«Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Βιοκλιματικές αρχές στον σχεδιασμό των ανακτόρων της Κρήτης (1700-1350 π.Χ.)» 

Δρ Στέλλα Χρυσουλάκη 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σας προσκαλεί στη διάλεξη της Στέλλας Χρυσουλάκη, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, με θέμα «Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Βιοκλιματικές αρχές στον σχεδιασμό των ανακτόρων της Κρήτης (1700-1350 π.Χ.)» 

Η διάλεξη πραγματεύεται τον βαθμό που η αρχιτεκτονική σύλληψη των Μινωικών ανακτόρων ορίζεται μεταξύ άλλων από τη σχέση του κτηρίου με το οικοσύστημα που το φιλοξενεί. Τα ανακτορικά συγκροτήματα υποδηλώνουν έναν αυστηρό και επαναλαμβανόμενο σχεδιασμό που επιβάλλει τον διάλογο ανάμεσα στο δομημένο και αδόμητο περιβάλλον με σκοπό την εκμετάλλευση των κλιματολογικών συνθηκών (τόπος, ήλιος, άνεμοι, νερό), προς όφελος της εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας και τελικά της εξασφάλισης της ποιότητας ζωής όσων τα κατοικούν. Ο ενεργειακός σχεδιασμός, δείκτης των επιλογών σχεδιαστή και χρήστη, βασίζεται σε μια συνεπή στρατηγική εναρμόνισης του οικοδομήματος με τον φυσικό του κόσμο. 

Παράλληλα, η λειτουργικότητα των χώρων ακολουθεί και εκφράζει την ίδια τη δομή της ομάδας που θα κατοικήσει το ανακτορικό οικοδόμημα, και συγκεκριμένα της ομάδας που φαίνεται ότι βρισκόταν στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας την εποχή της μεγάλης ακμής. 

Αίθουσα Διαλέξεων του Α.Μ.Η. (στον όροφο του Μουσείου) 

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 18:00. Είσοδος ελεύθερη 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.