Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 18:30, θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες με θέμα:

Η ποιητική του Ανδρέα Εμπειρίκου: από τα νέα εκδοτικά στα γραμματολογικά δεδομένα. Η εκδήλωση θα γίνει στο Σπουδαστήριο Σπουδαστήριο Μ.Ν.Ε.Σ., αίθουσα 208
(2ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ).

Ομιλητές:

Λεωνίδας Εμπειρίκος, ιστορικός: «Η έκδοση των καταλοίπων του Ανδρέα Εμπειρίκου 90 χρόνια μετά».

Στο πλαίσιο της εισήγησης θα επιχειρηθεί η προσέγγιση μιας διπλής χρονικής απόκλισης στη γνωριμία μας με το ποιητικό σχέδιο του Ανδρέα Εμπειρίκου: αφενός, της αργοπορίας ή κάποτε και άρνησης/ απροθυμίας δημοσίευσης από τον ίδιο τον ποιητή, και αφετέρου της καθυστέρησης στην έκδοση των καταλοίπων του έργου του.

Νίκος Σιγάλας, ιστορικός CETOBaC (CNRS, EHESS): «Τα Γραπτά του Ανδρέα Εμπειρίκου υπό το φως των Κύκλων του Ζωδιακού και η αμηχανία της ελληνικής κριτικής».

Τα Γραπτά του Ανδρέα Εμπειρίκου υπήρξαν ένα ρηξικέλευθο λογοτεχνικό εγχείρημα που αντιμετωπίστηκε με αμηχανία και, σε μεγάλο βαθμό, αποσιωπήθηκε από την ελληνική λογοτεχνική κριτική και τις διάφορες ιστορίες της ελληνικής λογοτεχνίας που γράφτηκαν μετά την μεταπολίτευση. Η πρόσφατη έκδοση του βιβλίου οι Κύκλοι του ζωδιακού, με ανέκδοτα κείμενα της οικογένειας των Γραπτών, δίνει μια νέα ευκαιρία
κατανόησης του συνόλου εγχειρήματος. Στην εισήγηση θα γίνει αναφορά στα αίτια, ιστοριογραφικά και γραμματολογικά, της αμηχανίας της κριτικής και στην νέα εικόνα του σύνθετου εγχειρήματος των Γραπτών που μας δίνουν τα νεοεκδοθέντα κείμενα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.