Δεκτή η γνωμοδότηση του ΝΣΚ αναφορικά με την απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν εξ αποστάσεως

Δεκτή από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, έγινε η υπ’ αριθμ. 129/2020/10-8-2020 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) αναφορικά με την απόφαση του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.)  για την αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν εξ αποστάσεως, μετά από ερώτημα που υπέβαλε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης.

Η εν λόγω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. επιχειρούσε να επικαιροποιήσει το πλαίσιο αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως, που αφορούν τόσο τη διαδικασία όσο και τους όρους απόκτησης των εν λόγω τίτλων.

Στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη απόφαση τίθενται ζητήματα νομιμότητας και ότι δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα για τον πρόσθετο λόγο ότι ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στερείται οποιασδήποτε κανονιστικής αρμοδιότητας.

Σε συμμόρφωση με τη γνωμοδότηση ΝΣΚ, η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ θα πρέπει να ανακληθεί, και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων – σε συνεργασία με τη διοίκηση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. – θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: “Σε συνεννόηση και συνεργασία με τη διοίκηση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., θα προχωρήσουμε σύντομα στην αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων στη χώρα μας, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του, της προσαρμογής του στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και της ευθυγράμμισής του με το διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι.”

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.