Κείμενο: Διακήρυξη των νομπελιστών για το μέλλον του κόσμου στο νέο αιώνα

 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη στα επόμενα χρόνια θα προκύψει όχι τόσο από τις παράλογες πράξεις των κρατών ή ατόμων, αλλά κυρίως από τις νόμιμες απαιτήσεις των αδικημένων του κόσμου. Η πλειοψηφία από αυτούς τους φτωχούς και στερημένους βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και είναι αυτοί που ζουν στις περιοχές της ισημερινής ζώνης και στα ζεστά κλίματα.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που οφείλεται όχι στις δικές τους δραστηριότητες, αλλά στον τρόπο ζωής των λίγων πλουσίων, θα επηρεάσει περισσότερο τη δική τους εύθραυστη οικολογία. Η κατάστασή τους θα είναι απελπιστική και καταφανώς άδικη. Δεν αναμένεται, επομένως, να είναι ευχαριστημένοι με το να περιμένουν την ευεργεσία των πλουσίων.

Εάν, λοιπόν, επιτρέψουμε να διαδοθεί η καταστροφική δύναμη των όπλων και των εξοπλισμών σε αυτό τον ευαίσθητο ανθρώπινο τόπο, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουμε μια μεγάλη έκρηξη που μπορεί να αφανίσει πλούσιους και φτωχούς.

Η μόνη ελπίδα για το μέλλον του κόσμου βρίσκεται στην ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας και στη νομιμοποίηση της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Είναι καιρός να γυρίσουμε την πλάτη στη μονομερή αναζήτηση της ασφάλειας στον κόσμο, με την οποία επιζητούμε καταφύγια πίσω από τοίχους.

Αντιθέτως, πρέπει να επιμείνουμε στην αναζήτηση τρόπων για ενωμένη δράση ενάντια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ενάντια σε έναν εξοπλισμένο κόσμο. Αυτοί οι δύο στόχοι θα αποτελέσουν βασικά συστατικά σταθερότητας, καθώς προχωρούμε σε μεγαλύτερο βαθμό κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία από μόνη της δίνει ελπίδα για ειρήνη.

Μερικά από τα απαραίτητα, νόμιμα εργαλεία είναι ήδη στα χέρια μας, όπως η Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (ΑΒΜ), η Σύμβαση για την Αλλαγή του Κλίματος, οι Συνθήκες για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων και η Σύμβαση για τη Συνολική Απαγόρευση Όπλων.

Ως πολίτες που ανησυχούμε, προτρέπουμε όλες τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν σε αυτούς τους στόχους, οι οποίοι αποτελούν βήματα προς την αντικατάσταση του πολέμου από διεθνή και έννομη τάξη. Για να επιβιώσουμε στον κόσμο που μεταμορφώσαμε, πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε με καινούργιο τρόπο.

Σήμερα το μέλλον του καθενός εξαρτάται από το καλό όλων.

περ. Χημικά Χρονικά, τόμ. 64, τεύχ. 2, (επιλογή – επιμέλεια:Π. Σίσκος, απόδοση: Α. Oικονόμου), Φεβρουάριος 2002

 

Θέμα 1ο (μονάδες 6)

1.Από πού προέρχεται, σύμφωνα με τους νομπελίστες που υπέγραψαν τη διακήρυξη, η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη;

2.Ποιοι είναι οι δύο άμεσοι στόχοι που προτείνουν οι νομπελίστες στις κυβερνήσεις να επιδιώξουν, ώστε να αποτρέψουν τους πολέμους;

 

Θέμα 2ο (μονάδες 4)

1.επομένως, λοιπόν, Αντιθέτως. Τι δηλώνουν οι παραπάνω λέξεις που συμβάλλουν στη συνοχή του κειμένου;

2.Να βρείτε τον τρόπο ανάπτυξης της δεύτερης παραγράφου του κειμένου.

3.πλειοψηφία, καταφανώς, βασικά, απαραίτητα, προτρέπουμε. Να γράψετε τα συνώνυμα των παραπάνω λέξεων.

4.ευεργεσία, εύθραυστη. Γράψτε δικές σας προτάσεις μ’ αυτές τις λέξεις.

 

Θέμα 3ο (μονάδες 10)

Να συντάξετε μια επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην οποία να αναπτύξετε τρόπους τερματισμού των πολέμων και της παγίωσης της παγκόσμιας ειρήνης (200-250 λέξεις).

 

 

1η Ενότητα-Τουρισμός (Κριτήριο αξιολόγησης)

1η Ενότητα, Τουρισμός-Ελλάδα (Κριτήριο αξιολόγησης)

2η Ενότητα-Η σημασία της γλωσσομάθειας (Κριτήριο αξιολόγησης)

2η Ενότητα-Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…(Κριτήριο αξιολόγησης)

3η Ενότητα-Ο κοινωνικός ρατσισμός στην κοινωνία του σήμερα (Κριτήριο αξιολόγησης)

3η Ενότητα-Ρατσισμός (Κριτήριο αξιολόγησης)

4η Ενότητα-Η Ευρωπαϊκή ταυτότητα του μέλλοντος (Κριτήριο αξιολόγησης)

5η Ενότητα-Σκέψεις με αφορμή την εξάπλωση των πολέμων και της βίας

5η Ενότητα-Ποδόσφαιρο και πόλεμος(Κριτήριο αξιολόγησης)

5η Ενότητα-Πόλεμος & ειρήνη(Κριτήριο αξιολόγησης)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.