Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο : «Η Σχολή του Αριστοτέλη – Από την Μίεζα στην Οικουμένη»

Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο : «Η Σχολή του Αριστοτέλη – Από την Μίεζα στην Οικουμένη»

Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο : «Η Σχολή του Αριστοτέλη – Από την Μίεζα στην Οικουμένη»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας προσκαλεί τις/τους μαθήτριες/ές των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς σας να συμμετάσχουν στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο για τον Αριστοτέλη με θέμα: «Η Σχολή του Αριστοτέλη – Από την Μίεζα στην Οικουμένη», συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας  και ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 6, 7 και 8 Μαΐου 2020 στην πόλη της Νάουσας, στην αίθουσα του Κέντρου Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ «ΕΡΙΑ», και στην Αρχαία Μίεζα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλη.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για το έργο του Αριστοτέλη και να εμπλακούν αυτοί σε ζητήματα που αφορούν την αριστοτελική σκέψη και φιλοσοφία στον τόπο, όπου ο μεγάλος στοχαστής της αρχαιότητας με την τεράστια επιρροή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την παγκόσμια διανόηση δίδαξε τον Μ. Αλέξανδρο στην αρχαία Μίεζα. Επιπλέον, να γνωρίσουν οι μαθητές την περιοχή μας η οποία, εκτός από την Σχολή του Αριστοτέλη (Μίεζα), διαθέτει ένα πλήθος μνημείων (Αρχαίες Αιγές-Βεργίνα).

 Το Συνέδριο απευθύνεται σε σχολεία Δ/θμιας Εκπ/σης όλου του κόσμου που θα συμμετάσχουν με ομαδικές εργασίες των μαθητών τους σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες του έργου του Αριστοτέλη. Οι ομάδες ανά Σχολείο θα καθοδηγηθούν από τους καθηγητές τους και θα αποτελούνται από 5 έως 10  μαθητές.

Οι Θεματικοί Άξονες του Συνεδρίου είναι:

  1. Ο Αριστοτέλης σε σχέση με τον Φυσικό Κόσμο (Φυσική, Βιολογία, Μαθηματικά, Αστρονομία, Τεχνολογία)
  2. Ο Αριστοτέλης σε σχέση με τον Άνθρωπο (Ηθική, Ψυχολογία,  Κοινωνιολογία,  Πολιτική και Δίκαιο, Φιλοσοφία, Ρητορική, Παιδαγωγική, Θεολογία, Επιστημολογία, Λογική, Τέχνη, Ιατρική)
  3. Η αποτύπωση της Αριστοτελικής σκέψης στον παγκόσμιο πολιτισμό (Επιστήμες, Πολιτική, Θρησκεία, Φιλοσοφία)

 

Επίσημες γλώσσες του Συνεδρίου θα είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά.

Σημαντικές ημερομηνίες:

  • Τα σχολεία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να υποβάλουν τις περιλήψεις των εργασιών τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.
  • Η επιλογή των σχολείων που θα συμμετάσχουν θα γίνει έως την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020.
  • Οι παρουσιάσεις θα αποσταλούν έως την Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατότητά τους με τον τεχνολογικό εξοπλισμό του συνεδρίου.
  • Η τελική μορφή των εργασιών η οποία θα δημοσιευτεί στα Πρακτικά του συνεδρίου που θα εκδοθούν σε ηλεκτρονική μορφή σε ιστότοπο στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Ημαθίας, σύμφωνα με τις Οδηγίες μορφοποίησης που θα σας σταλούν μετά τη διαδικασία επιλογής πρέπει να αποσταλεί το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020.

Η παρουσίαση των εργασιών μπορεί να γίνει με εισήγηση, ανάρτηση poster, τέχνημα ή βίντεο και δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 15 λεπτά. Για το ακριβές πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν μετά το πέρας της διαδικασίας της τελικής επιλογής.

Κατόπιν, τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα μεριμνήσουν για την έγκριση μετακίνησης των μαθητών τους, αποστέλλοντας εγκαίρως τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την Υ.Α. 33120/ΓΔ4/28.2.2017 (ΦΕΚ 681/6.3.2017), Άρθρο 9 «Συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σε διαγωνισμούς, μαθητικά συνέδρια, ημερίδες και λοιπές εκδηλώσεις» για την περίπτωση των σχολείων της Ελλάδας ή σύμφωνα με την κατά τόπους κείμενη νομοθεσία για τις σχολικές μονάδες του εξωτερικού. Η μετακίνηση και η συμμετοχή των μαθητών των σχολικών μονάδων στη διημερίδα θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα δωρεάν φιλοξενίας των μαθητών και των συνοδών καθηγητών τους σε εγκαταστάσεις στο Δήμο Νάουσας, με προτεραιότητα στις ομάδες εκτός Ελλάδας και εκτός νομού Ημαθίας. Η μετακίνηση των συμμετεχόντων δύναται να πραγματοποιηθεί με λεωφορείο (http://www.ktel-imathias.gr/) ή με τραίνο (με μετεπιβίβαση στο Πλατύ Ημαθίας, https://tickets.trainose.gr/dromologia/) έως την πόλη της Νάουσας. Το κοντινότερο στην πόλη αεροδρόμιο είναι ο Διεθνής Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

 

 

                                                                           

           

Η Διευθύντρια

της Δ/νσης Δ.Ε. Ημαθίας

 

Αναστασία Ε. Μαυρίδου 

 

 

 

 

 

 

 

Φιλολογικός Ιστότοπος on Facebook
Φιλολογικός Ιστότοπος