Του Κωνσταντίνου Παπαγιαννούλη

Εδώ και 6 χρόνια, στις εισηγήσεις μας σε ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού, πάντα τονίζαμε τον επερχόμενο βίαιο μετασχηματισμό των επαγγελμάτων ως προς τη νομική τους υπόσταση. Συγκεκριμένα, προβλέψαμε, ότι στο μέλλον οι εργαζόμενοι θα είναι όλοι σχεδόν ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι εξαρτημένες θέσεις εργασίας σχεδόν θα εκμηδενιστούν με εξαίρεση ίσως τις δημόσιες υπηρεσίες και αυτές ακόμη όχι απόλυτα.

Η τάση αυτή την οποία προβλέψαμε, στηρίχτηκε στα εξής δεδομένα:
Η τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα της τηλεργασίας εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον, όμως τώρα τα ευρυζωνικά δίκτυα μπορούν να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις.
Οι επιχειρήσεις αναζητούν πάντα τρόπους μείωσης του εργασιακού κόστους και με τον τρόπο αυτό απαλλάσσονται από τις εργοδοτικές εισφορές.
Οι επιχειρήσεις μειώνουν τα έξοδα εγκαταστάσεων προσωπικού, μισθώματα, εξοπλισμός κ.λ.π.
Οι εργαζόμενοι θα βλέπουν πλέον τις επιχειρήσεις σαν πελάτες τους και όχι σαν εργοδότες τους. Η δέσμευση που θα έχουν είναι η ιδιωτική σύμβαση συνεργασίας.

Προς το παρόν οι εργασιακές σχέσεις με προσωπικό εξαρτημένης εργασίας το οποίο εργάζεται εξ’ αποστάσεως βρίσκονται σε γκρίζες ζώνες ως προς τη νομική τους κάλυψη. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του υπουργείου εργασίας, όπου επισημοποιήθηκε αμοιβή εξαρτημένης εργασίας εξ΄αποστάσεως για την κάλυψη αναγκών των επιχειρήσεων. Περιττεύει να σχολιάσουμε πόσο γκρίζες είναι εδώ οι νομικές ζώνες επί του παρόντος.

Η παραπάνω πρόβλεψη με παγκοσμιοποιημένα χαρακτηριστικά ανήκει στη γενικότερη κατηγορία του BUSINESS OUTSOURCING , που σημαίνει, ότι οι επιχειρήσεις θα αναζητούν εξωτερικούς συμβεβλημένους συνεργάτες για τις επιμέρους εργασίες τους σε αντικατάσταση προσωπικού εξαρτημένης εργασίας.
Η δεύτερη σημαντική πρόβλεψη αφορά στη λεγόμενη SHARING ECONOMY. Σύμφωνα με την τάση αυτή, όλοι πλέον θα έχουν τη δυνατότητα εισοδήματος, έχοντες ή μη έχοντες κεφάλαιο, έχοντες ή μη έχοντες περιουσιακά στοιχεία. Η αρχή έγινε με διαμεσολαβητικές πλατφόρμες όπως η Airbnb και το Uber για τα οποία προϋποτίθεται η ύπαρξη οικήματος ή οχήματος, όμως επεκτείνεται τάχιστα και στους μη έχοντες, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε το peopleperhour.com, το toptal.com, το starofservice.com, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα για εισόδημα σε όλους όσους θέλουν να γίνουν freelancers.

ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ Ο ΕΞΗΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ:
Με δεδομένη υπηρεσία πλέον την εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση, παρέχεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε ιδιώτη να οργανώνει διαδικτυακά φροντιστήρια με εξειδικευμένους καθηγητές από όλη την Ελλάδα, χωρίς κόστος εργοδοτικών εισφορών, μίσθωσης εγκαταστάσεων, αγοράς εξοπλισμού κ.α. Θα είναι δύσκολο στο μέλλον, ένα φροντιστήριο με παρελθόν φυσικών μαθημάτων να πείσει υποψήφιους γονείς και μαθητές για τις υπηρεσίες του τη στιγμή που δεν θα έχει να επιδείξει παρά μόνο ένα λουσάτο website.

Οι από εξαετίας δεδηλωμένες μας προβλέψεις πάντοτε ηχούσαν αλλόκοτες σε ανύποπτους ακροατές. Κι εγώ προσωπικά αναρωτιόμουν αν θα επιταχυνθεί ή θα επιβραδυνθεί αυτή η τάση στα Ελληνικά δεδομένα. Η υγειονομική κρίση όμως επέφερε την ανευ προηγουμένου επιτάχυνση!

Προηγούμενο άρθροΠ.Μ.Σ.:«Ιστορία, Ανθρωπολογία και Πολιτισμός στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη»
Επόμενο άρθροΟΛΜΕ:Πρόγραμμα δράσης για την επαναλειτουργία των σχολείων
Διευθύνω τα φροντιστήρια «Πράξις γκρουπ» στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Για περισσότερα από 20 χρόνια αναζητώ τρόπους που εμπνέουν στους μαθητές το όραμα.Πιστεύω, ότι δεν φτάνει να κάνεις καλό μάθημα, αλλά πρέπει να εφευρίσκεις διαρκώς νέες ιδέες για να ενθαρρύνεις στη γνώση και να προτρέπεις στην επιτυχία.Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιείς τότε, είναι και γνώσεις αλλότριων – φαινομενικά κλάδων. Θήτευσα και μυήθηκα στο παρελθόν στον ημιεπαγγελματικό κινηματογράφο ταινιών μικρού μήκους, καθώς και στην καλλιτεχνική φωτογραφία.Σε αμφότερα τα μέσα ευοδώθηκαν οι επιδόσεις μου σε βαθμό που μου άφησαν εμπειρία ικανοποιητική για να διευθύνω σκηνοθετικά μία παρουσίαση επαγγελματικού προσανατολισμού. Πιστεύω, ότι καλύτερα απ΄όλους μπορούν να χαράξουν το όραμα στους νέους αυτοί, που ζουν καθημερινά μαζί τους και διαθέτουν το απαραίτητο ταλέντο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.