Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

 

 

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ολοκληρώθηκαν, ενώ αυτές των ΕΠΑΛ θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα. Η επόμενη στάση, όμως, για τους υποψηφίους στο δρόμο προς τον τερματισμό αφορά τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων. Για το λόγο αυτό, μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr», θα παρουσιάσουμε τόσο το πρόγραμμα και τα εξεταστικά κέντρα όσο φυσικά και τις τελευταίες οδηγίες προς αυτούς…

 

Αρχικά, σκόπιμο κρίνεται να παραθέσουμε το αναλυτικό πρόγραμμα εξέτασης των ειδικών μαθημάτων. Η αρχή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουνίου με το μάθημα «Αγγλικά». Στη συνέχεια ακολουθούν τη Δευτέρα 20 Ιουνίου τα «Γερμανικά», την Τρίτη 21 Ιουνίου το «Ελεύθερο Σχέδιο», την Τετάρτη 22 Ιουνίου το «Γραμμικό Σχέδιο», την Πέμπτη 23 Ιουνίου η «Αρμονία», την Παρασκευή 24 Ιουνίου ο «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων», το Σάββατο 25 Ιουνίου η «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», τη Δευτέρα 27 Ιουνίου η «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», την Τρίτη 28 Ιουνίου τα «Γαλλικά», την Τετάρτη 29 Ιουνίου τα «Ισπανικά» και τέλος την Πέμπτη 30 Ιουνίου τα «Ιταλικά».

 

Όλοι οι υποψήφιοι οι οποίοι έχουν δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για εισαγωγή το τρέχον έτος σε σχολή ή τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά το δελτίο εξεταζομένου και κατά προτίμηση και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. για όλα τα ειδικά μαθήματα, εκτός των «Αγγλικών» για το οποίο πρέπει να προσέλθουν μέχρι τις 09:30 π.μ., και του «Έλεγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» για το οποίο πρέπει να προσέλθουν μέχρι τις 16:00 μ.μ..

 

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της «Αρμονίας» είναι τρεις ώρες, των σχεδίων («Ελεύθερο» και «Γραμμικό») είναι έξι ώρες, του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι κατά προσέγγιση είκοσι λεπτά. Επίσης, κατά την εξέταση στο «Γραμμικό Σχέδιο» δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 50 Χ 70 εκ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 50 Χ 58 εκ..

 

Για το λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων αναλόγων με το χαρτί σχεδίασης και τα απαραίτητα για τη σχεδίαση όργανα και υλικά, δηλαδή χαρτί πρόχειρο σχεδίασης (ριζόχαρτο ή άλλο), μολύβια με διαφορετική σκληρότητα για διαφορετικά πάχη γραμμών, όργανα για σχεδίαση με μολύβι ή με σινική μελάνη, ταυ ή παραλληλογράφο, τρίγωνα σχεδίασης, κοινό υποδεκάμετρο και τα λοιπά αναγκαία μέσα σχεδίασης (διαβήτη, καμπυλόγραμμο, γομολάστιχα, ασπίδα σβησίματος, ξύστρα – καμπάνα κ.λ.π.).

 

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγεθυντικό φακό. Απαγορεύεται, όμως, να χρησιμοποιεί συστήματα σχεδίασης, δηλαδή ειδικά εκτυπωτικά μηχανήματα γραφής και σχεδίασης γραμμάτων, ζελατίνες ή μεταλλικά στοιχεία τυποποιημένων γραμμάτων, αυτοκόλλητα γραμμάτων ή γραμμοσκιάσεων και κλιμακόμετρα, μοιρογνωμόνιο, καθώς και υπολογιστικές μηχανές.

 

Ακόμη, πρέπει να τονιστεί ότι κατά την εξέταση στο «Ελεύθερο Σχέδιο», δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 50 Χ 70 εκ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 50 Χ 50 εκ.. Για τον λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων αναλόγων με το χαρτί σχεδίασης. Η σχεδίαση γίνεται με μολύβια. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του, εκτός από την πινακίδα, μολύβια μαλακά και σκληρά, γομολάστιχα, ξύστρα. Επίσης, επιτρέπεται η χρήση βελόνας μετρήματος και νήματος στάθμης, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση οργάνων σχεδίασης και η χρήση σπρέι.

 

 

Τα εξεταστικά κέντρα για

τους υποψηφίους της Θεσσαλίας

 

Οι εξετάσεις στο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Αγγλικά» θα διενεργηθούν στα εξεταστικά κέντρα που έχουν οριστεί από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τα ειδικά μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο», όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και         Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα,    στο εξεταστικό κέντρο του 2ου Γενικού Λυκείου Λάρισας (οδός Αιόλου 4, Τ.Κ. 41221 – Λάρισα).

 

Για το ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Γερμανικά», όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα, στο Ε.Κ. του 3ου Γενικού Λυκείου Λάρισας (Τέρμα Καρδίτσης, Τ.Κ. 41334 – Λάρισα).

 

Για το ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Γαλλικά», όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα, στο Ε.Κ. του 1ου Γενικού Λυκείου Λάρισας (Ηπείρου και Ανθ. Γαζή, Λάρισα, Τ.Κ. 41222).

 

Για το ειδικό μάθημα «Αρμονία», όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα, στο Ε.Κ. του 5ου Γενικού Λυκείου Λάρισας (Ιουστινιανού και Κομνηνών, Λάρισα, Τ.Κ. 41223).

 

Για το ειδικό μάθημα «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων», όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα, στο Ε.Κ. του 7ου Επαγγελματικού Λυκείου Λάρισας (Δρόση και Παιωνίου, Λάρισα, Τ.Κ. 41335).

 

Για το ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Ιταλικά», όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα, στο Ε.Κ. του 4ου Γενικού Λυκείου Λάρισας (Ηπείρου και Ανθ. Γαζή, Λάρισα, Τ.Κ. 41222).   

 

Για το ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Ισπανικά» όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα, στο Ε.Κ. του 2ου Γενικού Λυκείου Λάρισας (Αιόλου 4, Λάρισα, Τ.Κ. 41221).

                       

Για το ειδικό μάθημα «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία» οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια των Διευθύνσεων Δ.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, θα εξεταστούν στο Ε.Κ. του Μουσικού Σχολείου Λάρισας (οδός Τάσου Λειβαδίτη 20, Τ.Κ. 41335 – Νέα Πολιτεία – Λάρισα).

 

Τέλος, για το ειδικό μάθημα «Μουσική αντίληψη και γνώση» οι υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση – δήλωση σε λύκεια της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα εξεταστούν στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο Ε.Κ. του 7ου Επαγγελματικού Λυκείου Λάρισας (Δρόση και Παιωνίου, Τ.Κ. 41335 – Λάρισα).

 

Υ.Γ. Τα εξεταστικά κέντρα για τους υποψηφίους της υπόλοιπης Ελλάδας μπορεί να τα δει κανείς αναλυτικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας «https://www.minedu.gov.gr».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.