Ένας νέος κύκλος διαλέξεων, διαρθρωμένος σε έξι ενότητες με θέμα «Όταν η ιστορία γράφει ιστορία»

– Από την ιστορική & ιστοριογραφική παράδοση του Α.Π.Θ., ξεκινά στις 25 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο λειτουργίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Δήμου Καλαμαριάς ΠΟΛΙΤΗΣ-ΠΟΛΗ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη ώρα 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» Αργυρουπόλεως & Μεταμορφώσεως 9).

Έξι καθηγητές του ΑΠΘ, με τη συντονιστική φροντίδα του ομότιμου Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ι. Ν. Καζάζη, θα προσπαθήσουν, μέσα από μια σειρά διαλέξεων-παρουσιάσεων, να φωτίσουν τις ιστορικές σπουδές στο Πανεπστήμιο Θεσσαλονίκης, ως μέρος της καταστατικής αποστολής του νέου πανεπιστημίου της χώρας που ιδρύθηκε με υψηλές προσδοκίες το 1925. Θα παρουσιαστούν κάποιοι παλαιότεροι καθηγητές-ιστορικοί με καθοριστικό ρόλο στην ιστορική παράδοση της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Το πρόγραμμα των έξι διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

25 Φεβρουαρίου 2020 :
Για τον Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας Μ. Β. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ θα μιλήσει ο Καθηγητής Ι. Ν. Καζάζης με θέμα: «Η Δημοκρατία εν κινδύνω»

3 Μαρτίου 2020 :
Για τον Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ θα μιλήσει η Καθηγήτρια Αλκμήνη Ζαφράκα με θέμα: «Το παρεξηγημένο Βυζάντιο»

10 Μαρτίου 2020 :
Για τον Καθηγητή Νέας Ελληνικής Ιστορίας ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟ θα μιλήσει η Καθηγήτρια Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού με θέμα: «Ποια είναι η Ταυτότητα του Νεοελληνισμού; »

17 Μαρτίου 2020 :
Το θέμα «Ο Ελληνισμός ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» θα αναπτύξει ο Καθηγητής Ιωάννης Χασιώτης

31 Μαρτίου 2020 :
Το θέμα «Από τον Εύξεινο Πόντο στη Μαύρη Θάλασσα» θα αναπτύξει η Καθηγήτρια Αρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού

7 Απριλίου 2020 :
Τα «Συμπεράσματα και οι Προοπτικές των Ιστορικών Σπουδών» θα συζητηθούν σε στρογγυλή τράπεζα, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Βασίλη Γούναρη. Θα ακουστούν επίσης αποσπάσματα από τα έργα τους, ενώ την τελετή λήξης θα πλαισιώσει η Μικτή Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ιωάννη Κούκα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.