Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

Ο κορωνοϊός έχει μπει για τα καλά πλέον στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και, ενώ ο κόσμος κατακλύζεται με πληροφορίες σχετικά την εξέλιξή του, διευρύνονται διαρκώς οι επιπτώσεις της επιδημίας σε όλο τον κόσμο, καθώς αυξάνονται οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών, αλλά και των χωρών στις οποίες έχουν αναφερθεί κρούσματα. Ανησυχητικό, όμως, είναι επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πρωτογενείς πληροφορίες που θα βοηθούσαν τις αρχές να εξειδικεύσουν τις δράσεις ελέγχου της εξάπλωσης της επιδημίας. Σύμφωνα, άλλωστε, με τους ειδικούς, δεν είναι τόσο πολύ πιο επικίνδυνος από άλλους ιούς… απλά ακόμα δεν υπάρχει η κατάλληλη ενίσχυση στη θεραπεία των πασχόντων με κάποιο αντιβιοτικό ή κάποιο εμβόλιο…

 

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν βοηθάει, ούτε ο πανικός, αλλά ούτε και ο εφησυχασμός. Οφείλουμε άπαντες να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία. Τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία τις τελευταίες ώρες είναι πάρα πολλά και ένα από αυτά είναι και το κλείσιμο ορισμένων σχολείων, το οποίο σίγουρα θα έχει μεγαλύτερο αντίκρισμα αν είναι καθολικό τώρα που βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημίας. Όταν ο κορωνοϊός βρεθεί σε έξαρση τότε το κλείσιμο όλων των σχολείων και των πανεπιστημίων θα πραγματοποιηθεί εκ του σύνεγγυς. Το θέμα είναι να μη φτάσουμε εκεί όμως!

 

Παράλληλα πρέπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι όσο και αν η πολιτεία παίρνει ή όχι μέτρα, οφείλουμε πρώτιστα εμείς οι ίδιοι να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας τηρώντας υπεύθυνη στάση. Δυστυχώς, η καθημερινή μου εμπειρία ως εκπαιδευτικού μου δείχνει ότι οι γονείς πολλές φορές επιμένουν και στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο ακόμη και όταν εκείνα δεν αισθάνονται καλά. Μεγάλο λάθος, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το σχολείο αναντίρρητα μεγιστοποιεί τη διασπορά μιας ασθένειας. Στο σπίτι του ένας μαθητής αν αρρωστήσει θα νοσήσει ο ίδιος. Στο σχολείο θα αρρωστήσουν αρκετοί συμμαθητές του και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι επειδή κάποιοι από αυτούς θα πηγαίνουν και σε άλλα σχολεία θα κολλήσουν άλλους μαθητές και συναδέλφους. Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, το πρώτο μέτρο στις περισσότερες χώρες το κλείσιμο των σχολείων. Και για να μην παρεξηγούμαι, χίλιες φορές να βγει μια υπουργική απόφαση που να κλείνει τώρα για 10 ημέρες και ας κόψει για φέτος τη δεύτερη βδομάδα διακοπών του Πάσχα, ας παρατείνει και 2-3 μέρες τη σχολική χρονιά και έληξε η υπόθεση. Να πλησιάσουν όσο γίνεται οι ζέστες… Να περάσει όλο αυτό όσο πιο ανώδυνα γίνεται…

 

Είναι προτιμότερη μια πρόληψη, ακόμα και στην περίπτωση που εκ των υστέρων θα αξιολογηθεί ως περιττή, από μια αργοπορημένη λήψη μέτρων που δεν θα μπορέσει να περιμαζέψει δεδομένα και να οργανώσει αντιμετώπιση. OΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο ευκρινώς για ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο δεκαπενθήμερο. Και ας μην ξεχνάμε λεπτό και τα μη διαγνωσμένα κρούσματα, καθώς και την συνεχιζόμενη ελλιπή αντιμετώπιση και ανεύθυνη ακόμα στάση μεγάλης μερίδας του κόσμου (ταμίες που φτερνίζονται μπροστά στον πελάτη, ασθενείς που αρνούνται να πάρουν αγωγή και αντιμετωπίσουν ιατρικά το «κρυολόγημά» τους, μαζικές συναθροίσεις κάθε είδους χωρίς σκέψη και λογική και πολλά ακόμη). Όλοι αυτοί περιβάλλουν και περιβάλλονται από παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Η αλληλοεπίδραση είναι σπειροειδής, ανανεώσιμη και ανεξάντλητη.

 

Τα σχολεία θα πρέπει να κλείσουν προληπτικά! Δε χρειάζεται να έχουμε κρούσματα για να παρθεί μια τέτοια απόφαση. Σε συνομιλία που είχα πρόσφατα με γιατρό μου είπε ότι όταν ένα παιδί νιώσει αδιαθεσία πρέπει άμεσα να ειδοποιούνται οι γονείς του και να του φοράμε μάσκα. Πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτό αφού έχουν εξαντληθεί οι μάσκες στα φαρμακεία; Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια από καταλήψεις και απεργίες και να μην κλείνουν για να κάτι που απειλεί τη δημόσια υγεία σε τόσο μεγάλο βαθμό.

 

Ένα ακόμη ζήτημα που επίσης πρέπει να θιχτεί και αποτελεί θέμα συζήτησης σε πολλά σχολεία είναι και αυτό των σχολικών εκδρομών. Από τη στιγμή που με τα υπάρχοντα δεδομένα κλείνουν μόνο όσα σχολεία ανήκουν σε περιφέρειες όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, το ζήτημα των σχολικών εκδρομών και εντός Ελλάδος πρέπει να τεθεί επί τάπητος. Πρέπει άμεσα να βγει απόφαση για τις σχολικές εκδρομές του εσωτερικού. Είναι ένα θέμα που προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στα σχολεία αυτή τη στιγμή. Και η απόφαση πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη και διατυπωμένη έτσι ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

 

Κλείνοντας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού και να καθυστερήσει η διασπορά του.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.