Μετακινήσεις – μετεγγραφές φοιτητών

0
581

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

 

 

Είναι αλήθεια ότι κάθε χρόνο η διαδικασία των μετακινήσεων – μετεγγραφών φοιτητών απασχολεί πολλές χιλιάδες οικογένειες. Από τη στιγμή, λοιπόν, που μέσα στην εβδομάδα έγινε γνωστή η εγκύκλιος που αφορά αυτές, πιστοί στο ραντεβού μας για ακόμη μια φορά, θα παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα σημεία αυτής μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr». Φυσικά, πρέπει να τονίσουμε ότι πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση οφείλει κάθε ενδιαφερόμενος να μελετήσει προσεκτικά την εγκύκλιο που εκδόθηκε μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να δει αν πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια ώστε να κινηθεί ανάλογα.

 

Αρχικά, σκόπιμο κρίνεται να αναφερθεί ότι το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έκανε γνωστό στους ενδιαφερόμενους φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας, ότι από την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 έως και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 16.00 μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής – μετακίνησης. Ειδικότερα, στην ανωτέρω προθεσμία υποβάλλονται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους φοιτητές για μετεγγραφή ή μετακίνηση με μοριοδοτούμενους λόγους, από αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, από φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας, οι οποίοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατηγορία των παθήσεων, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και χωρίς εξετάσεις το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023, από ενδιαφερόμενους φοιτητές που εισήχθησαν καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ, είτε ως Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, είτε ως έχοντες κυπριακή καταγωγή για τους οποίους ισχύουν ειδικές διατάξεις μετεγγραφής, από φοιτητές – τέκνα θυμάτων της τρομοκρατίας καθώς και από φοιτητές – τέκνα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας.

 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται τις ειδικές εφαρμογές στην ηλεκτρονική διεύθυνση «https://transfer.it.minedu.gov.gr» (ή μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου) προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Για την είσοδό τους στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη γραμματεία της σχολής ή του τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιδρύματος στο οποίο φοιτούν. Επισημαίνεται ότι η κατοχή Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) είναι υποχρεωτική για τον αιτούντα ηλεκτρονικής αίτησης με μοριοδοτούμενους λόγους, αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές και Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

 

Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι για τους φοιτητές που εισήχθησαν με την κατηγορία των παθήσεων – 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, και δεν τους έχουν αποδοθεί ακόμη οι ιδρυματικοί κωδικοί, το πληροφοριακό σύστημα των μετεγγραφών θα ανοίξει ξανά προκειμένου να υποβάλλουν την αίτηση μετεγγραφής. Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

 

Γενικές προϋποθέσεις μετεγγραφής και μετακίνησης

 

Γενική προϋπόθεση για μετεγγραφή σε όλες τις κατηγορίες (βάσει μοριοδότησης οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, μετεγγραφή ή μετακίνηση αδελφών προπτυχιακών φοιτητών, μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών και κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές ή μετακινήσεις) είναι η ύπαρξη αντιστοιχίας των σχολών ή τμημάτων καθώς και η ακαδημαϊκή λειτουργία του τμήματος μετεγγραφής σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το τμήμα προέλευσης.

 

Επίσης, προϋπόθεση για τη μετεγγραφή φοιτητή στις κατηγορίες «μετεγγραφή βάσει μοριοδότησης οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων» και «μετεγγραφή ή μετακίνηση αδελφών προπτυχιακών φοιτητών» είναι η συγκέντρωση των μορίων της βάσης μετεγγραφής του τμήματος στο οποίο αιτείται τη μετεγγραφή ο φοιτητής. Επίσης γενική προϋπόθεση για τη μετακίνηση φοιτητή σε τμήματα ή σχολές του ίδιου επιστημονικού πεδίου βάσει μοριοδότησης οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων καθώς και των αδελφών προπτυχιακών φοιτητών στα Α.Ε.Ι. και στις Α.Ε.Α., είναι να πληρούνται οι προϋποθέσεις εισαγωγής στα εν λόγω τμήματα ή σχολές, στα οποία το σύνολο των μορίων / συνολική βαθμολογία του φοιτητή υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4186/2013 (Α’ 193).

Απαραίτητες διευκρινίσεις

 

 Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι δυνατή η μετεγγραφή των εγγεγραμμένων σε τμήματα των καταργηθέντων Τ.Ε.Ι. φοιτητών, σε άλλα τμήματα Τ.Ε.Ι. (η ακαδημαϊκή λειτουργία των οποίων συνεχίζεται μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων) αλλά ούτε και σε τμήματα πανεπιστημίων, δεδομένου ότι οι ως άνω φοιτητές συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους, η ακαδημαϊκή λειτουργία του οποίου συνεχίζεται μεταβατικά.

 

Ακόμη, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση για μία μόνο κατηγορία δικαιούχων μετεγγραφής / μετακίνησης, ενώ οι υποψήφιοι που έχουν αδελφό φοιτητή προπτυχιακού κύκλου σπουδών και δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των διατάξεων για τους αδελφούς φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής / μετακίνησης με μοριοδότηση βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση για μία μόνο κατηγορία δικαιούχων και ως εκ τούτου, αν υποβάλουν οριστική αίτηση με μία κατηγορία δικαιούχων, δεν θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν οριστική αίτηση με άλλη κατηγορία δικαιούχων. Επισημαίνεται ότι ο αποκλεισμός υποβολής οριστικής αίτησης με δεύτερη κατηγορία δικαιούχων πραγματοποιείται μόνο όταν ο αιτών προχωρήσει σε οριστική υποβολή της αίτησης με μία από τις κατηγορίες δικαιούχων.

 

Στην περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί να διερευνήσει τις δυνατότητες που του παρέχονται, τόσο με την κατηγορία της μοριοδότησης βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όσο και με την κατηγορία των αδελφών φοιτητών, μπορεί να το πράξει, καταχωρώντας τις αιτήσεις του με προσωρινή αποθήκευση. Όταν ο αιτών προχωρήσει σε οριστική υποβολή μίας εκ των αιτήσεων, δεν θα έχει πλέον δυνατότητα πρόσβασης στις υπόλοιπες προσωρινές αιτήσεις που έχει αποθηκεύσει με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία δικαιούχων.

 

Στην εξαιρετική περίπτωση κατά την οποία κάποιος υποψήφιος έχει υποβάλει οριστική αίτηση με μία κατηγορία δικαιούχων και αναθεωρήσει την απόφασή του, έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε άρση της οριστικοποιημένης αίτησής του για μία μόνο φορά ανά κατηγορία δικαιούχων και να υποβάλει νέα αίτηση με την ίδια ή άλλη κατηγορία δικαιούχων. Οι αποθηκευμένες αιτήσεις που θα μείνουν σε κατάσταση προσωρινής αποθήκευσης θα απορριφθούν.

Κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή ή μετακίνηση

 

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής ή μετακίνησης καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλονται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών αιτήσεων μετεγγραφής ή μετακίνησης, σε ημερομηνίες και με διαδικασία που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Αιτήσεις θεραπείας

 

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλλονται ηλεκτρονικά αιτήσεις θεραπείας κατά των αποτελεσμάτων των αιτήσεων μετεγγραφής ή μετακίνησης, σύμφωνα με τη διαδικασία και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οι οποίες εξετάζονται από τριμελή επιτροπή ενστάσεων.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.