Του Νίκου Τσούλια

 

      Η τέχνη εμπνέεται και δημιουργεί όταν βρίσκει τον πυρήνα της ψυχής των ανθρώπων και τα ύψιστα πολιτισμικά έργα και ιδεώδη των λαών, όταν συναντάει μεγάλα ιστορικά γεγονότα αλλά και σπουδαίες κορυφές του πνεύματος, όταν άνθρωποι συγκροτούν διαχρονικούς συμβολισμούς και γίνεται η Μορφή τους είδωλο αιώνιο.

      Και είναι ο Αλέξανδρος των Γραμμάτων μας μια ταπεινή και κορυφαία Μορφή του ελληνικού έθνους και του λαού μας. Υπήρξε μια γραφίδα ανατομίας ολόκληρης εποχής. Έσκυψε με ιδιαίτερη φροντίδα στους καταφρονεμένους και στους αδικημένους της κοινωνίας μας. Δεν τον χαρακτήριζε μόνο το είδωλο του Κοσμοκαλόγερου και η εικόνα της βαθιάς θρησκευτικής πίστης ούτε μόνο η νοσταλγία για την εστία και το πάθος του για τα Γράμματα. Αναζήτησε με πάθος τις δοκιμασίες της ανθρώπινης ψυχής, και τα ψυχογραφήματά του έγιναν σημεία μιας ενδελεχούς κοινωνιολογικής και κοσμοθεωρητικής ανάλυσης.

      Δεν μπορεί να νοηθεί η σύγχρονη ελληνική ιστορία χωρίς τον Παπαδιαμάντη. Είναι ο Όμηρος της νεωτερικότητας του λαού μας. Καλλιέργησε με τον πιο συστηματικό τρόπο τον πλούτο της γλώσσας μας. Προήγαγε τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και τις ουμανιστικές αξίες με την πιο απλή προσέγγιση της καθημερινής ζωής. Εμβάθυνε στην ουσία των ανθρώπινων και των κοινωνικών πραγμάτων με αμεσότητα και εμφαντικότητα. Βίωσε και κατανόησε τη μεγάλη φτώχεια και τις βαθιές προκαταλήψεις, που ταλάνισαν ανθρώπους και ανθρώπους. Δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εξουσία και με τις παραφυάδες της ούτε και ενθουσιάστηκε από τη γοητεία της.

      Μας δώρισε επίσης λαμπρά διηγήματα για τις δυο μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορούν να νοηθούν τα Χριστούγεννα και το Άγιο Πάσχα, χωρίς να προστρέξει με λαχτάρα σε έργα του Σκιαθίτη συγγραφέα; Ποιος μπορεί να κατανοήσει το μυστήριο της πίστης και της θρησκείας, χωρίς να περιδιαβεί στα τόσα και τόσα μονοπάτια που άνοιξε η τόσο πλούσια πένα του μέσα από την ασκητική σύλληψη της ζωής;

      Απολαύστε με επιμέλεια και αφοσίωση κάθε σύλληψη της τέχνης, που έχει στο επίκεντρό της τον Παπαδιαμάντη. Διαβάστε το έργο του με αγάπη και στοργή. Ταξιδέψτε με το πνεύμα του. Βρείτε τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους, τα φτωχικά σπίτια, το βαθύ συναίσθημα και το συνεσταλμένο έρωτα. Αφήστε την ψυχή σας να βρει τον εαυτό της. Αποθηκεύστε τα έργα του και κυρίως διαβάστε τα είτε από την προσφερόμενη στο τέλος ιστοσελίδα είτε από τα «Ψηφιακά Βιβλία και Περιοδικά» του «Ανθολόγιού μας».

Περισσότερα στη σελίδα anthologio.wordpress.com

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.