Έξοδος στις μέρες του Κορονοϊού.

 

Έλα μωρέ, γιατί να μείνω σπίτι;;;

Πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες οι συνθήκες που όλοι αντιμετωπίζουμε αυτές τις μέρες. Ναι, η αλήθεια είναι πως κανένας μας μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, ίσως διότι ακόμη δεν έχουμε δει τα κρούσματα του εν λόγω ιού να αυξάνονται κατακόρυφα στη χώρα μας.

Ως εκπαιδευτικός, έχοντας επαφή με τους σημερινούς εφήβους, έχω ακούσει τους προβληματισμούς τους ή την αδιαφορία τους σχετικά με το θέμα. Δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουν όλοι, ποια είναι η ατομική ευθύνη του καθένα μας σχετικά με τη διασπορά και εξάπλωση του ιού.

Νομίζω, νέα μου και νέε μου, μαθητή μου ή μη, ότι πρέπει να σκεφτείς δύο φορές αυτή τη βόλτα με τους φίλους σου, ξέρω τι θα πεις, «έλα μωρέ στην πλατεία ή στο πάρκο θα βγούμε, θα είναι ανοιχτά!!». Σκέψου νέε μου, πόσοι ακόμα, φίλοι ή συμμαθητές σου θα σκεφτούν το ίδιο και θα βγουν, πόσοι θα έχουν καθίσει στο παγκάκι ή στο πεζούλι που θα καθίσεις; Δεν θέλεις να σκεφτείς αυτό;

Τότε σκέψου πόσο μπορεί να επιβαρυνθεί η υγεία του παππού ή της γιαγιάς σου αν φέρεις τον ιό (εσύ πιθανότατα επειδή είσαι νεαρό άτομο ίσως και να μη νοσήσεις) στο σπίτι. Σκέψου πόσο θα επιβαρυνθεί, πιθανώς, η υγεία του πατέρα του φίλου σου που μπορεί να είναι καρδιοπαθής ή της μητέρας μιας φίλης σου που μπορεί να είναι καρκινοπαθής ή πολλών ακόμη ανθρώπων γνωστών σου, του περιγύρου σου που τώρα τους βλέπεις υγιείς και δεν σε απασχολεί, αλλά αύριο μεθαύριο θα εξακολουθήσουν να είναι;

 

Σκέψου δύο φορές λοιπόν πριν βγεις αυτή τη βόλτα σου, αυτές τις μέρες! Ξέρω πως στο μυαλό σου οι πιθανότητες μοιάζουν απειροελάχιστες αλλά οι ειδικοί λένε πως δεν είναι.

Τώρα έχω να σου προτείνω πολλές εναλλακτικές για να περάσεις αξιόλογα και εποικοδομητικά το χρόνο σου.

Σε σένα που δίνεις πανελλαδικές, έχω να πω, πως αυτές τις δεκατέσσερις ημέρες αποχής από το σχολείο, μπορείς να τις εκμεταλλευτείς για να κάνεις μια πιο ολοκληρωμένη επανάληψη και να καλύψεις τυχόν αδυναμίες και κενά που μπορεί να έχεις, με αποτέλεσμα να πετύχεις έναν πολύ καλύτερο βαθμό στις εξετάσεις σου. Φυσικά βέβαια είναι και μια ευκαιρία για να πάρεις και μια ανάσα και να ξεκουραστείς λιγάκι.

Για σένα πάλι που είσαι μαθητής μικρότερων τάξεων υπάρχουν τόσες μα τόσες πολλές επιλογές.

Πρώτη και καλύτερη και φαντάζομαι και δική σου αγαπημένη,είναι οι ταινίες και οι σειρές, είναι η πιο κατάλληλη ευκαιρία γι’ αυτούς τους μαραθώνιους προβολής σειρών, πιστεύω πως είναι το μοναδικό διάστημα που οι γονείς σου δεν θα φωνάξουν όσες ώρες και να το κάνεις.

Χειρίζεστε τόσο καλά τα μέσα και την τεχνολογία, που το να συναναστραφείτε διαδικτυακά με τους φίλους σας είναι παιχνιδάκι. Και γιατί όχι και ένα στοίχημα!! Ποιος μπορεί να μείνει περισσότερες μέρες μέσα στο σπίτι!!!!

Υπάρχουν βέβαια και επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν το πνεύμα σου, όπως το να επιδοθείς στην ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, αυτό έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις και διαδικτυακά.

Μπορείς επίσης να κάνεις αναζήτηση και έρευνα επαγγελματικού προσανατολισμού. Τώρα έχεις απεριόριστο χρόνο να ψάξεις τα προγράμματα σπουδών όλων των ειδικοτήτων που μπορεί να σε ενδιαφέρουν.

Ακόμα, μπορείς να ασχοληθείς με τα μικρότερα αδέρφια σου, να περάσετε εποικοδομητικό χρόνο μαζί και διασκεδάσετε παίζοντας επιτραπέζια και οποιουδήποτε άλλου είδους παιχνίδια.

Δεν προλάβαινες λόγω σχολείου και υποχρεώσεων να γυμναστείς; Ορίστε, τώρα είναι η ευκαιρία σου, υπάρχουν πάρα πολλά διαδικτυακά προγράμματα γυμναστικής που μπορείς να ακολουθήσεις.

Υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες που μπορεί ένας άνθρωπος, παιδί, νέος, ενήλικας να κάνει στο σπίτι του. Εκμεταλλευτείτε το διάστημα αυτό  και πραγματοποιείστε όποια δραστηριότητα είχε να κάνει με το σπίτι και την έχετε αναβάλει.

Προφανώς είναι για το καλό όλων μας αυτός ο περιορισμός, ας τον αποδεχτούμε.

Μένουμε σπίτι, φροντίζουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

 

Φιλικά,

Δραγώγια Ουρανία

Φιλόλογος

Απόφοιτος Φιλοσοφίας

Πανεπιστημίου Πατρών

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.