Συμβουλές συμπλήρωσης μηχανογραφικού δελτίου 2022

0
825

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

  

Είναι αλήθεια ότι κάθε χρόνο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» των υποψηφίων (αλλά και των γονέων), είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού, το οποίο θα τους δώσει σε συνδυασμό με τα μόρια που συγκέντρωσαν και εν γένει τη διαμόρφωση των Ε.Β.Ε., το εισιτήριο εισαγωγής στις σχολές της προτίμησής τους. Για το λόγο αυτό, για ακόμη μία χρονιά, μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr» θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε τους υποψηφίους με ορισμένες συμβουλές σχετικά με τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων έτους 2022.

 

Αναντίρρητα, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου δεν είναι και το πιο «δύσκολο» πράγμα στον κόσμο, αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα και ότι δεν χρειάζεται προεργασία, πληροφόρηση και οργάνωση προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές. Κάθε υποψήφιος, λοιπόν, πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, οφείλει να έχει κάνει μια κάποια προεργασία στο μυαλό του προκειμένου να μην βρεθεί να «παλεύει» μόνος σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά.

 

Το φετινό μηχανογραφικό δελτίο για ακόμη μια χρονιά αποτελεί γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες, πόσο μάλλον από τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις τα μόρια που έχει συγκεντρώσει κάποιος διαφέρουν από σχολή σε σχολή. Γι’ αυτό και οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν κατασταλάξει ήδη σε κάποιο βαθμό όσον αφορά τα τμήματα και τις σχολές που τους ενδιαφέρουν προκειμένου στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν τις επιλογές τους.

 

Τα κριτήρια με βάση τα οποία κάθε υποψήφιος αποφασίζει τι θα επιλέξει σίγουρα δεν είναι ίδια για όλους… Παρόλα αυτά κάθε επιλογή -πρώτιστα- πρέπει να έχει ως μέλημα το αν μας αρέσει ένα επάγγελμα ή όχι. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, αργά ή γρήγορα θα βρεις το δρόμο σου ή στην τελική μέσα από αυτό θα βρεις εναλλακτικές διεξόδους προκειμένου να αποκατασταθείς επαγγελματικά. Αντίθετα, αν επιλέξεις κάποιο επάγγελμα το οποίο δεν σου ταιριάζει και κατά συνέπεια δεν σε κάνει χαρούμενο, δεν θα αργήσει να έρθει εκείνη η στιγμή που θα ψάχνεις να βρεις μία διαφορετική διέξοδο στο… πρόβλημα. Και δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια οι ριζικές αλλαγές δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα…

 

Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι είμαστε σίγουροι για το αν μας αρέσει ένα επάγγελμα, στη συνέχεια βασική προϋπόθεση για να κάνουμε σωστές επιλογές είναι η ενημέρωση… Σε καμία περίπτωση δεν επιλέγουμε σχολές για τις οποίες έχουμε ελλιπή ενημέρωση ή για παράδειγμα πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε ακούγοντας μόνο και μόνο τον τίτλο του τμήματος. Πρώτιστα, λοιπόν, οφείλουμε να μάθουμε το γνωστικό αντικείμενο της σχολής που μας ενδιαφέρει, να εξετάσουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα που προκύπτουν από αυτή (υπάρχουν περιπτώσεις σχολών δίχως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα) και στη συνέχεια να δούμε αν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο πρόγραμμα σπουδών αυτής έχοντας ενημερωθεί ταυτόχρονα για τα μαθήματα ή τις κατευθύνσεις που προσφέρονται κατά περίπτωση…

 

Ακόμη και τμήματα που έχουν ίδιο αντικείμενο σπουδών σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν διότι κάθε σχολή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Άρα, για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως κατά τη διάρκεια της φοίτησης ωφέλιμο κρίνεται να γνωρίζουμε από πριν όσα περισσότερα γίνεται σχετικά μ’ αυτή. Όσο περισσότερα γνωρίζεις, τόσο πιο εύκολα μπορείς να κρίνεις αν η σχολή σου ταιριάζει ή όχι. Μια «επίσκεψη» στο διαδικτυακό τόπο του τμήματος που σε ενδιαφέρει σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που μπορεί να παρέχει ένας σύγχρονος αναλυτικός οδηγός σπουδών ή ένας σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού μπορούν να διευκολύνουν κατά πολύ τη διαδικασία και να μειώσουν τις πιθανότητες λανθασμένων επιλογών.

