Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

 

 

Ολοκληρώθηκε, ήδη, η πρώτη εβδομάδα του νέου σχολικού έτους και σιγά – σιγά, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί άρχισαν να προσαρμόζονται στη «σχολική» καθημερινότητα. Εμείς, πάλι, όπως πάντα πιστοί στο εβδομαδιαίο ραντεβού μας, μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr» θα παρουσιάσουμε για ακόμη μια φορά τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά νέα της εβδομάδας…

 

 

Εισαγωγή αθλητών

στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

 

Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων η έκδοση της εγκυκλίου με θέμα «Εισαγωγή διακριθέντων αθλητών και αθλητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023», στην οποία αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, τα απαιτούμενα προς υποβολή δικαιολογητικά, ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής τους, καθώς και οι σχετικές λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι προς εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 αθλητές και αθλήτριες καλούνται να μελετήσουν προσεκτικά την εν λόγω εγκύκλιο που βρίσκεται στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «https://www.minedu.gov.gr». Στη συνέχεια και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, οφείλουν να εκτυπώσουν και να συμπληρώσουν το υπόδειγμα της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης και μαζί με τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά να τα αποστείλουν, ταχυδρομικώς, με συστημένη επιστολή, από την 16η Σεπτεμβρίου έως και την 26η Σεπτεμβρίου έτους 2022 (26η Σεπτεμβρίου 2022 είναι η καταληκτική ημερομηνία ταχυδρομικής σήμανσης), αποκλειστικά και μόνο στη διεύθυνση εξετάσεων και πιστοποιήσεων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την «Επιτροπή Επιλογής Αθλητών», στην ακόλουθη ταχυδρομική διεύθυνση: {«Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, διεύθυνση εξετάσεων και πιστοποιήσεων, Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15122 – Μαρούσι, Γραφείο 0090, Επιτροπή Επιλογής Αθλητών έτους 2022»}.

Το πρόγραμμα των επαναληπτικών  πανελλαδικών για τα ΕΠΑΛ

 

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΓΕΛ ολοκληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε και τις επαναληπτικές πανελλαδικές των ΕΠΑΛ, η αρχή των οποίων θα γίνει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 με όλους τους υποψηφίους να εξετάζονται στο μάθημα «Νέα Ελληνικά». Έπειτα, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 τη σκυτάλη παίρνουν τα «Μαθηματικά». Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα «Ανατομία – Φυσιολογία ΙΙ», «Αρχές Βιολογικής Γεωργίας», «Προγραμματισμός Υπολογιστών» καθώς και τις «Μηχανές Εσωτερικής Καύσης II (ΜΕΚ ΙΙ)». Στη συνέχεια την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση στα μαθήματα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ)», «Στοιχεία Μηχανών», «Ηλεκτρικές Μηχανές» και «Δίκτυα Υπολογιστών».

 

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 η συνέχεια δίνεται με τα μαθήματα «Υγιεινή», «Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις», «Οικοδομική» και «Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων». Η αυλαία πέφτει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 με τα μαθήματα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ)», «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», «Ηλεκτροτεχνία 2» και «Ψηφιακά Συστήματα».

 

Τα εξεταστικά κέντρα

 

Όσον αφορά τα εξεταστικά κέντρα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ έτους 2022 πρέπει να τονιστεί ότι αυτά ορίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Στην Αττική, ως εξεταστικό κέντρο ορίζεται το 2ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β’ Αθήνας (Κτήμα Μακρυκώστα, Τ.Κ. 15123, Μαρούσι, τηλ. 2102826167) και στη Θεσσαλονίκη, ως εξεταστικό κέντρο ορίζεται το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου της Διεύθυνσης Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης (Τέρμα Σμύρνης, Τ.Κ. 56224, τηλ. 2310707071).

 

Η κατανομή των υποψηφίων στα δύο εξεταστικά κέντρα έχει ως ακολούθως: οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση συμμετοχής στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις σε ΕΕΔΔΕ των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίου και Αττικής θα εξεταστούν στο εξεταστικό κέντρο της Αττικής, ενώ αυτοί των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα εξεταστούν σε αυτό της Θεσσαλονίκης.

 

Επιπρόσθετα, όλοι οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑΛ έτους 2022, για τα μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικότητας, θα εξεταστούν στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών της Διεύθυνσης Δ.Ε. Α’ Αθήνας (Αχιλλέως 37 – 41 και Μυλλέρου, Τ.Κ. 10436, Αθήνα, τηλ. 2105221158).

 

Οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ

 

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι οι διαδικασίες υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα) των υποψηφίων επαναληπτικών εξετάσεων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και υποψηφίων Ελλήνων του εξωτερικού για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α, ξεκίνησαν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 και θα ολοκληρωθούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου. Ο τόπος και το αναλυτικό πρόγραμμα υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων έχουν αναρτηθεί τόσο στην ιστοσελίδα της Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας (τηλ. 2106396163) όσο και στην ιστοσελίδα της Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης (τηλ. 2310587292).

 

Οι υποψήφιοι για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. κατά την προσέλευσή τους στις επιτροπές υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με δύο μικρές φωτογραφίες πρόσφατες και όμοιες μεταξύ τους, με δελτίο εξεταζόμενου, όπου αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του υποψηφίου, με το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο ή άλλο, αποδεικτικό της ταυτότητας, έγγραφο. Επίσης, πρέπει να έχουν ακτινογραφία θώρακα και καρδιογράφημα, με σχετικές γνωματεύσεις ιατρών και βεβαίωση οπτικής οξύτητας είτε αντίγραφο δελτίου υγειονομικής εξέτασης ή βεβαίωση καταλληλότητας με τα οποία ο υποψήφιος έχει κριθεί κατάλληλος από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές των Στρατιωτικών Σχολών ή των Αστυνομικών Σχολών αντί της Ακτινογραφίας Θώρακος, του Καρδιογραφήματος και της Βεβαίωσης Οπτικής Οξύτητας.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω ιατρικές εξετάσεις μπορούν να εκδοθούν από νοσηλευτικό ίδρυμα του δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή ιατρό του δημοσίου ή και από ιδιώτη γιατρό και ισχύουν για έξι μήνες από την ημερομηνία έκδοσής τους. Επισημαίνεται, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι προαιρετική…

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.