Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

 

Μία – μία οι εκκρεμότητες «κλείνουν»… Σχεδόν είκοσι ημέρες πριν από τις πανελλαδικές, και πλέον γνωρίζουμε όλα όσα αφορούν τις πρακτικές δοκιμασίες και την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. γι’ αυτό και μέσα από την πάντα φιλόξενη του «www.filologikosistotopos.gr» σήμερα θα δούμε αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζουν…

 

Αρχικά, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας, η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία (αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 15 Ιουνίου μέχρι και την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους (2021 – 2022) οι μαθητές της τελευταίας τάξης, των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ καθώς και οι απόφοιτοι των Λυκείων που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., έχουν καταθέσει αίτηση – δήλωση στο Λύκειό τους για συμμετοχή στις πρακτικές δοκιμασίες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αρχείο υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α..

 

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι οι υποψήφιοι που δεν δήλωσαν συμμετοχή στις πρακτικές δοκιμασίες για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις δοκιμασίες αυτές (αγωνίσματα) κατά τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων στα αγωνίσματα, διότι η αίτηση – δήλωση ήταν δεσμευτική. Επιπρόσθετα, όσοι απόφοιτοι διεκδικούν την εισαγωγή τους στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. με τη διαδικασία του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά στις πρακτικές δοκιμασίες για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α..

 

Φέτος, επειδή για πρώτη φορά οι υγειονομικές επιτροπές των Σωμάτων Ασφαλείας προηγήθηκαν των εξετάσεων για τα ΤΕΦΑΑ και προκειμένου να μην υποβληθούν οι υποψήφιοι στις ίδιες ιατρικές εξετάσεις, δίνεται η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, είτε να προσκομίσουν στην υγειονομική επιτροπή τις ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται, όπως γινόταν κάθε χρόνο, είτε το δελτίο υγειονομικής εξέτασης με το οποίο τους έχει κρίνει κατάλληλους η αρμόδια υγειονομική επιτροπή των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι κατά την προσέλευσή τους στις επιτροπές υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με δύο μικρές φωτογραφίες και το δελτίο εξεταζομένου από το Λύκειό τους όπου αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του υποψηφίου. Οι υποψήφιοι επίσης πρέπει να έχουν μαζί τους δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό της ταυτότητας, έγγραφο καθώς και βεβαίωση οπτικής οξύτητας, ακτινογραφία θώρακα με σχετική γνωμάτευση, και καρδιογράφημα με σχετική γνωμάτευση, τα οποία μπορούν να έχουν εκδοθεί από νοσηλευτικό ίδρυμα του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή γιατρό του δημοσίου ή και από ιδιώτη γιατρό, είτε, τέλος, αντίγραφο δελτίου υγειονομικής εξέτασης με το οποίο ο υποψήφιος έχει κριθεί κατάλληλος από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές των Στρατιωτικών Σχολών ή των Αστυνομικών Σχολών ή των Σχολών Πυροσβεστικής Ακαδημίας ή των Σχολών Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

Οι επιτροπές υγειονομικής εξέτασης φέτος θα λειτουργήσουν στις έδρες των παρακάτω διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Α’ Αθήνας, Β’ Αθήνας, Γ’ Αθήνας, Δ’ Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας (Πάτρα), Αρκαδίας (Τρίπολη), Έβρου (Αλεξανδρούπολη), Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων.

 

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι η κολύμβηση (50μ. ελεύθερο) περιλαμβάνεται στα τέσσερα αγωνίσματα από τα οποία οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν τρία για εξέταση, ενώ για την ίση μεταχείριση των υποψηφίων πρέπει το αγώνισμα αυτό να διεξάγεται σε κολυμβητήριο των 50 μέτρων. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης κολυμβητηρίου 50 μέτρων στην πόλη της Κοζάνης το αγώνισμα της κολύμβησης θα διεξαχθεί στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Επίσης όσοι θα προσέρχονταν στην επιτροπή εξέτασης με έδρα τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων και επιθυμούν να εξεταστούν στο αγώνισμα της κολύμβησης, λόγω έλλειψης κολυμβητηρίου 50μ. στη συγκεκριμένη πόλη, θα πρέπει να προσέλθουν για όλες τις πρακτικές δοκιμασίες τους στην επιτροπή εξέτασης με έδρα τη Λάρισα ή στην επιτροπή εξέτασης με έδρα το Βόλο.

 

Επιπρόσθετα, θα ήταν παράλειψη να μην υπογραμμίσουμε ότι δεν επιτρέπεται η εξέταση υποψηφίου σε περισσότερες από μία επιτροπές, ενώ οι χώροι διεξαγωγής των αγωνισμάτων και το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε επιτροπής, θα ανακοινώνονται από τις κατά τόπους διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα αναρτώνται στις ιστοσελίδες τους.

 

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται έκκληση ώστε να τηρηθεί αυστηρά το πρόγραμμα, πλην των περιπτώσεων υποψηφίων των ΕΠΑΛ που εξετάζονται έως και τις 17 Ιουνίου, των υποψηφίων που συμμετέχουν στις εξετάσεις ειδικών μαθημάτων από 18 έως και 30 Ιουνίου καθώς και άλλων εξαιρετικών και έκτακτων περιπτώσεων. Για τους συγκεκριμένους υποψηφίους η οικεία επιτροπή οφείλει να ορίζει, διαφορετική ημέρα εξέτασης εφόσον η ημέρα πρακτικής δοκιμασίας συμπίπτει με την ημέρα εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

 

Κλείνοντας, σκόπιμο κρίνεται να αναφερθεί ότι για τη διεξαγωγή των πρακτικών δοκιμασιών ισχύει ο καθαρισμός με απολυμαντικό υγρό των οργάνων εξέτασης και του βοηθητικού εξοπλισμού πριν τη χρήση τους, καθώς και η τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι σχετικές οδηγίες από την υγειονομική επιστημονική επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.