Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

 Αναντίρρητα, τον τελευταίο μήνα το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής επικαιρότητας μονοπωλούν οι προκαταρτικές εξετάσεις καθότι ήδη έχει προηγηθεί η διαδικασία για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στις αντίστοιχες τόσο των στρατιωτικών όσο και των σχολών της αστυνομίας. Τη σκυτάλη, πλέον, παίρνει η Πυροσβεστική Ακαδημία, γι’ αυτό και μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «filologikosistotopos.gr» θα παρουσιάσουμε τα πιο σημαντικά σημεία της προκήρυξης που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα στην εβδομάδα…

 

Αρχικά, πρέπει να τονιστεί ότι όσοι από τους υποψηφίους έχουν τα προσόντα, πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν εμπίπτουν στα κωλύματα που αναφέρονται στην προκήρυξη και επιθυμούν να καταταγούν ως δόκιμοι ανθυποπυραγοί ή δόκιμοι πυροσβέστες θα πρέπει αφενός να έχουν υποβάλλει αίτηση – δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) έτους 2022 σε σχολικές μονάδες ή όπου αλλού καθορίζεται σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές που διενεργήθηκαν τα έτη 2020 ή 2021 και αφετέρου να συμπληρώσουν και να καταχωρήσουν ηλεκτρονικά την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα λειτουργήσει ειδικά για το διαγωνισμό, στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, «www.fireservice.gr» από την Τετάρτη 23/03/2022 έως και το Σάββατο 09/04/2022 (συμπεριλαμβανομένου του σαββατοκύριακου).

 

Κάθε υποψήφιος οφείλει να γνωρίζει τον «αριθμό αίτησης» που έλαβε για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό, στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ιστοσελίδας του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να παρακολουθεί ευχερώς τους πίνακες που προβλέπεται να δημοσιευθούν κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού. Πριν την έναρξη ή μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας δεν θα δύναται να γίνει εισαγωγή στην εφαρμογή. Μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συνεπάγεται αυτοδικαίως τον αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία εισαγωγής στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και η ανακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων επισύρει αποκλεισμό από το διαγωνισμό και τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

 

Τα δικαιολογητικά

 

Σχετικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι, αρχικά, πρέπει να τονιστεί ότι είναι απαραίτητη η εκτύπωση ενός αντιγράφου της ηλεκτρονικής αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής (από αρμόδια αρχή ή υπηρεσία). Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι υποψήφιοι στη συγκεκριμένη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση οφείλουν να δηλώσουν ότι έχουν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και δεν εμπίπτουν στα κωλύματα που αναφέρονται στην προκήρυξη, χωρίς να απαιτείται αναλυτική περιγραφή αυτών. Ακόμη, δηλώνουν ότι τα αναφερόμενα στην αίτησή τους στοιχεία είναι αληθή και όλα τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά από αυτούς είναι γνήσια και ακριβή, ότι δέχονται να υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις για ανίχνευση απαγορευμένων από το νόμο ουσιών, σε ανοσολογικές εξετάσεις και στο σύνολο των προβλεπόμενων υγειονομικών εξετάσεων.

 

Επίσης, δηλώνουν ότι συναινούν στην επεξεργασία των στοιχείων τους κατά τα προβλεπόμενα των οριζόμενων διαδικασιών, ότι προτίθενται να δηλώσουν σχολή/ες της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στη δήλωση προτίμησης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (μηχανογραφικό δελτίο) και τέλος αναφέρουν αν υπάγονται σε ειδική κατηγορία και ποια, αν επιθυμούν να κάνουν χρήση του σχετικού δικαιώματος και ότι δεν έχουν εισαχθεί με χρήση αυτού του δικαιώματος σε άλλη σχολή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

 

