Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

 

 

Η προετοιμασία έχει ολοκληρωθεί και οι διεκδικητές των θέσεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι πλέον έτοιμοι να δώσουν τις πολυπόθητες εξετάσεις. Ας μην κρυβόμαστε… Έφτασαν οι πιο δύσκολες ημέρες της σχολικής χρονιάς και στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ρίχνονται στη «μάχη» όλοι οι υποψήφιοι με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, τόσο αυτοί των ΕΠΑΛ (την Πέμπτη 2 Ιουνίου) όσο και εκείνοι των ΓΕΛ (την Παρασκευή 3 Ιουνίου).

 

 Παρόλα αυτά δεν ήρθε και το «τέλος του κόσμου» γι’ αυτό και μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «www.filologikosistotopos.gr» σήμερα θα εστιάσουμε σε ορισμένες συμβουλές της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να βοηθήσουμε με τη σειρά μας τους υποψήφιους να αποφορτιστούν από το δεδομένο άγχος της περιόδου και να αποδώσουν όσο καλύτερα μπορούν.

 

Αρχικά, πρέπει να τονιστεί πως δεν έχει κανένα απολύτως νόημα τις τελευταίες στιγμές να προσπαθήσετε να μάθετε ό,τι δεν προλάβατε μέχρι τώρα. Περισσότερο θα αγχωθείτε, παρά θα βοηθηθείτε. Για το λόγο αυτό ωφέλιμο θα ήταν να ολοκληρώσετε τη γενική επανάληψη τουλάχιστον μια ημέρα πριν την εξέταση, ώστε την παραμονή να κάνετε μια πολύ σύντομη επισκόπηση ολόκληρης της ύλης. Το δε πρωί της εξέτασης, καλύτερα είναι να μην ανοίξετε καθόλου τα βιβλία.

 

Επιπρόσθετα, να έχετε στο μυαλό σας ότι τις κρίσιμες αυτές ημέρες πρέπει να κοιμάστε επαρκώς διότι η έλλειψη ύπνου μειώνει την απόδοσή σας και να μην ξεχνάτε να κάνετε θετικές σκέψεις. Αν είναι δυνατόν φροντίστε να μην έρθετε σε επαφή με ανθρώπους που σας αγχώνουν και κατά συνέπεια «απειλούν» την ψυχική σας ηρεμία. Επιπλέον, φροντίστε να μη σκέφτεστε μόνο την αρνητική έκβαση των πραγμάτων… Θέστε στόχους, ονειρευτείτε και «οπλιστείτε» με θετική ενέργεια προκειμένου να αυξήσετε τις πιθανότητες για επιτυχία… Ακόμη, όσο φυσικά είναι δυνατό, προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία και έχουν την τάση να αποπροσανατολίζουν, ενώ ιδιαίτερα ωφέλιμο θα ήταν να μην αναλώνεστε σε συζητήσεις που αφορούν τη διακύμανση των βάσεων καθώς και τους απανταχού «μάντεις» των θεμάτων!

 

Πάμε, τώρα, στη «μεγάλη» ώρα των εξετάσεων που φτάνει… «Βρίσκεσαι» στην αίθουσα αναμένοντας να ξεκινήσουν οι εξετάσεις, τα θέματα, πλέον, είναι μπροστά σου. Πριν, όμως, απαντήσεις οτιδήποτε, οφείλεις να διαβάσεις προσεκτικά την κάθε ερώτηση, τουλάχιστον δύο φορές, ώστε να είσαι απόλυτα σίγουρος σχετικά με όσα πρέπει να απαντήσεις. Αναντίρρητα, ένα τακτοποιημένο γραπτό σίγουρα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στο πλαίσιο αυτό μην ξεχνάς να αποφεύγεις τις πολλές μουτζούρες, να έχεις τάξη και να απαριθμείς με τον ίδιο τρόπο τις απαντήσεις σου, ώστε στο τέλος να είναι πιο εύκολο να ελέγξεις μήπως και μέσα στο άγχος σου ξέχασες κάποια ερώτηση.

