3ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Κλασικής Φιλολογίας
Θεσσαλονίκη, Μάιος 2022

Σας προσκαλούμε στο 3ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Κλασικής Φιλολογίας που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 26-28 Μαΐου 2022. Στόχος του Συνεδρίου είναι να δοθεί η ευκαιρία σε νέους ερευνητές να παρουσιάσουν το έργο τους και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για σύγχρονα ζητήματα που αφορούν την κλασική φιλολογία. Ως θέμα και τίτλος του Συνεδρίου ορίζεται ο εξής:

«Όψεις και τόποι του ταξιδιού στην αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία»

Η έννοια του ταξιδιού κατέχει σημαίνουσα θέση στην αρχαία ελληνική και λατινική σκέψη και γραμματεία. Το ταξίδι, είτε ως απαρχή μιας περιπέτειας είτε ως προσπάθεια επιστροφής στην πατρίδα (νόστος), βρίσκεται στον πυρήνα του έπους αλλά και των μεταγενέστερων λογοτεχνικών ειδών. Από την Αργοναυτική εκστρατεία μέχρι τον γυρισμό του Οδυσσέα στην Ιθάκη, το ταξίδι και οι κίνδυνοι που το συνοδεύουν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μυθολογικής παράδοσης. Με την ταξιδιωτική περιήγηση ασχολείται, επιπλέον, πληθώρα αρχαίων Ελλήνων δημιουργών, όπως ο Εκαταίος ο Μιλήσιος, ο Ηρόδοτος, και ο Παυσανίας, οι οποίοι επιχειρούν να ευχαριστήσουν το αναγνωστικό κοινό τους μέσω της αφήγησης περιπετειών σε ξένους τόπους. Κάποια ταξιδιωτικά κείμενα της αρχαίας ελληνικής και λατινικής παράδοσης ενέπνευσαν και σύγχρονα είδη: στο έργο Αληθής Ιστορία, για παράδειγμα, το οποίο έχει θεωρηθεί από πολλούς μελετητές ως απαρχή της λογοτεχνίας του φανταστικού (science fiction), ο Λουκιανός ισχυρίζεται πως πραγματοποίησε ένα υπερρεαλιστικό ταξίδι στο οποίο ήρθε αντιμέτωπος με εξωπραγματικές καταστάσεις και φαινόμενα.

Εκτός από την κυριολεκτική σημασία του ταξιδιού πολύ συχνά εντοπίζουμε και τη μεταφορική χρήση του. Έτσι, τα όνειρα στην λογοτεχνία μπορούν να θεωρηθούν ένα ταξίδι στην εσωτερική πραγματικότητα του υποκειμένου, μέσα από το οποίο αποκαλύπτονται στοιχεία της προσωπικότητάς του. Τέλος, συχνό μοτίβο αποτελεί ο παραλληλισμός της διαδικασίας της συγγραφής και της ανάγνωσης με ένα ταξίδι.

Καλούμε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο να υποβάλουν μια περίληψη 300 λέξεων του θέματος που επιθυμούν να αναπτύξουν στην εισήγησή τους μέχρι και την 11η Ιανουαρίου 2022 (απάντηση αποδοχής: 1η Φεβρουαρίου). Οι περιλήψεις οι οποίες θα γίνουν δεκτές πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

  • −  Να πραγματεύονται επαρκώς ένα επιστημονικό θέμα το οποίο αφορά την αρχαία ελληνική ή λατινική γραμματεία και το οποίο εμπίπτει στη θεματική του Συνεδρίου.

  • −  Να αποτελούν συνοπτική περιγραφή ενός πρωτότυπου, αδημοσίευτου έργου που θα χαρακτηρίζεται από σαφήνεια όσον αφορά τον ερευνητικό στόχο καθώς και από αρτιότητα δομής και περιεχομένου.

  • −  Να συνοδεύονται από ενδεικτική βιβλιογραφία.

  • −  Να κατατεθούν σε ένα επώνυμο και ένα ανώνυμο αντίγραφο. Στα επώνυμα αντίγραφα των περιλήψεων θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο, πανεπιστημιακό ίδρυμα φοίτησης, ιδιότητα1 (μεταπτυχιακός φοιτητής/μεταπτυχιακή φοιτήτρια ή υποψήφιος-α διδάκτωρ), διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

    1 Περιλήψεις θα γίνουν δεκτές και από άτομα που έχουν ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό τους πρόγραμμα ή έχουν καταθέσει τη διδακτορική τους διατριβή εντός του παρελθόντος ακαδημαϊκού έτους (2020-2021).

page2image1325203008

− Μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου θα δοθεί στους συνέδρους συγκεκριμένη διορία για να υποβάλουν τα κείμενα των εισηγήσεών τους, ώστε να ξεκινήσει κατά το δυνατόν συντομότερα η διαδικασία σύνθεσης και δημοσίευσης των Πρακτικών.

Η διάρκεια των εισηγήσεων ορίζεται στα είκοσι λεπτά (20’), ενώ τις εισηγήσεις θα ακολουθεί σύντομη συζήτηση πέντε λεπτών (5’). Ως γλώσσες του Συνεδρίου ορίζονται η Ελληνική και η Αγγλική.

Για την υποβολή των περιλήψεων καθώς και για οποιαδήποτε απορία παρακαλούμε τους ενδιαφερομένους να επικοινωνήσουν με την Οργανωτική Επιτροπή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

Η Οργανωτική Επιτροπή

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.