Νέα Ελληνικά Γ´ ΕΠΑΛ: Η μόδα σκοτώνει! (Κριτήριο αξιολόγησης)

Μη λογοτεχνικό κείμενο

 

Η ΜΟΔΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ!

Κάποτε στον κόσμο της μόδας υπήρχαν 4 σεζόν: Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι και Φθινόπωρο. Σήμερα η βιομηχανία της «γρήγορης μόδας» λειτουργεί με 52 σεζόν το χρόνο. Κάθε βδομάδα στα καταστήματα τύπου ZARA, H&M υπάρχουν νέα ρούχα. Η βιομηχανία της «γρήγορης μόδας» είναι σχεδιασμένη με τρόπο που να μην είσαι ποτέ «στη μόδα».

 

Οι πολυεθνικές αυτού του κλάδου πωλούν ρούχα χαμηλής ποιότητας σε φτηνές τιμές και η κερδοφορία τους βασίζεται στην πώληση ποσότητας και όχι ποιότητας. Από τη δεκαετία του 2000, όταν τα καταστήματα τέτοιου είδους άρχισαν να κυριαρχούν στην αγορά, μέχρι σήμερα, η παραγωγή ρούχων σε παγκόσμιο επίπεδο διπλασιάστηκε. Ο μέσος Βρετανός αγοράζει σήμερα 4 φορές περισσότερα ρούχα σε σχέση με την δεκαετία του 1990 και ο μέσος Βορειοαμερικανός 5 φορές περισσότερα ρούχα σε σχέση με τη δεκαετία του 1980.

 

Πως τα καταφέρνουν όμως αυτές οι εταιρείες να παράγουν ρούχα σε τόσο χαμηλές τιμές και ποιο είναι το πραγματικό κόστος της γρήγορης μόδας;

 

Πέρα από τα φτηνά μεροκάματα, τα κέρδη των πολυεθνικών της «γρήγορης μόδας» βασίζονται στα φτηνά υλικά και …στην ρύπανση του περιβάλλοντος. Η ποιότητα των ρούχων συνολικά είναι χαμηλή ενώ βασικό υλικό αποτελούν τα φτηνά συνθετικά νήματα και βασικά ο πολυεστέρας (polyester).

 

Τα εργοστάσια παραγωγής ρούχων στις φτωχές χώρες και στις χώρες μέσης ανάπτυξης δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς αυτό θα αύξανε το κόστος παραγωγής. Για παράδειγμα, οι βιομηχανίες της πόλης Κανπούρ στην Ινδία, όπου φτιάχνονται φτηνά δερμάτινα ρούχα και αξεσουάρ, χύνουν κάθε μέρα στον ποταμό Γάγγη 50 εκατομμύρια τόνους τοξικά απόνερα. Χιλιάδες άλλες βιομηχανίες κάνουν το ίδιο στο Γάγγη που είναι η βασική πηγή πόσιμου νερού εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς και πηγή άρδευσης αναρίθμητων καλλιεργειών. Αν συνυπολογιστούν τα καυσαέρια των βιομηχανιών παραγωγής ρούχων και τα τοξικά χημικά που απορρίπτονται με διάφορους τρόπους στα ποτάμια, τις λίμνες, τη θάλασσα και το έδαφος, η βιομηχανία της «γρήγορης μόδας» είναι οι 2ος μεγαλύτερος ρυπαντής στον πλανήτη μετά την πετρελαιοβιομηχανία.

 

Στους παραπάνω ρύπους δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνθετικές ίνες που καταλήγουν στη θάλασσα με το πλύσιμο των ρούχων και αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της πλαστικής ρύπανσης που απειλεί τη θαλάσσια ζωή. Όταν τα συνθετικά ρούχα πλένονται στο πλυντήριο, απελευθερώνονται πλαστικές μικρό-ίνες οι οποίες μέσω του αποχετευτικού συστήματος καταλήγουν στη θάλασσα.[…]. Οι συνθετικές ή κοινώς πλαστικές ίνες βρίσκονται παντού στους ωκεανούς, συμπεριλαμβανομένου των στομαχιών και των ιστών των ψαριών και άλλων θαλάσσιων ζώων. Ένα από τα πιο δραματικά παραδείγματα αποτελούν τα ευρήματα της ομάδας του Δρ Άλαν Τζέιμσον ακαδημαϊκού στο πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ η οποία αποκάλυψε πλαστικές ίνες στο πεπτικό σύστημα οστρακόδερμων (καβούρια κ.α) που κατοικούν στις υποθαλάσσιες τάφρους του Ειρηνικού Ωκεανού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Τάφρος των Μαριανών όπου βρίσκεται το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών (ονομάζεται Challenger Deep) με τον πυθμένα να έχει απόσταση σχεδόν 11 χλμ από την επιφάνεια της θάλασσας. Το 100% των οστρακόδερμων που συλλέχθησαν από τον πυθμένα του Challenger Deep είχαν μολυνθεί με μικρό-ίνες πλαστικού!!! Συχνά το «τέλος» του ταξιδιού των συνθετικών ινών είναι το πιάτο μας και ο οργανισμός μας, καθώς μαζί με τα ψάρια που τρώμε, καταναλώνουμε και πλαστικές μικρό-ίνες με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας.