Το δεύτερο δικαιολογητικό που πρέπει να κατατεθεί αφορά μία φωτογραφία τύπου διαβατηρίου ή ταυτότητας, στο πίσω μέρος της οποίας θα αναγράφεται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο, ευκρινώς. Επιπρόσθετα, κατατίθεται φωτοαντίγραφο της αίτησης – δήλωσης συμμετοχής στις εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο (όπως αυτή υποβλήθηκε ηλεκτρονικά στο σύστημα myschool στις σχολικές μονάδες) ή φωτοαντίγραφο του δελτίου ή της βεβαίωσης συμμετοχής χωρίς νέα εξέταση, από την οποία να προκύπτει ο κωδικός ΥΠΑΙΘ του υποψηφίου. Επίσης, απαιτείται φωτοαντίγραφο του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ή του δελτίου ταυτότητας λιμενικής ή στρατιωτικής αρχής για όσους υπηρετούν σε αυτές, ή ελλείψει αυτών, φωτοαντίγραφο των σελίδων του διαβατηρίου στις οποίες αναφέρονται ο αριθμός διαβατηρίου και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου – υποψηφίου. Σε περίπτωση που στοιχεία των δικαιολογητικών έχουν μεταβληθεί, δηλώνονται σε υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986 (Α’ 75). Φυσικά, πρέπει να τονιστεί ότι οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών υποβάλλουν και κάποια επιπλέον δικαιολογητικά ανά κατηγορία τα οποία και αναφέρονται αναλυτικά στην προκήρυξη.

 

Όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά, υποχρεωτικά και ειδικών κατηγοριών, με τα οποία αποδεικνύονται τα προσόντα, κριτήρια – ιδιότητες που επικαλούνται οι υποψήφιοι, υποβάλλονται από την Τετάρτη 23/03/2022 έως και την Κυριακή 10/04/2022 είτε ταχυδρομικά με φάκελο αλληλογραφίας (υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες στην προκήρυξη) είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του υποψηφίου ενώπιον της επιτροπής παραλαβής δικαιολογητικών (Μάτσα 32, Κηφισιά, θέση Καλυφτάκη).

 

Μετά το πέρας της υποβολής – αποστολής δικαιολογητικών, η επιτροπή αποστέλλει σχετικό e-mail στους υποψηφίους που πληρούν ή μη τις προϋποθέσεις και έχουν αποστείλει ορθά ή ελλιπή τα σχετικά δικαιολογητικά. Στη περίπτωση ελλιπών ή λάθος δικαιολογητικών ο υποψήφιος εισάγοντας τα απαιτούμενα στοιχεία στην αναζήτηση υποψηφίου – αίτησης και πατώντας υποβολή θα μεταβεί στην αναλυτική ατομική του καρτέλα, στην οποία θα αναγράφονται τα ελλιπή ή μη έγκυρα δικαιολογητικά που έχει υποβάλει. Στη συνέχεια θα πρέπει να σαρώσει τα ορθά δικαιολογητικά και να τα αποστείλει ηλεκτρονικά ως αρχεία στο e-mail του διαγωνισμού ([email protected]) κατά την καθοριζόμενη προθεσμία.

 

Για τον τόπο και το χρόνο διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων

καθώς και για το πρόγραμμα εξέτασης, οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται με δική τους ευθύνη από την ιστοσελίδα www.fireservice.gr. Υποψήφιοι που θα δηλώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση ότι θα υποβληθούν σε προκαταρκτικές εξετάσεις από στρατιωτική, αστυνομική ή λιμενική αρχή, δεν επιτρέπεται να εξεταστούν από τις αντίστοιχες επιτροπές (Π.Κ.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Οι υποψήφιοι που υποβλήθηκαν στη δοκιμασία των ως άνω προκαταρκτικών εξετάσεων και κρίθηκαν ικανοί, προσέρχονται στις προκαταρκτικές εξετάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος για να εξετασθούν στο άθλημα που δεν αποτελεί αντικείμενο των προκαταρκτικών εξετάσεων των ως άνω στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών αρχών (μεταφορά αλτήρων) όπως ορίζεται στην προκήρυξη. Τέλος, οι υποψήφιοι που κρίθηκαν «μη ικανοί» για τις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας από τις αρμόδιες επιτροπές των προκαταρκτικών διαδικασιών του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση ικανότητας από άλλη αρχή, ενώ σε περίπτωση προσκόμισης αυτή δεν θα γίνεται αποδεκτή.

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.