Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

  

Οκτώβριος, πλέον, ο χειμώνας ετοιμάζεται σιγά – σιγά να μας «επισκεφθεί» μαζί με όλα τα θετικά και τα αρνητικά που τον συνοδεύουν, ενώ την ίδια ώρα η εκπαιδευτική επικαιρότητα συνεχίζει να παρουσιάζει το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον με όσα λαμβάνουν χώρα στον τομέα της εκπαίδευσης. Εμείς, πάλι, ως συνήθως, πιστοί στο εβδομαδιαίο ραντεβού μας, μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr»θα παρουσιάσουμε για ακόμη μια φορά τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά νέα της εβδομάδας…

 

 

Οι βαθμολογίες ειδικών και μουσικών μαθημάτων των επαναληπτικών πανελλαδικών ΓΕΛ

 

Αρχικά, όπως έγινε γνωστό, ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των ειδικών και μουσικών μαθημάτων των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ 2022. Όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα «https://results.it.minedu.gov.gr» πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους χαρακτήρες. Επίσης οι βαθμολογίες έχουν γνωστοποιηθεί στους υποψηφίους μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο. Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, αναμένεται νεότερη ενημέρωση σχετικά με τη δημιουργία κωδικού ασφαλείας και την ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικού δελτίου.

 

Βαθμολογίες υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων Ελλήνων του εξωτερικού

 

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οι βαθμολογίες των μαθημάτων γενικής παιδείας, ομάδων προσανατολισμού, ειδικών μαθημάτων καθώς και των μουσικών μαθημάτων για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων Ελλήνων του εξωτερικού, των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό και των Ελλήνων αποφοίτων ξένων λυκείων του εξωτερικού έτους 2022.

 

Οι υποψήφιοι μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα «https://results.it.minedu.gov.gr» πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες. Στην ίδια εφαρμογή έχουν αναρτηθεί τα στοιχεία των υποψηφίων που κρίθηκαν κατάλληλοι – ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών.

 

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει νεότερη ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων Ελλήνων του Εξωτερικού, των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό και των Ελλήνων αποφοίτων ξένων λυκείων του εξωτερικού έτους 2022 καθώς και τις προθεσμίες εγγραφών στα τμήματα και στις σχολές επιτυχίας τους.

 

 

Αποτελέσματα εισαγωγής υποψηφίων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

 

Επιπρόσθετα, μέσα στην εβδομάδα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου και επιλογής για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2022.

 

Οι υποψήφιοι αυτοί από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα μπορούν να βρίσκουν το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους στην ιστοσελίδα «https://results.it.minedu.gov.gr» πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους χαρακτήρες. Η εγγραφή αυτών των επιτυχόντων θα γίνει από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 μέχρι και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 χωρίς τη διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής. Ειδικότερα, οι επιτυχόντες για την εγγραφή και την ταυτοποίηση θα απευθύνονται κατευθείαν στα τμήματα ή σχολές επιτυχίας, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και όσα τυχόν συμπληρωματικά δικαιολογητικά ζητήσουν οι γραμματείες των τμημάτων ή σχολών.

 

Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη να μην διευκρινίσουμε ότι η διαδικασία εγγραφής πραγματοποιείται με υποβολή της αίτησης απευθείας προς τη γραμματεία του τμήματος ή της σχολής επιτυχίας είτε με φυσική παρουσία, είτε με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (π.χ. υποβολή της αίτησης μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), είτε με ταχυδρομική αποστολή. Σε κάθε περίπτωση κατά τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων ή ταχυδρομικής αποστολής, για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του επιτυχόντος και αιτούντος την εγγραφή, η οποία εκδίδεται μέσω του ιστότοπου «www.gov.gr» ή φέρει φυσική υπογραφή με βεβαίωση του γνησίου αυτής και στην οποία θα δηλώνει ότι όλα τα στοιχεία και τυχόν δικαιολογητικά που υποβάλλει είναι ακριβή και αληθή.

 

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι οι επιτυχόντες, εάν είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή, κατά την εγγραφή τους θα πρέπει να προσκομίσουν στη γραμματεία του τμήματος ή της σχολής επιτυχίας την απόφαση διαγραφής τους από την προηγούμενη σχολή ή, εφόσον αυτή δεν υπάρχει, υπεύθυνη δήλωση όπου θα αναγράφεται ότι θα την προσκομίσουν άμεσα.

 

Μετεγγραφή Ελλήνων φοιτητών από την Ουκρανία

 

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην εμπόλεμη Ουκρανία, το υπουργείο αποφάσισε οι Έλληνες φοιτητές που φοιτούσαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 σε πανεπιστήμια της Ουκρανίας και συνεχίζουν να φοιτούν κατά το έτος 2022 – 2023, να μπορούν να ζητήσουν μια μόνο φορά τη μετεγγραφή τους σε αντίστοιχο ή με συναφές αντικείμενο σε περίπτωση μη αντιστοιχίας τμήμα ελληνικού ΑΕΙ, καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου ποσοστού μετεγγραφόμενων ανά τμήμα.

 

Ρυθμίσεις για το μηχανογραφικό δελτίο

 

Ειδήσεις είχαμε, όμως, και σχετικά με το μηχανογραφικό δελτίο των φετινών υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, πλέον, προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων, θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο σε μία και μόνο φάση. Συνοψίζοντας, δηλαδή, καταργείται το διπλό μηχανογραφικό και οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν όσα τμήματα επιθυμούν στο μηχανογραφικό τους δελτίο με μοναδική προϋπόθεση να έχουν «περάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής των τμημάτων αυτών. Επίσης, το παράλληλο μηχανογραφικό για μια θέση στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας διατηρείται ως έχει και σήμερα.

 

Τέλος, ως γνωστόν, για ακόμη μια χρονιά οι μετεγγραφές των φοιτητών σίγουρα θα απασχολήσουν πάρα πολλές οικογένειες γι’ αυτό και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων η εγκύκλιος που θα αφορά αυτές. Σε κάθε περίπτωση, σε επόμενο άρθρο μας, θα αναφερθούμε αναλυτικά σε όλα όσα θα ορίζει η εγκύκλιος που θα δημοσιευθεί, εστιάζοντας, φυσικά, στις προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσει ο καθένας.  

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.