2ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Κλασικής Φιλολογίας
Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2020

Σας προσκαλούμε στο 2ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Κλασικής Φιλολογίας που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 15-17 Οκτωβρίου 2020. Στόχος του Συνεδρίου είναι να δοθεί η ευκαιρία σε νέους ερευνητές να παρουσιάσουν το έργο τους και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για σύγχρονα ζητήματα που αφορούν την κλασική φιλολογία. Ως θέμα και τίτλος του Συνεδρίου ορίζεται ο εξής:

«Λόγοι περί Ετερότητας: Όψεις του «άλλου» στην αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία»

Το ́Ετερον είναι μια έννοια με μακρά παρουσία στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τόσο στη φιλοσοφία και στην ψυχανάλυση όσο και στη λογοτεχνική κριτική, έννοια που άφησε τα ίχνη της και στις κλασικές σπουδές. Η έννοια βρίσκει ποικίλα πεδία εφαρμογής τόσο σε παραδοσιακές αναγνώσεις όσο και σε σύγχρονες προσεγγίσεις των κλασικών κειμένων: από τη μελέτη των παθών και των συναισθημάτων ως τις σπουδές φύλου και τις μετααποικιακές σπουδές.

Η έννοια του «άλλου» είναι ιδιαίτερα ευρεία και μπορεί να λάβει ποικίλες όψεις ώστε να συμπεριλάβει φυλετικές, πολιτισμικές, γλωσσικές, θρησκευτικές και φυσικά έμφυλες ομάδες, ομάδες τις οποίες ο ελληνορωμαϊκός κόσμος διέκρινε ως διαφορετικές από αυτό που συγκροτεί το «εμείς» ως συλλογική ή ατομική ταυτότητα. Το «άλλο» μπορεί να εντοπιστεί σε εικόνες μακρινών τόπων και λαών αλλά και σε εικόνες του οικείου χώρου στον οποίο εισβάλλει με την κοινωνικοπολιτική ή την έμφυλή του διάσταση.

Μπορεί, επίσης, να εντοπιστεί σε εικόνες του μυθικού παρελθόντος, του κόσμου των θεών και των ηρώων αλλά και σε εικόνες του Κάτω Κόσμου.

Η συζήτηση περί ετερότητας είναι μακρά και παράγει γόνιμα ερωτήματα:

−  Ποιες όψεις του «άλλου» μπορούν να εντοπιστούν στα αρχαία ελληνικά και Λατινικά κείμενα και με ποια μέσα αποδίδονται; Φέρουν αρνητικές ή θετικές συνδηλώσεις;

−  Με ποιους τρόπους συμβάλλει η παρουσίαση του «άλλου» στην εγκαθίδρυση της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής ταυτότητας;

−  Είναι το «εμείς» και το «άλλο» δυο κατηγορίες συνεχείς και συνεκτικές ή μπορούν να εντοπιστούν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό τους;

−  Μπορούν να εντοπιστούν στα αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα σημεία υπέρβασης αυτού του διαχωρισμού; Είναι, εν τέλει, το «εμείς» και το «άλλο» δυο κατηγορίες αποκλίνουσες ή η εξεικόνιση του ενός εξαρτάται από την εξεικόνιση του άλλου;

Καλούμε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο να υποβάλουν μια περίληψη 300 λέξεων του θέματος που επιθυμούν να αναπτύξουν στην εισήγησή τους μέχρι και την 1η Ιουνίου 2020 (απάντηση αποδοχής: 15 Ιουνίου). Οι περιλήψεις οι οποίες θα γίνουν δεκτές πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

−  Να πραγματεύονται επαρκώς ένα επιστημονικό θέμα το οποίο αφορά την αρχαία ελληνική ή λατινική γραμματεία και το οποίο εμπίπτει στη θεματική του Συνεδρίου.

−  Να αποτελούν συνοπτική περιγραφή ενός πρωτότυπου, αδημοσίευτου έργου που θα χαρακτηρίζεται από σαφήνεια όσον αφορά τον ερευνητικό στόχο καθώς και από αρτιότητα δομής και περιεχομένου.

−  Να συνοδεύονται από ενδεικτική βιβλιογραφία.

−  Να κατατεθούν σε ένα επώνυμο και ένα ανώνυμο αντίγραφο. Στα επώνυμα αντίγραφα των

περιλήψεων θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο, πανεπιστημιακό ίδρυμα φοίτησης, ιδιότητα1 (μεταπτυχιακός φοιτητής/μεταπτυχιακή φοιτήτρια ή υποψήφιος-α διδάκτωρ), διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

−  Μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου θα δοθεί στους συνέδρους συγκεκριμένη διορία για να υποβάλουν τα κείμενα των εισηγήσεών τους, ώστε να ξεκινήσει κατά το δυνατόν συντομότερα η διαδικασία σύνθεσης και δημοσίευσης των Πρακτικών.

1 Περιλήψεις θα γίνουν δεκτές και από άτομα που έχουν ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό τους πρόγραμμα ή έχουν καταθέσει τη διδακτορική τους διατριβή εντός του παρελθόντος ακαδημαϊκού έτους (2019-2020).

Η διάρκεια των εισηγήσεων ορίζεται στα είκοσι λεπτά (20’), ενώ τις εισηγήσεις θα ακολουθεί σύντομη συζήτηση πέντε λεπτών (5’). Ως γλώσσες του Συνεδρίου ορίζονται η Ελληνική και η Αγγλική.

Για την υποβολή των περιλήψεων καθώς και για οποιαδήποτε απορία παρακαλούμε τους ενδιαφερομένους να επικοινωνήσουν με την Οργανωτική Επιτροπή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Η Οργανωτική Επιτροπή

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.