Με ιδιαίτερη περηφάνια και χαρά σας ενημερώνουμε ότι το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί η Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη», αναδείχτηκε πρώτο μεταξύ των τμημάτων των  πανεπιστημίων του Άμστερνταμ και τρίτο σε όλα τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας, σύμφωνα με την επίσημη κατάταξη των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας.

Η λίστα κατάταξης περιλαμβάνει όχι μόνο ανθρωπιστικές σπουδές αλλά κάθε τμήμα σε κάθε σχολή γενικά. Η κατάταξη στηρίζεται μεταξύ άλλων σε αξιολογήσεις των φοιτητών και στη θέση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.

Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση στον ιστότοπο της Ολλανδικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών.

Επίσης, η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη», προχώρησε  στην προκήρυξη δύο (2) υποτροφιών για επισκέπτες ερευνητές για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Δείτε περισσότερα εδώ.

———————————-

Η Έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη» ιδρύθηκε από την Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο των στόχων του για την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών Γραμμάτων σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η έδρα φέρει το όνομα της αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδη, Αντιπροέδρου του Ιδρύματος.  Στη χρηματοδότηση συνεισφέρει επίσης το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών.

Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ολλανδίας, συνδέεται ιστορικά με το ελληνικό πνεύμα, καθώς στη βιβλιοθήκη του φυλάσσονται επιστολές του Αδαμάντιου Κοραή, ενώ από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών επιτελείται σπουδαίο επιστημονικό έργο για δεκαετίες. Η έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ είναι μία από τις λίγες έδρες αντίστοιχων σπουδών στη Δυτική Ευρώπη.

Καθηγήτρια της Έδρας είναι η Μαρία Μπολέτση, Επίκουρη Καθηγήτρια (assistant professor) στο τμήμα Σπουδών Κινηματογράφου και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν και στο Κέντρο Τεχνών και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου του Λάιντεν (LUCAS). Η κ. Μαρία Μπολέτση  έχει πλούσιο υπόβαθρο στον τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών, με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα να εκτείνονται πολύ ευρύτερα από τον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών, περιλαμβάνοντας τη νεότερη Αγγλική, Ολλανδική και Ελληνική Λογοτεχνία, Λογοτεχνική και Πολιτισμική Θεωρία, μετα-αποικιακή λογοτεχνία, λογοτεχνία μετά την 11η Σεπτεμβρίου και πολιτική ρητορική, τις εικαστικές τέχνες και την ιστορία των ιδεών. Διδάσκει εξίσου στα ολλανδικά και στα αγγλικά, σε φοιτητές από τα προγράμματα των Νεοελληνικών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Σπουδών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολιτισμικών Σπουδών και Θεωρίας της Λογοτεχνίας.

https://www.patakis.gr/product/617367/vivlia-ekpaideush-ellhnikh-ekpaideush-geniko-lukeio/Neoellhnikh-Glossa-kai-Logotexnia-G΄-Genikou-Lukeiou-Krithria-aksiologhshs-NEA-E/
 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.