15ο Διεθνές Συνέδριο Τμήματος Φιλολογίας: Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία

0
313

Ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ghent Institute for Classical Studies (GICS), Ghent University και το Τμήμα Langues et Cultures Antiques, University of Lille διοργανώνουν το 15o Διεθνές Συνέδριο «Trends in Classics» (Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία).

Το θέμα του συνεδρίου αφορά σε κείμενα της ελληνικής και λατινικής γραμματείας που μας έχουν παραδοθεί σε ελλιπή ή ανολοκλήρωτη μορφή. Τα κείμενα αυτά ανήκουν σε ποικίλα λογοτεχνικά είδη, μορφές λόγου, ιστορικές περιόδους και πολιτιστικά συμφραζόμενα και είναι ημιτελή για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους. Αφενός, στο πλαίσιο της χειρόγραφης παράδοσης έχουν διασωθεί κείμενα ακρωτηριασμένα ή ελλιπή στην αρχή, τη μέση ή το τέλος τους, κυρίως λόγω φθαρμένων, λανθασμένα ανθολογημένων ή αποσπασματικών αρχετύπων. Αφετέρου, κάποια κείμενα παραμένουν ημιτελή, είτε διότι εσκεμμένα δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ ή δεν αναθεωρήθηκαν ή δεν έτυχαν εις βάθος επιμέλειας πριν από τη δημοσίευσή τους. Εξετάζεται, επίσης, ένας επαρκής αριθμός κειμένων, τα οποία με άμεσο ή έμμεσο τρόπο θεματοποιούν το ίδιο το γεγονός της αφήγησης ως ημιτελές.

Γλώσσα του Συνεδρίου είναι η αγγλική. Οι εργασίες του είναι ανοικτές για το κοινό, ενώ θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Το Συνέδριο υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΠΚΕ)», του «Δήμου Θεσσαλονίκης», και τις χορηγίες της «Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ», του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη» και του εκδοτικού οίκου University Studio Press.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.