Τα «μυστικά» των φετινών Πανελληνίων

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

 

Η ανακοίνωση του προγράμματος των πανελλαδικών εξετάσεων τόσο των γενικών λυκείων όσο και των επαγγελματικών καθώς και των ειδικών και μουσικών μαθημάτων μας υπενθύμισε με τον πλέον ηχηρό τρόπο ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία για ακόμη μια χρονιά… Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «filologikosistotopos.gr», σήμερα θα παρουσιάσουμε αναλυτικά όλες τις ημερομηνίες και τα μαθήματα.

 

Το πρόγραμμα των ΓΕΛ

 

Η φετινή εκκίνηση των πανελλαδικών εξετάσεων για τα γενικά λύκεια είναι προγραμματισμένη την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 με το μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας». Στη συνέχεια, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου τη σκυτάλη θα πάρουν τα «Αρχαία Ελληνικά» για τους υποψήφιους των ανθρωπιστικών σπουδών, τα «Μαθηματικά» για εκείνους τόσο των θετικών όσο και των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, ενώ οι εκείνοι των σπουδών υγείας θα εξεταστούν στη «Βιολογία».

 

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου σειρά παίρνουν τα «Λατινικά» για τους υποψήφιους των ανθρωπιστικών σπουδών, η «Χημεία» για εκείνους τόσο των θετικών όσο και των σπουδών υγείας και η «Πληροφορική» για τους υποψήφιους των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής. Τέλος, την Παρασκευή 10 Ιουνίου η αυλαία πέφτει με την «Ιστορία» για τους υποψήφιους των ανθρωπιστικών σπουδών, τη «Φυσική» για εκείνους τόσο των θετικών όσο και των σπουδών υγείας και την «Οικονομία» για τους υποψήφιους των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής.

 

Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών λυκείων, ενώ οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες και η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

 

Το πρόγραμμα των ΕΠΑΛ

 

Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 2 Ιουνίου με όλους τους υποψήφιους να εξετάζονται στο μάθημα «Νέα Ελληνικά». Έπειτα, το Σάββατο 4 Ιουνίου τη σκυτάλη παίρνουν τα «Μαθηματικά». Την Τρίτη 7 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα «Ανατομία – Φυσιολογία ΙΙ», «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΑΟΘ), «Δίκτυα Υπολογιστών» καθώς και τις «Αρχές Βιολογικής Γεωργίας». Στη συνέχεια την Πέμπτη 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η εξέταση στα μαθήματα «Ηλεκτροτεχνία 2», «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», «Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές» και «Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης».

 

Το Σάββατο 11 Ιουνίου η συνέχεια δίνεται με τα μαθήματα «Υγιεινή», «Προγραμματισμός Υπολογιστών», «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» (ΑΟΔ) και «Στοιχεία Μηχανών». Την Τρίτη 14 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα «Ηλεκτρικές Μηχανές», «Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις», «Ναυσιπλοΐα ΙΙ» και «Ναυτικές Μηχανές». Έπειτα, την Πέμπτη 16 Ιουνίου τη σκυτάλη παίρνουν τα μαθήματα «Τεχνολογία Υλικών», «Οικοδομική», «Μηχανές Εσωτερικής Καύσης II» (ΜΕΚ ΙΙ) και «Ψηφιακά Συστήματα». Η αυλαία πέφτει την Παρασκευή 17 Ιουνίου με τα μαθήματα «Στοιχεία Ψύξης – Κλιματισμού», «Κινητήρες Αεροσκαφών» και «Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων».

 

Παράλληλα, όπως στα ΓΕΛ, έτσι και στα ΕΠΑΛ ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. με τους υποψήφιους να πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

 

Το πρόγραμμα για τα

ειδικά και μουσικά μαθήματα

 

Σχετικά με το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων των ειδικών και μουσικών μαθημάτων για εισαγωγή των υποψηφίων σε τμήματα και σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τα οποία απαιτείται εξέταση σε αυτά, η αρχή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουνίου με το μάθημα «Αγγλικά». Στη συνέχεια ακολουθούν τη Δευτέρα 20 Ιουνίου τα «Γερμανικά», την Τρίτη 21 Ιουνίου το «Ελεύθερο Σχέδιο», την Τετάρτη 22 Ιουνίου το «Γραμμικό Σχέδιο», την Πέμπτη 23 Ιουνίου η «Αρμονία», την Παρασκευή 24 Ιουνίου ο «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων», το Σάββατο 25 Ιουνίου η «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», τη Δευτέρα 27 Ιουνίου η «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», την Τρίτη 28 Ιουνίου τα «Γαλλικά», την Τετάρτη 29 Ιουνίου τα «Ισπανικά» και τέλος την Πέμπτη 30 Ιουνίου τα «Ιταλικά».

 

Σχετικά με τη διάρκεια εξέτασης των μαθημάτων πρέπει να τονιστεί ότι για εκείνα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, για εκείνα των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) έξι ώρες, για το ειδικό μάθημα «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2’ με 6’ λεπτά για κάθε υποψήφιο, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια δύο ωρών.

 

Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ως προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδημαϊκού έτους 2022-23 ορίστηκε το διάστημα από την Τετάρτη 15 μέχρι και την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.