Π.Ε.Φ. : Για την αποκατάσταση της αλήθειας

Παιδί μου σπούδασε αυτό που αγαπάς!

Πόσο σημαντική φράση και πόσο δύσκολο είναι να ειπωθεί! Κάθε γονιός έχει το ίδιο άγχος-να βοηθήσει το παιδί του να βρει αυτό που πραγματικά του ταιριάζει και αγαπά!

Παλιότερα τα πράγματα ήταν σχετικά πιο απλά. Αρκετοί θα ακολουθούσαν το επάγγελμα των γονέων, πολλοί θα διοριζόταν στο δημόσιο ενώ για τους υπόλοιπους μια «τέχνη» ή ένα μαγαζί επίσης ήταν μια δυνητική επιλογή. Όσον αφορά την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο; Με ένα πτυχίο στα χέρια τα πράγματα εκεί φαινόταν  ακόμη καλύτερα!

Αυτό βέβαια συνέβαινε αρκετά χρόνια πριν και όταν φυσικά ο αριθμός των φοιτητών ήταν αρκετά μικρότερος αλλά και η οικονομία είχε διαφορετικές ανάγκες. Εδώ και αρκετά χρόνια τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει. Η επιλογή σπουδών, η επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και οι κλάδοι που μελλοντικά θα έχουν καλύτερες προοπτικές είναι βασικά θέματα συζήτησης και απασχολούν τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες.  Οι απορίες και οι προβληματισμοί πολλοί και αναμενόμενοι, ειδικά σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπως το ελληνικό όπου γίνονται συνεχόμενες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής, στα μαθήματα και στα τμήματα. Πλέον οι «συνταγές» του παρελθόντος δεν μπορούν να εφαρμοστούν ενώ ακόμα και κλασικές επιλογές φαντάζουν σύνθετες λόγω των πολλών εξειδικεύσεων και νέων δεδομένων.

Σε αυτά τα θέματα αλλά και στον τρόπο που ένας μαθητής σήμερα μπορεί να ανακαλύψει τα ταλέντα του, τα θέλω του αλλά και τις σπουδές που θα τον οδηγήσουν στον κλάδο που ονειρεύεται και του ταιριάζει, απαντούν ειδικοί επιστήμονες!

Ο Δρ Ταουσάνης και οι συνεργάτες του στην EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας www.employ.edu.gr  λαμβάνουν υπόψη τις αγωνίες και τις ανάγκες χιλιάδων μαθητών και γονέων και δίνουν απαντήσεις σε κάθε νέο που θέλει να σχεδιάσει το μέλλον του! Ειδικά τη φετινή χρονιά, όπου ξεκινάει η εφαρμογή του νέου Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής, η βοήθεια των ειδικών φαντάζει ακόμη πιο αναγκαία προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που συχνά κάνουν πολλοί μαθητές στο δρόμο προς τις Πανελλήνιες.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι μια απλή διαδικασία όπου ο σύμβουλος θα συζητήσει με το μαθητή, θα επιλύσει κάθε απορία και με τη βοήθεια εξειδικευμένων εργαλείων και λογισμικών θα τον βοηθήσει να επιλέξει κατεύθυνση, ομάδα προσανατολισμού αλλά και τα τμήματα που του ταιριάζουν. Το σημαντικότερο; Θα τον βοηθήσει να θέσει στόχους και να αντιληφθεί τους λόγους που θα τον παρακινήσουν να κάνει αυτές τις επιλογές αλλά και θα δημιουργήσει τα κατάλληλα κίνητρα που θα ενισχύσουν την προσπάθεια του.

Ειδικά στην παρούσα περίοδο, όπου λόγω των συγκυριών υπάρχει έντονος προβληματισμός, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε κίνητρα σε κάθε μαθητή Λυκείου για να αντεπεξέλθει σε αυτόν το δύσκολο αγώνα που ονομάζεται Πανελλήνιες Εξετάσεις. Το να «μπούμε» απλά στο Πανεπιστήμιο δεν είναι κίνητρο. Το να ανακαλύψουμε τα ταλέντα μας, τα μαθήματα που μας ενθουσιάζουν και ένα πολλά υποσχόμενο κλάδο, αυτό είναι το τρίπτυχο που πράγματι μπορεί να παρακινήσει έναν μαθητή και να τον βοηθήσει να φτάσει εκεί όπου του αξίζει.

Εξάλλου, το να ανακαλύψουμε ένα πεδίο που μας ταιριάζει και να λύσουμε όλες τις απορίες και τους προβληματισμούς μας, είναι αυτό που θα θέσει γερά θεμέλια για τα επόμενα μας βήματα. Και το σημαντικότερο; Τα θεμέλια για να είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό που θα κάνουμε στην καθημερινότητά μας πρώτα σε προσωπικό και μετά σε επαγγελματικό επίπεδο! Γιατί ας μην ξεχνάμε πως σε όποιον κλάδο και όποια θέση και αν βρεθούμε μελλοντικά, εάν αυτό που κάνουμε, δεν μας ενθουσιάζει και δεν μας γεμίζει, ποτέ δε θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

 

https://www.patakis.gr/product/617367/vivlia-ekpaideush-ellhnikh-ekpaideush-geniko-lukeio/Neoellhnikh-Glossa-kai-Logotexnia-G΄-Genikou-Lukeiou-Krithria-aksiologhshs-NEA-E/
 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.