Διαδικτυακή εκδήλωση:«Αυτοί οι Άπιστοι Έλληνες»: Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα Οθωμανικά Αρχεία

0
809

ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Αυτοί οι Άπιστοι Έλληνες»: Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα Οθωμανικά Αρχεία

 

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 19.30, δύο κορυφαίοι ιστορικοί, ο Θάνος Βερέμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ο Τζεμάλ Καφαντάρ (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), συναντιούνται για να συζητήσουν για την Ελληνική Επανάσταση, με αφορμή την έκδοση νέα έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη “Those Infidel Greeks”: The Greek War of Independence through Ottoman Archival Documents.

Η δίτομη έκδοση, υπό την επιμέλεια του ιστορικού Σουκρού Ιλιτζάκ (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών), περιλαμβάνει 700 έγγραφα μεταγραμμένα από τα οθωμανικά, μεταφρασμένα στα αγγλικά και πλήρως σχολιασμένα. Πρόκειται επιστολές που βρίσκονται στα Μητρώα Ayniyat, στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες χρονολογούνται από τον Ιούνιο του 1821 έως το 1826, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις αρχίζουν την επίσημη διπλωματική επέμβασή τους. Είναι ένα έργο διεθνών προδιαγραφών, για πρώτη φορά από ελληνικό φορέα, γεγονός που επικυρώνεται και από τη συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Brill. Το βιβλίο διατίθεται στο διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο, εδώ.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με το Κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom, στην αγγλική γλώσσα.

Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο επιμελητής της έκδοσης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κ. Κατερίνα Λασκαρίδη.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, απαραίτητη είναι η εγγραφή εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.