Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού  

Στη σύγχρονη υλιστική εποχή η οικονομική κρίση έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής και όχι μόνο. Οι άνθρωποι όμως πάντα θα προσπαθούν να ανακαλύψουν ποια είναι τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση στο μέλλον και να κινηθούν ανάλογα σε επίπεδο σπουδών και κατάρτισης.

Συνήθως, όμως, όποιοι ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν απόλυτα ποια είναι αυτά, τις περισσότερες φορές βασίζονται σε αβάσιμες ή μη τεκμηριωμένες, μη επιστημονικές προσεγγίσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να καταλήξει σε απόλυτα ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της αγοράς εργασίας, καθώς αυτή εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες όπως η οικονομική δραστηριότητα, τα εργοδοτικά κίνητρα, αλλά και οι συχνά απροσδόκητες διακυμάνσεις στην καταναλωτική ζήτηση και στις προτιμήσεις των ανθρώπων για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Πριν από 10-15 χρόνια το μέλλον ήταν στο μετέπειτα. Στην εποχή μας το μέλλον είναι ήδη εδώ. Πριν προλάβουμε να πάρουμε ανάσα έχει ήδη γίνει παρελθόν. Όλα τρέχουν με απίστευτους ρυθμούς και γι’ αυτό το πιο σημαντικό είναι να βρίσκουμε λίγο χρόνο για ενδοσκόπηση και ανάλυση των όσων συμβαίνουν. Ένα, λοιπόν, από τα πράγματα που χρειάζονται μεγάλη ανάλυση αφορά στο επάγγελμα που θα επιλέξει το άτομο, την ώρα που όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που θεωρούν ότι επιλέγουμε ένα επάγγελμα και θα το υπηρετούμε για μια ζωή. Όμως ίσως η συγκεκριμένη άποψη αποτελεί κατάλοιπο του παρελθόντος καθώς κάθε επάγγελμα εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου.

Επιπρόσθετα μία ακόμη λανθασμένη πεποίθηση που συχνά ακούνε οι μαθητές ως προτροπή είναι το «να επιλέξεις ένα επάγγελμα με καλά χρήματα». Αυτό, όμως, που χρειάζεται να έχει στο μυαλό του κάποιος για ένα επάγγελμα είναι πάνω από όλα οι προοπτικές εξέλιξής του και ταυτόχρονα η δική του ανέλιξη διότι η ζωή δεν είναι μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που ένα χαρτί Πανεπιστημίου μπορούσε να εξασφαλίσει μία καλή θέση εργασίας είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Για αυτό και πρέπει να υπάρξει μια στροφή προς νέα επαγγέλματα ώστε ταυτόχρονα να αλλάξει και το τοπίο της εύρεσης εργασίας στην αγορά της Ελλάδας!

Άλλωστε και οι έρευνες που γίνονται κατά καιρούς δείχνουν ότι πρέπει να υπάρξει μια στροφή στα επαγγέλματα που επιλέγουν οι νέοι ώστε ταυτόχρονα να αποσυμφορηθούν όλα τα κορεσμένα και παράλληλα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να σταματήσει να γεμίζει η χώρα μας με άνεργους πτυχιούχους!

Η κρίση, λοιπόν, αλλά και η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας έχουν ως αποτέλεσμα να διαφοροποιούνται τόσο οι επιλογές των νέων για δουλειά όσο και η ζήτηση που μπορεί να υπάρχει από τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή εναλλακτικοί κλάδοι που μπορούν να προασπίσουν μια ομαλή επαγγελματική πορεία για τους νέους; Φυσικά και υπάρχουν, χωρίς φυσικά να θέλουμε να καταστούμε απόλυτοι! Το ότι υπάρχουν επαγγέλματα με περισσότερες προοπτικές από κάποια άλλα δεν σημαίνει ότι τα υποβαθμίζουμε, τουναντίον προσπαθούμε να δώσουμε περισσότερες επιλογές σε ένα οικονομικό περιβάλλον αρκετά επιβαρυμένο! Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένους κλάδους με σημαντικές προοπτικές αποκατάστασης και ανέλιξης στη σύγχρονη Ελλάδα. 

