Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2020: Η διαμεσολάβηση του Καβάφη

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι μια ετήσια πρωτοβουλία του Αρχείου Καβάφη και του Ιδρύματος Ωνάση, που εστιάζει στον Καβάφη, στο αρχείο και έργο του και στον αντίκτυπο αυτού του έργου στον κόσμο.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη ξεκίνησε το 2017 και στόχο έχει να εμπλουτίσει και να ενισχύσει τις γνώσεις των συμμετεχόντων για τον Καβάφη, αναδεικνύοντας νέες κατευθύνσεις και συγκριτικές προσεγγίσεις του έργου του ποιητή. Επιπλέον, επιδιώκει να ενθαρρύνει μελλοντικές συνεργασίες και έρευνες, ιδιαίτερα μεταξύ μελετητών που ακολουθούν διαφορετικά μεθοδολογικά μονοπάτια και βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της σταδιοδρομίας τους. Τα προηγούμενα θέματα ήταν «Ο Καβάφης στον κόσμο», «Καβάφης και Αρχαιότητα» και «Οι προσ/ανατολισμοί του Καβάφη». Το θέμα για τον Ιούλιο του 2020 θα είναι «Η διαμεσολάβηση του Καβάφη», στρέφοντας την προσοχή στους μυριάδες τρόπους με τους οποίους οι διαμεσολαβημένες μορφές και εικόνες του καβαφικού έργου έχουν διαμορφώσει τις εμπειρίες των αναγνωστών του.

Όλοι οι αναγνώστες του Καβάφη βιώνουν το έργο του μέσα από διαμεσολαβημένες μορφές: μέσα από έντυπους τόμους που δίνουν ένα εκδοτικό σχήμα στο συνολικό έργο του· μέσα από μεταφράσεις· μέσα από ιδέες για τον ποιητή και το έργο του που έχουν διαμορφωθεί στον ακαδημαϊκό και τον δημόσιο διάλογο· μέσα από ποιήματα και κείμενα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο· μέσα από συντομευμένες μορφές που παρατίθενται σε εφημερίδες και ομιλίες, σε λεωφορεία και αφίσες· μέσα από μουσικές, κινηματογραφικές, καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές διασκευές και μιμήσεις που προκύπτουν ως αποκρίσεις στο έργο του Καβάφη, αλλά επίσης επηρεάζουν τον τρόπο που το προσεγγίζουμε. Ακόμα και η επαφή με το ίδιο το ΑΡΧΕΊΟ ΚΑΒΆΦΗ, είτε στην υλική είτε στην ψηφιακή μορφή του, αποτελεί μια αναπόφευκτα διαμεσολαβημένη εμπειρία. Το φετινό Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη θα θέσει το γεγονός και τις συνέπειες της διαμεσολάβησης στο επίκεντρο της συζήτησης. Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια καλούνται να επικεντρωθούν σε οποιαδήποτε από τις ποικίλες μορφές διαμεσολάβησης στις παρουσιάσεις τους, οι οποίες μπορεί να αφορούν θεωρητικά ή πρακτικά ζητήματα, που θα κυμαίνονται από τη λεπτομέρεια και το συγκεκριμένο έως το ευρέως εννοιολογικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.