«Ηλεκτρονικές» εξετάσεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Για πρώτη φορά στη χώρα διεξάγονται με επιτυχία «ηλεκτρονικές» εξετάσεις εκατοντάδων φοιτητών και φοιτητριών, σε μια γιγαντιαία «επιχείρηση» που στήθηκε από τους καθηγητές και τα μέλη της τεχνικής υποστήριξης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, το οποίο από νωρίς -και διαρκούσης της καραντίνας για την πανδημία του κοροναϊού- ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούσε τις εξετάσεις των φοιτητών του «εξ αποστάσεως» και ότι ήδη βρίσκεται σε τεχνική «ετοιμότητα».

Το Ίδρυμα, μετά από πρόταση του Προέδρου του, καθηγητή Οδυσσέα Ιωάννη Ζώρα, ξεκίνησε την «ηλεκτρονική» εξεταστική του το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου 2020 και θα ολοκληρώσει τόσο τις τελικές όσο και τις επαναληπτικές εξετάσεις (η 2η εξεταστική που στα συμβατικά Πανεπιστήμια πραγματοποιείται το Σεπτέμβριο) στο τέλος Ιουλίου. Συνολικά θα γίνουν εξετάσεις μέσω Διαδικτύου σε 368 θεματικές ενότητες.

Η ταυτοποίηση των φοιτητών έγινε μέσω της κάμεράς τους σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δοθεί αναλυτικά εδώ και αρκετό καιρό σε φοιτητές και καθηγητές, ενώ στις ελάχιστες περιπτώσεις που υπήρξε καθυστέρηση στην υποβολή των «γραπτών» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπήρχε οδηγία προς τους διδάσκοντες να παραλαμβάνουν τις εργασίες των φοιτητών και με email.

Ήδη 5.500 φοιτητές και φοιτήτριες συμμετείχαν στις εξετάσεις, σε μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε χωρίς σοβαρά τεχνικά ή άλλα προβλήματα και αποτέλεσε τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους 200 καθηγητές και τα 80 στελέχη του ΕΑΠ (επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό) μια πρωτόγνωρη εμπειρία, η οποία όμως στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

«Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους εμάς που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα την υλοποίηση του υποστηρικτικού πλαισίου των εξετάσεων το ότι αυτές τις δύο πρώτες μέρες δεν υπήρξαν ουσιαστικά προβλήματα» ανακοίνωσαν τα μέλη της Επιτροπής Συντονισμού και Υποστήριξης των Εξετάσεων των φοιτητών Ευστάθιος Π. Ευσταθόπουλος, Καθηγητής, Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας και Ηλίας Γκοτσόπουλος, Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών.
«Κάποια μικρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε πολύ μικρά ποσοστά, αντιμετωπίστηκαν άμεσα με αποτέλεσμα οι φοιτητές μας αλλά και οι καθηγητές μας, να ολοκληρώσουν με απόλυτη επιτυχία όλη τη διαδικασία» ανέφεραν.

Την Επιτροπή αλλά και τους καθηγητές που συμμετείχαν και οργάνωσαν την διαδικασία, συνεχάρη ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας.

Πάντως, ανεξάρτητα από την αναγκαιότητα διενέργειας των εξ αποστάσεως εξετάσεων, διαφάνηκαν σημαντικά πλεονεκτήματα στην υλοποίηση της εξεταστικής διαδικασίας. Τα πιο σημαντικά από αυτά, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, ήταν ότι δε χρειάστηκε να μετακινηθεί κανείς αποφεύγοντας χιλιάδες ώρες ταξιδιού και οικονομικού κόστους, όλοι συμμετείχαν απολαμβάνοντας την ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού τους ή του γραφείου τους. Έτσι, σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς 8.500.000 χιλιόμετρα μετακινήσεων δεν πραγματοποιήθηκαν.

Όπως ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής Συντονισμού των εξετάσεων «αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Στους φοιτητές πρώτα πρώτα, στους καθηγητές, στα στελέχη του ΕΑΠ αλλά και στους εξωτερικούς μας συνεργάτες που βοήθησαν σ’ αυτή την προσπάθεια. Θα είμαστε κοντά στους φοιτητές μας και τους καθηγητές μας μέχρι το τέλος Ιουλίου που τελειώνουν οι εξετάσεις (τελικές και επαναληπτικές) ώστε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία όλο αυτό το μεγάλο εγχείρημα».

Να σημειωθεί εδώ η εξαιρετική αποδοχή που είχε το όλο εγχείρημα από τους φοιτητές του Ιδρύματος, μεγάλο μέρος των οποίων, με κείμενά τους προς τους καθηγητές και τις υπηρεσίες του ΕΑΠ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

https://www.patakis.gr/product/617367/vivlia-ekpaideush-ellhnikh-ekpaideush-geniko-lukeio/Neoellhnikh-Glossa-kai-Logotexnia-G΄-Genikou-Lukeiou-Krithria-aksiologhshs-NEA-E/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.