποψηφίου και τον ίδιο κωδικό (password) που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εγγραφή του Σεπτεμβρίου ή στην ηλεκτρονική εφαρμογή του μηχανογραφικού δελτίου.

 

Οι επιτυχόντες διακριθέντες αθλητές της κατηγορίας, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει μηχανογραφικό δελτίο το έτος 2022, θα χρειαστεί να εισάγουν τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων υποψηφίου και ως κωδικό πρόσβασης (password) θα χρησιμοποιήσουν τα τέσσερα αρχικά τους, επίθετου, ονόματος, πατρώνυμου και μητρώνυμου (με Ελληνικούς κεφαλαίους χαρακτήρες).

 

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι σχολικές μονάδες θα παρέχουν υποστήριξη στους επιτυχόντες όσον αφορά τους κωδικούς πρόσβασης, ενώ μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα υπάρχει διαθέσιμο αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης για τη διευκόλυνσή τους, καθώς και συνοπτικές οδηγίες. Επιπρόσθετα, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή οι επιτυχόντες, στην περίπτωση που έχουν εγγραφεί προηγουμένως σε σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα δηλώνουν τη σχολή ή το τμήμα στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένοι και θα αιτούνται ταυτόχρονα τη διαγραφή τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή στη νέα σχολή ή στο νέο τμήμα.

 

Τυχόν εγγεγραμμένοι φοιτητές σε τμήματα καταργηθέντων ΤΕΙ θα αιτούνται τη διαγραφή τους αναζητώντας αρχικά το ίδρυμα (πανεπιστήμιο), στο οποίο εντάχθηκε το οικείο τμήμα και εν συνεχεία το (σε μεταβατική ακαδημαϊκή λειτουργία) τμήμα του ΤΕΙ, από το οποίο επιθυμούν να διαγραφούν. Προς διευκόλυνση των αιτούντων, στο μενού «Στοιχεία Τμημάτων» παρέχεται αναλυτική λίστα, με την αντιστοίχιση των τμημάτων των πρώην ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια στα οποία έχουν ενταχθεί μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβατικής λειτουργίας τους.

 

Η αίτηση εγγραφής των επιτυχόντων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέχει χαρακτήρα υπεύθυνης δήλωσης. Οι επιτυχόντες μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα καλούνται να συμπληρώσουν τον προσωπικό τους Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής (ΑΜΚΑ), ο οποίος θα επιβεβαιώνεται μέσω διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ. Επιπλέον, οι επιτυχόντες θα βλέπουν τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου που συμπλήρωσαν στο μηχανογραφικό δελτίο τους και θα είναι σε θέση να το διορθώσουν αν δε βρίσκεται πλέον σε ισχύ.

 

Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής οι επιτυχόντες είναι απαραίτητο να δηλώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, τα οποία επιβεβαιώνονται μέσω σχετικών μηχανισμών της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Επισημαίνεται ότι η ορθότητα των στοιχείων επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι γραμματείες των σχολών / τμημάτων θα έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν σε περαιτέρω διαδικασίες.

 

Κατατακτήριες εξετάσεις

 

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι όσοι πτυχιούχοι επιθυμούν να καταταγούν σε τμήματα ΑΕΙ θα πρέπει να καταθέσουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους στο τμήμα υποδοχής έως την Τρίτη 15 Νοεμβρίου. Ως προς τα δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν η αίτηση του ενδιαφερομένου καθώς και ένα αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών. Για πτυχιούχους εξωτερικού συνυποβάλλεται και βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή από το όργανο που έχει την αρμοδιότητα αναγνώρισης του τίτλου σπουδών. Οι εξετάσεις διενεργούνται κατά το διάστημα από 1 έως 20 Δεκεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους, ενώ το πρόγραμμα εξετάσεων ανακοινώνεται από τη γραμματεία του τμήματος υποδοχής του πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν την έναρξη εξέτασης του πρώτου μαθήματος.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.