 

Ελένη Μήτσου, Η μόδα σκοτώνει!, περιοδικό «Ξεκίνημα» άρθρο από το

διαδίκτυο 8/9/2018 (Διασκευή)

 

Παρατηρήσεις

 

1η Δραστηριότητα

Α1.  Να εξηγήσετε με δικά σας λόγια σε μια παράγραφο 50-70 λέξεων το περιεχόμενο των παραγράφων 3,4,5 ( Πέρα από τα φτηνά μεροκάματα…πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας).

Μονάδες 15

 

2η Δραστηριότητα

Α2.  Πως επιτυγχάνεται η συνοχή του κειμένου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη παράγραφο του κειμένου Α;

Μονάδες 3

Α3.  Η αρθρογράφος προσπαθεί να πείσει τους αναγνώστες κάνοντας επίκληση στη λογική. Να βρείτε δύο μέσα πειθούς που να το επιβεβαιώνουν.

Μονάδες 6

 

Α4.  Βιομηχανίες, απορρίπτονται, περιβάλλοντος: από το δεύτερο συνθετικό των παραπάνω λέξεων να γράψετε δύο νέες λέξεις, μία απλή και μία σύνθετη.

Μονάδες 6

 

 3η Δραστηριότητα

Α5.  Με αφορμή το κείμενο Α να γράψετε ένα άρθρο στο σχολικό περιοδικό αναφέροντας τους τρόπους με τους οποίους ο σύγχρονος τρόπος ζωής καταστρέφει το περιβάλλον (200-250 λέξεις).

Μονάδες 20

 

Λογοτεχνικό Κείμενο

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

Εισαγωγικό σημείωμα

Το τραγούδι της Μελίνας Τανάγρη με τίτλο «Καταιγίδα στην Αθήνα» μας μυεί στις οικολογικές συνέπειες των πράξεων μας.

 

Αυτό το σπρέι που ψεκάζεις στη Γλυφάδα

Σηκώνει θύελλα στην έρημο Νεβάδα

Και το τζιπάκι σου που τρέχει στο Παγκράτι

Έχει σκοτώσει χελιδόνια στη Βαγδάτη.

 

Πρόσεξε όμως μη τα βάζεις με τη φύση

Γιατί και σένα κάποια μέρα θα χτυπήσει

Και τα φτερά μιας πεταλούδας απ’ την Κίνα

Θα φέρουν τότε καταιγίδες στην Αθήνα.

 

Οι μπαταρίες που πετάς στο Λαγονήσι

Έγιναν όξινη βροχή μες το Παρίσι

Και το πλυντήριο που έβαλες στο Γκάζι

Έχει τυφλώσει χίλια ψάρια στη Βεγγάζη.

 

Πρόσεξε όμως μη τα κάνεις άλλ’ αντ ’άλλων

Γιατί θα γίνουν αλλαγές στο περιβάλλον

Και τα φτερά μιας πεταλούδας απ’ την Κίνα

Θα φέρουν τότε καταιγίδες στην Αθήνα.

[…]

Μουσική: Ανδρέας Λάμπρου

Στίχοι: Γιώργος Παυριανός

Ηχογράφηση φωνής: Ηλίας Λιάκας (Studio Odeon)

Ενορχήστρωση: Αβέτ Κιζιριάν.

 

Παρατηρήσεις

 

1η Δραστηριότητα

Β1.  Ποιο είναι το θέμα του τραγουδιού; Ποιος είναι ο στόχος του στιχουργού; Να αναπτύξετε την απάντησή σας σε μια παράγραφο 50-60 λέξεων.

Μονάδες 15

2η Δραστηριότητα

Β2.  α)  Ο στιχουργός χρησιμοποιεί β΄ ενικό πρόσωπο. Τι θέλει να πετύχει με αυτή την επιλογή; (μονάδες 10)

β)  Βρείτε ένα σχήμα λόγου στο κείμενο και εξηγήστε τη λειτουργία του (μονάδες 5)

Μονάδες 15

3η Δραστηριότητα

Β3.  Ποιες σκέψεις και προβληματισμούς σας προκαλεί το τραγούδι αυτό; Να αναπτύξετε την απάντησή σας σε ένα κείμενο 100-150 λέξεις

Μονάδες 20

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=748940

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.