Τουρισμός

Παρά το αρνητικό στοιχείο της εποχικότητας, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στον κλάδο του τουρισμού καθώς η Ελλάδα αποτελεί μια κατεξοχήν τουριστική χώρα και σίγουρα όποιος επιλέξει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση έχει σημαντικές πιθανότητες αποκατάστασης λόγω πληθώρας τουριστικών καταλυμάτων κι όχι μόνο.

Υγεία

Παράλληλα και ο κλάδος της υγείας συνεχίζει να έχει αρκετή ζήτηση και να αποτελεί μία καλή επιλογή καθώς η γήρανση του πληθυσμού, αλλά και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής ενδεχομένως να φέρουν αύξηση της απασχόλησης.

Ενέργεια και πράσινη τεχνολογία

Στον συγκεκριμένο κλάδο υπάρχουν αρκετές προοπτικές καθώς η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον πλούσιο φυσικό της πλούτο και ταυτόχρονα υπάρχουν προοπτικών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μεταποίηση: Τρόφιμα και δομικά υλικά

Ο κλάδος τροφίμων άντεξε στην κρίση και αποτελεί σταθερά ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της ελληνικής μεταποίησης και έναν από τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της ελληνικής οικονομίας.

Οικονομία

Επιπρόσθετα και τα οικονομικά επαγγέλματα θα συνεχίσουν να έχουν προοπτικές ακόμη και μέσα στην πιο βαθιά οικονομική κρίση διότι όσο η φορολογία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το χρήμα, επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα του λογιστή, θα είναι απαραίτητα τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ναυτιλία

Ο κλάδος, παρά την κρίση, χαρακτηρίζεται από σταθερή αύξηση στη δημιουργία νέων θέσεων, οι οποίες είναι υψηλής ειδίκευσης και αντίστοιχα υψηλών αμοιβών, αλλά ο αριθμός τους δεν είναι πολύ μεγάλος ακόμη. Επίσης οι επιδόσεις των Ελλήνων στη θάλασσα, είναι γνωστό ότι αγγίζουν κορυφαία επίπεδα και η ελληνική ναυτιλία δεν είναι απλά μόνο παγκόσμιας κλάσης, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μία μεγάλη δύναμη συνολικά στον πλανήτη.

Γεωργία

Η τάση επιστροφής στην περιφέρεια είναι γεγονός τα τελευταία χρόνια και πιθανολογείται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα, αρκεί φυσικά και το ίδιο το κράτος να βοηθήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα γίνει φυσικά με την απαραίτητη στήριξη και τα κατάλληλα μέτρα όπως η μείωση της υψηλής φορολογίας ενώ παράλληλα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους ώστε να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.  

Ψηφιακή τεχνολογία και επικοινωνίες – ηλεκτρονικό εμπόριο

Για το τέλος αφήσαμε τον κλάδο που αντέχει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο στην κρίση, παρουσιάζοντας μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Συνήθως υπάρχουν πάρα πολλές αγγελίες για θέσεις εργασίας, ενώ, συχνά πυκνά κολοσσοί του κλάδου αναζητούν υπαλλήλους για συγκεκριμένους τομείς και νέα προγράμματα.

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή μας δεν θα πρέπει να είναι στραμμένη μόνο στα κριτήρια εισδοχής στα Πανεπιστήμια και το πώς θα σπουδάζουν όλο και περισσότεροι, αλλά θα πρέπει επίσης να παρέχουμε όλους εκείνους τους μηχανισμούς με τους οποίους θα καθοδηγούμε τους νέους σε επαγγέλματα που θα τους δίνεται η ευκαιρία τόσο να αποκατασταθούν επαγγελματικά όσο και να ικανοποιούν τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας!

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.