 

Δύο ακόμη πράγματα που δεν πρέπει να λησμονήσουμε να λάβουμε υπόψη αφορούν το πλήθος των επιλογών αλλά και τις αντιστοιχίες για ενδεχόμενη μετεγγραφή. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να «γεμίσει» το μηχανογραφικό μας δελτίο από σχολές, «απλά και μόνο για να υπάρχουν». Σε μια τέτοια περίπτωση είναι υπαρκτό ενδεχόμενο το μεγάλο πλήθος επιλογών να προκαλέσει σύγχυση και κατ’ επέκταση λάθη στη σειρά προτεραιότητας. Ένα σωστό μηχανογραφικό οφείλει να περιλαμβάνει ένα λογικό αριθμό από σχολές ευρείας γκάμας, δηλαδή υψηλόβαθμες, μεσαίες και χαμηλόβαθμες προκειμένου να διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό ότι ο υποψήφιος δεν θα μείνει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, όσοι υποψήφιοι θέλουν να διεκδικήσουν μελλοντικά κάποια μετεγγραφή – μετακίνηση, οφείλουν να μελετήσουν με πολύ μεγάλη προσοχή όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στις αντιστοιχίες των μετεγγραφών καθώς και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν και στη συνέχεια να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους…

 

Επισημάνσεις για τη διαδικασία υποβολής

 

Πάμε τώρα, όμως, στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάθε υποψήφιος. Αρχικά, λοιπόν, πρέπει να τονιστεί ότι από την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή αποκτούν αυτές τις ημέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση «https://michanografiko.it.minedu.gov.gr/» και να επιλέγουν το μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή και το παράλληλο μηχανογραφικό για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.

 

Όσον αφορά το μηχανογραφικό για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ) το αργότερο έως και τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και ώρα 24:00. Κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεών τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ε.Β.Ε. κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

 

Μετά την υποβολή του μηχανογραφικού οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του μηχανογραφικού και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Επιπλέον, όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε στις δύο επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου (Τετάρτη 13-7-2022 και Δευτέρα 18-7-2022). Επιπλέον, όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του Μ.Δ. με την επιλογή «Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

 

Μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2022, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ) καθώς και όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2020 ή 2021, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Ακόμη, όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Για τους υποψηφίους του 10% έτους 2020 δεν εφαρμόζεται η Ε.Β.Ε., ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει, όπως διαμορφώθηκε το 2021.

 

Το παράλληλο μηχανογραφικό

 

Όσον αφορά το παράλληλο μηχανογραφικό για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ, οι υποψήφιοι μπορούν να το υποβάλουν στην ίδια αποκλειστική προθεσμία, δηλαδή από την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 έως και τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 και ώρα 24:00, με τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει «Αναίρεση Οριστικοποίησης» μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά εντός της προθεσμίας.

 

Ακόμη, πρέπει να τονιστεί ότι η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίησή τους, ενώ οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας.

 

Τέλος, να έχετε στο μυαλό σας ότι σε καμία περίπτωση δεν εισάγεται κάποιος υποψήφιος σε σχολή για την οποία δεν εκδήλωσε προτίμηση στο μηχανογραφικό του δελτίο, όπως επίσης και ότι αν εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές, τότε θα λάβει το «εισιτήριο» για εκείνη που δήλωσε προγενέστερη. Εύχομαι, ολόψυχα «σοφές» επιλογές σε όλους…

Προηγούμενο άρθροΠανελλαδικές 2022: Ανακοίνωση βαθμών Ειδικών Μαθημάτων
Επόμενο άρθροΠίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) 2022
Ο Δημήτρης Χρυσόπουλος κατάγεται από το Βόλο και είναι πτυχιούχος Φιλόλογος - Ιστορικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2008 αναλαμβάνει ιδιαίτερα φιλολογικά μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου - ΕΠΑΛ. Είναι ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης «Ώρα Μελέτης». Παράλληλα συνεργάζεται ως αρθρογράφος με την καθημερινή εφημερίδα της Μαγνησίας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» και την ιστοσελίδα www.filologikos-istotopos.gr. Επιπρόσθετα βοηθάει τους φοιτητές στη συγγραφή των εργασιών τους οι οποίες άπτονται ιστορικού, κοινωνικού, φιλοσοφικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.