«Επίκαιρα εκπαιδευτικά»

0
473

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

 

Η εκπαιδευτική επικαιρότητα «τρέχει» παρουσιάζοντας το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό και εμείς, ως συνήθως, πιστοί στο εβδομαδιαίο ραντεβού μας, μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr» θα παρουσιάσουμε για ακόμη μια φορά τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά νέα της εβδομάδας…

 

Αποτελέσματα μετεγγραφών και μετακινήσεων

 

Αρχικά, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων μετεγγραφών και μετακινήσεων. Πλέον, αυτά είναι διαθέσιμα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Μετεγγραφών 2022». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν στην ειδική εφαρμογή με τους κωδικούς με τους οποίους υπέβαλαν την αίτησή τους μέσω του σχετικού συνδέσμου «https://transfer.it.minedu.gov.gr» ή μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από σχετικό σύνδεσμο. Ενστάσεις – αιτήσεις θεραπείας υποβάλλονται μέσω της ανωτέρω ηλεκτρονικής εφαρμογής από την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 και για διάστημα 30 ημερών.

 

Οι προκαταρκτικές και υγειονομικές εξετάσεις

 

Όπως είναι γνωστό κάθε υποψήφιος πριν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου θα πρέπει να γνωρίζει, πέραν της βαθμολογίας του στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, την ικανότητά του ή μη στις προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) για τις σχολές του Λιμενικού Σώματος, τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και στις υγειονομικές εξετάσεις για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Φέτος, λοιπόν, προγραμματίζονται να διεξαχθούν την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου του 2023. Όσον αφορά τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων καθώς και τις λοιπές λεπτομέρειες, θα καθορισθούν με τις σχετικές προκηρύξεις των αρμόδιων υπουργείων.

 

Ένταξη τμημάτων στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο

 

Τα τμήματα «Περιβάλλοντος» (Μυτιλήνη) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Περιβάλλοντος» (Λάρισα) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Περιβάλλοντος» (Ζάκυνθος) του Ιόνιου Πανεπιστημίου, «Κοινωνικής Πολιτικής» (Αθήνα) του Παντείου Πανεπιστημίου, «Κοινωνικής Πολιτικής» (Κομοτηνή) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, «Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» (Ορεστιάδα) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, «Αγροτικής Ανάπτυξης» (Ορεστιάδα) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και «Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική» (Λαμία) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εντάσσονται και στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής», επιπλέον των πεδίων που ήταν ήδη ενταγμένα. Έτσι, τα ανωτέρω τμήματα θα έχουν τη δυνατότητα να τα επιλέξουν από το τέταρτο επιστημονικό πεδίο, όσοι συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023 και εφεξής.

Δηλώσεις διανομής διδακτικών συγγραμμάτων

 

Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι σχετικά με τις δηλώσεις διδακτικών συγγραμμάτων και τη διανομή τους στους φοιτητές για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022 – 2023, αυτές ξεκίνησαν ήδη

και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022. Επισημαίνεται ότι εφόσον η γραμματεία του κάποιου τμήματος έχει ορίσει μεταγενέστερη ημερομηνία έναρξης ή προγενέστερη ημερομηνία λήξης δηλώσεων διδακτικών συγγραμμάτων, θα ισχύσει αυτή. Επίσης, η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία παράδοσης από τους εκδοτικούς οίκους των παραγγελθέντων από τις βιβλιοθήκες διδακτικών συγγραμμάτων.

 

Ξεκινούν οι νέες, Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης

 

Ξεκινά σε λίγες ημέρες, για πρώτη φορά, η λειτουργία των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (ΕΣΚ) επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Συγκεκριμένα, εντός Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία των ΕΣΚ Περάματος και Μετσόβου, ενώ η ΕΣΚ Σύρου θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον προσεχή Φεβρουάριο. Η φοίτηση στις ΕΣΚ είναι διετής με παρακολούθηση θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων, καθώς και αμειβόμενη πρακτική άσκηση / μαθητεία που πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητα. Στις εν λόγω σχολές οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται δωρεάν και χωρίς άλλους περιορισμούς (εξετάσεις, όρια ηλικίας), με μόνη προϋπόθεση να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου.

 

Οι ΕΣΚ παρέχουν σύγχρονη αρχική επαγγελματική κατάρτιση καθώς και αναβάθμιση των βασικών δεξιοτήτων σε περιζήτητες ειδικότητες, με σκοπό την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε ανώτερο επίπεδο και κυρίως την εξασφάλιση της ένταξης στην αγορά εργασίας και την επαγγελματική ζωή, με ιδιαίτερη μέριμνα στις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στους απόφοιτους των ΕΣΚ χορηγείται πτυχίο «Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 3» του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ύστερα από επιτυχή συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εγγραφής μέχρι την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 ηλεκτρονικά ή διά ζώσης.

 

 

Ενισχυτική διδασκαλία ειδικών μαθημάτων

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ξεκίνησε η ενισχυτική διδασκαλία πανελλαδικώς εξεταζόμενων ειδικών μαθημάτων στα Λύκεια της χώρας. Ειδικότερα, η ενισχυτική διδασκαλία ειδικών μαθημάτων (ΕΔΕΜ) απευθύνεται στους υποψήφιους πανελλαδικών εξετάσεων, μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης Λυκείου και της Δ’ τάξης των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων και Λυκείων, και παρέχεται δωρεάν και προαιρετικά στα δημόσια σχολεία στα μαθήματα: 1) Ελεύθερο Σχέδιο, 2) Γραμμικό Σχέδιο, 3) Γαλλικά, 4) Γερμανικά, 5) Ιταλικά, 6) Ισπανικά, 7) Αρμονία, Ακουστική Ικανότητα, Μουσική Αντίληψη / Γνώση.

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.