Ημερίδα “Οι χρήσεις της ελληνικής αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα”

Το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίουδιοργανώνει Ημερίδα με θέμα “Οι χρήσεις της ελληνικής αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα”. Η ημερίδα θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας zoom, είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο και ενδιαφερόμενη, και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου στις 10.30.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος:

Semester A is inviting you to a scheduled Zoom meeting.
Topic: Οι χρήσεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα
Time: Dec 5, 2020 10:30 Athens


Join Zoom Meeting
https://ionio-gr.zoom.us/j/91334723855?pwd=Zlh0VDFUbG14U1gvZmNYbktqb2tnZz09
Meeting ID: 913 3472 3855
Passcode: 166023

 

Περιγραφή

 

Η ελληνική αρχαιότητα υπήρξε καθοριστική για τη δόμηση του ελληνικού εθνικού φαντασιακού από τα τέλη του 18ου αι. και εξής. Οι ανθρωπιστικές επιστήμες και κυρίως η Ιστορία, η Φιλολογία και η Αρχαιολογία κλήθηκαν να προμηθεύσουν το συλλογικό φαντασιακό με τα στοιχεία εκείνα που θα αποδείκνυαν την ορθότητα του καταγωγικού μύθου του έθνους. Από τότε μέχρι και σήμερα η σύγχρονη Ελλάδα βρίσκεται υπό τη βαριά σκια του παρελθόντος της, συνθήκη η οποία αποτελεί το υπέδαφος στο οποίο αναπτύσσονται κατά καιρούς σφοδρές διαμάχες, όπως για παράδειγμα η μεγάλη διαμάχη του 20ου αι ανάμεσα στη δημοτική και την καθαρεύουσα.

Οι χρήσεις της αρχαιότητας ήδη από τον 20ο αι, αλλά πολύ περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες, απέκτησαν μια πολυμορφία και πολυπλοκότητα, οι οποίες φαίνεται να ξεπερνούν τη συζήτηση, που ως τώρα είχε κυριαρχήσει, γύρω από την ιστορική συνέχεια του έθνους στη διαχρονία. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να εξεταστούν οι πολλαπλές αξιοποιήσεις της αρχαιότητας για την εξυπηρέτηση σύγχρονων πολιτικών στόχων έως τις πιο ουσιαστικές συζητήσεις που σχετίζονται με ζητήματα συλλογικών προσανατολισμών και ταυτοτήτων.

Η ημερίδα υπό τον γενικό τίτλο “Οι χρήσεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα” αποσκοπεί να διερευνήσει πτυχές της συνομιλίας που δοκιμάζει η σύγχρονη Ελλάδα του 20ου και 21ου αι με τον κόσμο της αρχαιότητας. Κάποιοι από τους άξονες γύρω από τους οποίους θα αρθρωθεί η συζήτηση είναι οι ακόλουθοι:

  • Η σχέση της αρχαιότητας με τον εθνικισμό του Μεταξά,
  • Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε ή/και παρουσιάζεται η ελληνική αρχαιότητα στα σχολικά εγχειρίδια,
  • Η σύνδεση της μελέτης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με συντηρητικούς χώρους και η ανάγκη αποδέσμευσής του.
  • Η χρήση και λειτουργία της αρχαιότητας στις τέχνες

 


 

Πρόγραμμα

 

11:00-11:40

Χαιρετισμός– Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Χαιρετισμός– Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Καλωσόρισμα/Εισαγωγή– Γιάννα Στεργίου

11:40-13:00

Πρώτη συνεδρία-  Συντονισμός: Βάιος Βαϊόπουλος

Το ‘ελληνικό τοπίο’: τοπωνύμια, ταυτότητες και ιστορίες του τοπίου στη Βοιωτία μέσα από την αρχαιολογική έρευνα– Κώστας Σμπόνιας

Η (ιδεολογική) απεικόνιση της αρχαιότητας στη (σχολική και μη) χαρτογραφία του νεοελληνικού κράτους- Σωτήρης Λυκουργιώτης

«Μην παραχαράσσετε την Ιστορία, η Μακεδονία είναι μία». Χρήσεις της αρχαιότητας σε μια σύγχρονη διακρατική διαμάχη– Χάρης Αθανασιάδης

 

13:00-13:30 Διάλειμμα

 

13:30-15:30

Δεύτερη Συνεδρία- Συντονισμός: Σωτήρης Λυκουργιώτης

Η αρχαιότητα και το κιτς: κριτική και σάτιρα για την εμμονή των νεοελλήνων με το παρελθόν– Γιάννα Στεργίου

Νέες ελληνικότητες στις τέχνες του 21ου αιώνα– Γιώργος Σαμπατακάκης

Ancient Greece and Neo-conservatism in USA- Richard Seaford

Συμπεράσματα– Έφη Γαζή

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.