Μηχανοργαφικά Δελτία

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

 Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, η μεγαλύτερη «έγνοια» των υποψηφίων είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, το οποίο θα τους δώσει σε συνδυασμό με τα μόρια που συγκέντρωσαν, το εισιτήριο για την εισαγωγή στις σχολές προτίμησής τους. Εν αναμονή, λοιπόν, των αποτελεσμάτων σήμερα θα επισημάνουμε ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να έχουν στο νου τους οι υποψήφιοι πριν την συμπλήρωσή του.

 

Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ). Παράλληλα όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

 

Επίσης, σκόπιμο κρίνεται να αναφερθεί ότι για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς. Επιπρόσθετα, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, από 29 Ιουνίου έως 17 Ιουλίου 2020.

 

Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού έχει οριστεί το διάστημα από 29-6-2020 μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 10-7-2020.

 

 

Σε κάθε περίπτωση, από τη μεριά μας, πρέπει να τονίσουμε ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου δεν είναι μια απλή υπόθεση και φυσικά πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή συνεκτιμώντας πάρα πολλές παραμέτρους. Σαφώς και ο χρόνος δεν πιέζει τους υποψηφίους αφού ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί αυτή της Παρασκευής 17 Ιουλίου 2020. Παρόλα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα με μεγάλη προσοχή, να υπάρξει συζήτηση τόσο με τους καθηγητές όσο και με τους γονείς, σταθμίζοντας τις υπάρχουσες συνθήκες, και στη συνέχεια όταν θεωρήσουν οι υποψήφιοι ότι είναι απόλυτα έτοιμοι να προχωρήσουν στην οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους.

 

Κάθε υποψήφιος, λοιπόν, κάνοντας χρήση του προσωπικού του κωδικού μπορεί να επισκέπτεται όσο συχνά θέλει την ιστοσελίδα https://exams.it.minedu.gov.gr/  και να τροποποιεί το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο μέχρι την τελική οριστικοποίησή του. Για να συμπληρωθεί σωστά το μηχανογραφικό, όμως, θα πρέπει ο υποψήφιος να λάβει σοβαρά υπόψη του μία σειρά από παράγοντες. Αρχικά, λοιπόν, πρέπει να επιλέξει με βάση τις πραγματικές του επιθυμίες σε άμεση συνάρτηση πάντα με τους βαθμούς, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένουμε τις επόμενες ημέρες.

 

Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που διανύουμε μία εποχή γεμάτη αβεβαιότητα, ειδικά στον οικονομικό τομέα, πριν γίνει οποιαδήποτε επιλογή που θα αφορά μία σχολή μακριά από τον τόπο διαμονής του υποψηφίου, μία συζήτηση μεταξύ της οικογένειας σχετικά με το κατά πόσο θα μπορεί αυτή να ανταποκριθεί οικονομικά σε μία τέτοια περίπτωση, κρίνεται απαραίτητη… Επίσης, καλό θα ήταν τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι γονείς να έχουν στο μυαλό τους πως η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν είναι μία τόσο απλή υπόθεση όσο δείχνει, για αυτό και δεν πρέπει να γίνει επιπόλαια. Οι ειδικοί, τόσο οι καθηγητές όσο και οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας, πολλές φορές μπορούν να δώσουν λύσεις ακόμα και σε περιπτώσεις που δείχνει να υπάρχει «αδιέξοδο».

 

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι πολλοί υποψήφιοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να εξερευνήσουν σχολές που στα μάτια τους φαντάζουν «άγνωστες» και κατά συνέπεια να εξετάσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είτε να δουν τα προγράμματα σπουδών τους. Είναι σύνηθες φαινόμενο, μάλιστα, έπειτα κι από τις περσινές ανακατατάξεις στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση να υπάρχουν σχολές με αξιόλογο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ή πρόσβαση σε κλάδους στους οποίους ενδεχομένως δεν παραπέμπει άμεσα η ονομασία τους, τις οποίες και φυσικά δεν γνωρίζουν. Για αυτό υπάρχουν οι ειδικοί ώστε να αποφευχθούν οι «κακοτοπιές» ενημερώνοντας και συμβουλεύοντας.

 

Παράλληλα, ωφέλιμο κρίνεται να αναφερθεί ότι η αρίθμηση των επιλογών των υποψηφίων πρέπει να γίνει με βασικό μέλημα τις επιθυμίες τους και φυσικά διασφαλίζοντας πως το μηχανογραφικό που θα κατατεθεί θα καλύπτει πάρα πολλά σενάρια όπως και αν κινηθούν οι φετινές βάσεις. Ας έχουμε επίσης στην άκρη του μυαλού μας ότι από φέτος άλλαξε και η σχετική νομοθεσία για τις μετεγγραφές, οπότε όποιος σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να έχει ενημερωθεί πλήρως. Στην κατεύθυνση αυτή εκτός των άλλων απαραίτητο κρίνεται να δει κάποιος προσεκτικά τις αντιστοιχίες των τμημάτων που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

 

Τέλος, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι μετά την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού καλό θα ήταν να αποθηκευτεί στον υπολογιστή και παράλληλα να εκτυπωθεί ώστε να υπάρχει πρόσβαση σ’ αυτό ανά πάσα στιγμή, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τη στιγμή της οριστικοποίησης και μετά καμία τροποποίηση δεν είναι δυνατή από τους υποψηφίους χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

 

Σε κάθε περίπτωση εύχομαι ολόψυχα σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως βαθμολογίας, Καλή Σταδιοδρομία σε ό,τι και αν επιλέξουν… Είναι στο χέρι τους να καταφέρουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Για όσους δεν τα καταφέρουν, δεν χρειάζεται απογοήτευση! Όλα διορθώνονται, γιατί πολύ απλά πάντα θα υπάρχουν λύσεις…

https://www.patakis.gr/product/617367/vivlia-ekpaideush-ellhnikh-ekpaideush-geniko-lukeio/Neoellhnikh-Glossa-kai-Logotexnia-G΄-Genikou-Lukeiou-Krithria-aksiologhshs-NEA-E/
 
Προηγούμενο άρθροΟΛΤΕΕ:Πισώπλατη μαχαιριά στις εγγραφές
Επόμενο άρθροΗ Θεσσαλονίκη έδρα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας
Ο Δημήτρης Χρυσόπουλος κατάγεται από το Βόλο και είναι πτυχιούχος Φιλόλογος - Ιστορικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2008 αναλαμβάνει ιδιαίτερα φιλολογικά μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου - ΕΠΑΛ. Είναι ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης «Ώρα Μελέτης». Παράλληλα συνεργάζεται ως αρθρογράφος με την καθημερινή εφημερίδα της Μαγνησίας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» και την ιστοσελίδα www.filologikos-istotopos.gr. Επιπρόσθετα βοηθάει τους φοιτητές στη συγγραφή των εργασιών τους οι οποίες άπτονται ιστορικού, κοινωνικού, φιλοσοφικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.