Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

Την ώρα που η προθεσμία για την κατάθεση των μηχανογραφικών λήγει τη Δευτέρα, τη σκυτάλη, πλέον, για την κατάθεση των δικών τους μηχανογραφικών παίρνουν οι Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr» θα δούμε τις κυριότερες λεπτομέρειες που αφορούν τη διαδικασία…

 

 Αρχικά, πρέπει να τονιστεί ότι όσοι Έλληνες του εξωτερικού πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, καθώς και μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν, από την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022 μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022.

 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την επισκεφθούν πληκτρολογώντας τη διεύθυνση «https://exams expatriate.it.minedu.gov.gr». Σε κάθε περίπτωση θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι θα είναι προσβάσιμη όλο το 24ωρο και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής και το μηχανογραφικό δελτίο από τις χώρες του εξωτερικού, χωρίς κατ’ ανάγκη να μετακινηθούν στην Ελλάδα, για το σκοπό αυτό.

 

Επιπρόσθετα, όλοι οι υποψήφιοι πριν την υποβολή, οφείλουν να μελετήσουν τις «Οδηγίες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό έτους 2022», οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου προκειμένου να βεβαιωθούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της κατηγορίας, όπου δηλώνουν ότι ανήκουν, και ότι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατηγορία τους.

 

Οι υποψήφιοι αφού συμπληρώσουν προσεκτικά στα πεδία της ηλεκτρονικής φόρμας τα στοιχεία που αφορούν την αίτηση συμμετοχής και το μηχανογραφικό δελτίο θα πρέπει να τα εκτυπώσουν σε δύο αντίγραφα, να τα επανελέγξουν και να τα υπογράψουν σε όλες τις σελίδες. Ένα από τα δύο αντίγραφα το κρατούν οι ίδιοι. Ακόμη, οι υποψήφιοι πρέπει να εκτυπώσουν σε δύο αντίγραφα και την υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986, όπως εμφανίζεται στη σύνοψη, και στη συνέχεια να τα υπογράψουν. Ένα από τα δύο αντίγραφα θα καταθέσουν μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας.

 

Οι υποψήφιοι και των πέντε κατηγοριών πρέπει να γνωρίζουν ότι αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή και την οριστικοποίηση της αίτησης συμμετοχής και του μηχανογραφικού δελτίου εκτυπώνουν απευθείας από την εφαρμογή και αποστέλλουν ένα αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής, ένα αντίγραφο του μηχανογραφικού δελτίου καθώς και την υπεύθυνη δήλωση που εμφανίζεται στη «ΣΥΝΟΨΗ – ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ». Στη συνέχεια πρέπει να υπογράψουν τα ανωτέρω έγγραφα (το μηχανογραφικό δελτίο σε όλες τις σελίδες), ενώ καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης είναι η 21η Ιουλίου 2022. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης, δηλαδή την Τετάρτη 20 Ιουλίου, δεν θα γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες αιτήσεις συμμετοχής και μηχανογραφικά, καθώς κλειδώνει το σύστημα.

 

 Οι υποψήφιοι οφείλουν κατά την υποβολή της αίτησης και του μηχανογραφικού να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία μετά την εισαγωγή τους θα καταθέσουν στη γραμματεία του τμήματος ή της σχολής επιτυχίας, η οποία και θα προβεί στον έλεγχο για την πληρότητα και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στις ημερομηνίες που θα οριστούν. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις, οι υποψήφιοι, υποχρεούνται να τα καταθέσουν στο τμήμα ή στη σχολή επιτυχίας τους κατά την περίοδο εγγραφής, προκειμένου να γίνει ο έλεγχός τους. Σε περίπτωση διαπίστωσης, είτε κατά τον έλεγχο, είτε μετά την εγγραφή κατά οποιονδήποτε τρόπο, ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του τμήματος ή της σχολής και αποκλείονται κατά τα δύο επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα τμήματα και τις σχολές.

 

 Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι ημερομηνίες και το πρόγραμμα των εξετάσεων θα ανακοινωθούν από το υπουργείο το επόμενο διάστημα, ενώ οι υποψήφιοι θα παραλάβουν το δελτίο εξεταζομένου την πρώτη ημέρα των εξετάσεων από τα εξεταστικά κέντρα της πόλης που θα δηλώσουν ότι θα εξεταστούν (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), για τα οποία και αναμένουμε νεώτερη ενημέρωση…

 

Βεβαίωση συμμετοχής για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ 2022

 

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα εκτύπωσης βεβαιώσεων συμμετοχής για όσους συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ. Η βεβαίωση συμμετοχής περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων (Γενικής παιδείας, προσανατολισμού ή ειδικότητας και ειδικά – μουσικά μαθήματα) και οι υποψήφιοι μπορούν να παραλαμβάνουν τη βεβαίωση συμμετοχής τους από το ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση – δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Υ.Γ. Κι επειδή είναι περίοδος μηχανογραφικών δελτίων μην ξεχνάτε ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα έχει προκύψει σχετικά με τη διαδικασία όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη εφημερία τους) θα λειτουργήσουν επιπλέον την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουλίου…

Προηγούμενο άρθροΑποτελέσματα Εθνικών Εξετάσεων Διαγνωστικού Χαρακτήρα
Επόμενο άρθροΕξεταστέα ύλη Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ 2022-2023
Ο Δημήτρης Χρυσόπουλος κατάγεται από το Βόλο και είναι πτυχιούχος Φιλόλογος - Ιστορικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2008 αναλαμβάνει ιδιαίτερα φιλολογικά μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου - ΕΠΑΛ. Είναι ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης «Ώρα Μελέτης». Παράλληλα συνεργάζεται ως αρθρογράφος με την καθημερινή εφημερίδα της Μαγνησίας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» και την ιστοσελίδα www.filologikos-istotopos.gr. Επιπρόσθετα βοηθάει τους φοιτητές στη συγγραφή των εργασιών τους οι οποίες άπτονται ιστορικού, κοινωνικού, φιλοσοφικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.