 

Αν υπάρχει η δυνατότητα από θέμα χρόνου, πριν οριστικοποιήσεις τις απαντήσεις σου, καλό θα ήταν να έχεις χρησιμοποιήσει το πρόχειρό σου κάνοντας ένα πλάνο των απαντήσεων. Φυσικά δεν είναι δυνατόν και ούτε φτάνει ο χρόνος να τα γράψεις όλα στο πρόχειρό σου και μετά να τα μεταφέρεις, παρόλα αυτά η χρησιμοποίησή του σίγουρα θα σε βοηθήσει να παρουσιάσεις ένα καλό γραπτό. Μην λησμονείς ότι η καλή εικόνα του γραπτού σου είναι ένα από τα συστατικά που οδηγούν στην επιτυχία…

 

Ο χρόνος, όμως, είναι κι αυτός από μόνος του ένας παράγοντας που προκαλεί άγχος. Στις εξετάσεις, λοιπόν, θα έχεις τρεις ώρες. Σίγουρα δεν είναι απεριόριστος ο χρόνος, από την άλλη, όμως, δεν είναι και λίγος, γι’ αυτό και οφείλεις να τον αξιοποιήσεις σωστά. Ολοκλήρωσε όλες εκείνες τις ασκήσεις για τις οποίες είσαι απόλυτα σίγουρος για τις απαντήσεις τους αποκτώντας παράλληλα μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση και άσε στην άκρη όλα εκείνα για τα οποία δεν είσαι σίγουρος. Μόλις, πιάσεις «ρυθμό», θα σου έρθουν στο μυαλό όλα όσα στην αρχή σε έκαναν να έχεις αμφιβολίες.

 

Αν για τον οποιοδήποτε λόγο ξέχασες να γράψεις κάτι ενώ έχεις «ολοκληρώσει» την απάντησή σου, ηρέμησε διότι δεν ήρθε και η καταστροφή του κόσμου. Η λύση των παραπομπών πάντα υπήρχε και θα υπάρχει, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να γίνει κατάχρηση αυτής. Ένας ακόμη λόγος έντονου προβληματισμού είναι κάθε χρόνο η ερώτηση «μήπως πρέπει να βάλω κι αυτό στην απάντησή μου;». Μην τρως το χρόνο σου άδικα, καλύτερα να το βάλεις αν δεν είσαι σίγουρος, διότι αν όντως χρειάζεται και δεν το έχεις γράψει, θα το έχεις χάσει τελείως…

 

Αν αρχίσεις και βλέπεις γύρω σου να τελειώνουν οι φίλοι σου μην αγχωθείς και αρχίσεις έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να παραδώσεις κι εσύ το γραπτό σου. Κάθε υποψήφιος την ώρα των εξετάσεων δίνει τη μάχη αυτή μόνος του. Δεν υπάρχει λόγος να βιαστείς να απαντήσεις στις ερωτήσεις προκειμένου να παραδώσεις γρήγορα το γραπτό σου για να συναντήσεις τους φίλους σου. Ολοκλήρωσε τις απαντήσεις σου, έλεγξε προσεκτικά όλο το γραπτό, ακόμα και δύο φορές, αν είναι δυνατόν και παράλληλα αύξησε στο μέγιστο βαθμό τις πιθανότητές σου να γλιτώσεις κάποιο λάθος άγχους ή απροσεξίας.

 

Η εξέταση ολοκληρώθηκε. Χαλάρωσε, άσε το παρελθόν πίσω, άλλωστε κανείς μας δεν μπορεί να αλλάξει όλα όσα έχουν συμβεί και εστίασε στην προετοιμασία του επόμενου μαθήματος. Να θυμάστε πάντα ότι οι δικοί σας άνθρωποι σας αγαπούν και είναι περήφανοι για εσάς, ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εξετάσεων! Καθαρό μυαλό, επιμονή, υπομονή, πίστη στις δυνατότητές σας και ψηλά το κεφάλι. Καμία μάχη, κερδισμένη ή χαμένη, δεν ορίζει από μόνη της τη συνολική πορεία της ζωής…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.