Της Νικολέτας Θάνου

 

1ο θέμα Παιδεία: Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο κατά το οποίο τα σχολεία όλης της χώρας αποστέλλουν στο Υπουργείο την ύλη, η οποία έχει διδαχτεί σε κάθε μάθημα στην κανονική φυσική τάξη στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, προκειμένου να αξιολογηθεί και να ληφθούν αποφάσεις για τη μείωση της Ύλης. Διόλου ευκαταφρόνητη η προσπάθεια, αλλά κομματάκι χιμαιρική ως στόχευση, εφόσον, απ’ ότι πληροφορούμαι, η διδακτέα ύλη όχι απλά δεν έχει καλυφθεί σε σημαντική έκταση από τους υπεύθυνους καθηγητές, αλλά ούτε καν μπαίνουν στον κόπο οι μαθητές να παρακολουθήσουν την υπολειπόμενη ύλη μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ειδικότερα στο μάθημα της Έκθεσης, οι μαθητές έχουν γράψει το πολύ τρεις Εκθέσεις στη διάρκεια της χρονιάς, οπότε αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συγκέντρωση των στοιχείων και με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον την εξεταστέα ύλη, η οποία -Κύριος οίδεν- με ποια κριτήρια θα διαμορφωθεί.

2ο θέμα Κορωνοϊός: Ειλικρινά είναι απορίας άξια η τρομολαγνεία που μεθοδεύεται τις τελευταίες μέρες από όλα σχεδόν τα Μέσα Μαζικού Εξανδραποδισμού σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα ο Κορωνοπανικός να μεταδίδεται πιο γρήγορα και από τον ιό. Η κλιμακούμενη αυστηροποίηση των μέτρων, η μονοκόμματη και μονοθεματική μετάδοση ειδήσεων, ο περιορισμός βασικών ελευθεριών των πολιτών αρκούν για να εγείρουν σοβαρό προβληματισμό, εφόσον στη χώρα μας είναι ικανοποιητικά ελεγχόμενη η κατάσταση συγκριτικά με άλλες βαριά δοκιμαζόμενες χώρες και τα κρούσματα δεν ξεπερνούν αριθμητικά το φράγμα κρουσμάτων άλλων ιογενών ασθενειών, όπως της κοινής γρίπης. Παράταση στην παράταση τα χρονικά όρια του απεγκλωβισμού μας πλέον, με τους λειτουργούς των ΜΜΕ και τους πολιτικούς μας να επιδίδονται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που κάθε άλλο παρά λυτρωτικό είναι του βεβαρυμένου μας ψυχισμού. Οι μηχανισμοί της ανθρώπινης υπομονής είναι ευέλικτοι και η ανθρώπινη φύση προσαρμοστική, όταν γίνεται όμως και σεβαστή και υπολογίσιμη. Στην αντίθετη περίπτωση η έλλειψη σεβασμού και οι μεθοδευμένες κινήσεις που ενσπείρουν αδικαιολόγητο πανικό, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που ζουν μόνοι και δεν έχουν κάποια άλλη διέξοδο, μπορεί να αποβεί πιο μοιραία από τον κορωνοϊό. Επιβάλλεται να χαμηλώσουν οι τόνοι, γιατί η βεβαιότητα αρχίζει να γίνεται αμφιβολία και στην αμφιβολία φωλιάζει συνήθως ο σπόρος της αντίδρασης, βασικής συνισταμένης της Δημοκρατίας. Ας προσέξουν, γιατί στο τέλος δε βλέπω κανένα να μένει σπίτι. Οι ισορροπίες είναι λεπτές.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.