14o Διεθνές Συνέδριο Trends in Classics: Ιστορική Γλωσσολογία και Κλασική Φιλολογία

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σε συνεργασία με τον Τομέα Κλασικών Σπουδών του ΑΠΘ διοργανώνει το 14ο Διεθνές Συνέδριο Trends in Classics με θέμα «Ιστορική Γλωσσολογία και Κλασική Φιλολογία», το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 22-24 Μαΐου 2020 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α, Αμφιθέατρο Ι). Η διοργάνωση πραγματοποιείται με τη συμβολή και άλλων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων: Departamento de Filología Clásica, Univeridad Autónoma de Madrid / Dipartimento di Antichità, Filosofia e Storia, Università degli Studi di Genova / Fundación Pastor de Estudios Clásicos, Μαδρίτη).

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 35 περίπου έλληνες και ξένοι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να ανιχνεύσουν και να επαναπροσδιορίσουν την ιδιαίτερη σχέση κλασικής φιλολογίας και ιστορικής γλωσσολογίας. Η σχέση αυτή, «μητέρας-παιδιού» και «αγάπης-μίσους» (όπως έχει συχνά υποστηριχθεί), χρονολογείται από τον 19ο αι. και έχει αποφέρει άλλοτε χρήσιμους καρπούς, ενώ άλλοτε έχει ακολουθήσει εντελώς διακριτούς δρόμους. Το παρόν συνέδριο έχει ως στόχο να προβάλει τις διάφορες όψεις και προεκτάσεις αυτής της σχέσης, να διερευνήσει τις ποικίλες εφαρμογές της γλωσσολογικής μεθόδου στη φιλολογική ανάλυση των κλασικών κειμένων, καθώς και να εξερευνήσει νέους χώρους διεπαφής των δύο επιστημών, διευρύνοντας έτσι τη συνεργασία τους σε τομείς που θα προσφέρουν αμοιβαία ωφέλεια και για τα δυο πεδία. Οι θεματικές περιοχές που θα διερευνηθούν αφορούν τόσο «κλασικά» πεδία συνεργασίας, όπως η κριτική και οι πρακτικές έκδοσης κλασικών κειμένων, η αντιπαραθετική ανάλυση των κλασικών γλωσσών (και λογοτεχνιών), η λεξικογραφία και η ετυμολογία, αλλά και νέα ή αναδυόμενα πεδία όπως οι κοινωνιογλωσσικές προσεγγίσεις στη μελέτη των κλασικών κειμένων, η γλωσσολογία των σωμάτων κειμένων και η εφαρμογή ψηφιακών πρακτικών στην επεξεργασία των κλασικών γλωσσών και λογοτεχνιών (κατ’ αντιστοιχία προς τις φυσικές γλώσσες).

Οργανωτική Επιτροπή:
Γεώργιος K. Γιαννάκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
Emilio Crespo, Universidad Autónoma de Madrid/Fundación Pastor
Jesús de la Villa, Universidad Autónoma de Madrid
Σταύρος Φραγκουλίδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Αντώνιος Ρεγκάκος, Ακαδημία Αθηνών/Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Πληροφορίες:
Τμήμα Γλωσσολογίας ΚΕΓ
Μαρία Αραποπούλου ([email protected])
Κατερίνα Ζιάννα ([email protected])

Ιστοσελίδα συνεδρίου:
https://www.lit.auth.gr/14th_trends

 

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=748940

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.