Νεοελληνική Γλώσσα Β´ Γυμνασίου: 3η Ενότητα – Η φιλία είναι θησαυρός (Κριτήριο αξιολόγησης)

0
3425

ΚΕΙΜΕΝΟ: Η φιλία είναι θησαυρός

 

Η Αμερικανίδα κοινωνιολόγος Γιαν Γιάγκερ κατατάσσει τους φίλους σε τρεις κατηγορίες: τους περιστασιακούς, τους στενούς και τους κολλητούς. Οι πρώτοι είναι οι πιο συχνοί, εντοπίζονται κυρίως στο επαγγελματικό περιβάλλον και η σχέση μαζί τους δεν είναι δεσμευτική. Μ’ αυτούς κουτσομπολεύουμε, πάμε βόλτες, μοιραζόμαστε την αγάπη μας για το ποδόσφαιρο. Δεν πειράζει που δε βρισκόμαστε συχνά, γι’ αυτό και τα μυστικά που αποκαλύπτουμε είναι λίγα και ελάσσονος σημασίας. Με τους στενούς μας φίλους βρίσκουμε παρηγοριά, μοιραζόμαστε μαζί τους τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Οι δεσμοί μιας τέτοιας φιλίας στηρίζονται στην εντιμότητα και στην αγάπη και μας επιτρέπουν σε κάθε περίσταση να είμαστε ο εαυτός μας. Μας δίνουν έναν ώμο για να κλάψουμε αλλά και να μοιραστούμε τις χαρές μας. Όσο για τους κολλητούς, είναι οι πιο στενοί από τους στενούς μας φίλους. Μαζί τους το συναισθηματικό δέσιμο είναι απόλυτο, το ίδιο και η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αν χρειαστεί τρέχουμε κοντά τους μέσα στα άγρια μεσάνυχτα ή γυρίζουμε άρον άρον από τις διακοπές μας. «Για να θεωρήσουμε κάποιον φίλο μας ως κολλητό, πρέπει να έχει φανεί συνεπής και έντιμος απέναντί μας για πολλά χρόνια» τονίζει ο ψυχολόγος Γ. Πιντέρης. «Η συνέπεια και η εντιμότητα οδηγούν στην εμπιστοσύνη η οποία αποτελεί κολόνα κάθε υγιούς διαπροσωπικής σχέσης, άρα και της φιλίας».

www.i-diadromi.gr(διασκευή)

1ο Θέμα (Κατανόηση κειμένου / επικοινωνιακού πλαισίου, 6 μονάδες

1.Ποια χαρακτηριστικά έχει η κάθε κατηγορία φίλων, σύμφωνα με το κείμενο;

 2ο Θέμα (Δομή και γλώσσα του κειμένου, 4 μονάδες 2+2)

2.α. Με ποιο τρόπο έχει αναπτυχθεί η παράγραφος (ορισμό, διαίρεση, σύγκριση-αντίθεση);

β. Να βρείτε το α΄ συνθετικό των παρακάτω λέξεων και να σχηματίσετε μ’ αυτό μια δική σας σύνθετη λέξη: συναισθηματικό, αποκαλύπτουμε.

3ο Θέμα (Παραγωγή λόγου, 10 μονάδες)

Σε ένα κείμενο μιας παραγράφου να παρουσιάσετε τους λόγους για τους οποίους ο άνθρωπος χρειάζεται στη ζωή του φίλους.

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.