Καστοριά: Αρχοντικά, γουναράδικα και βόλτες στη λίμνη

Η Καστοριά δεν είναι εύκολη πόλη. Το κρύο είναι τσουχτερό, οι δρόμοι της είναι μπερδεμένοι και η λίμνη δεν σε βοηθάει στον προσανατολισμό. Πόσες φορές χάθηκα στα στενά της δρομάκια! Και κάθε φορά που ανακάλυπτα τη λίμνη και πίστευα ότι είχα βρει το δρόμο μου, συνειδητοποιούσα ότι βρισκόμουν μπροστά σε ένα ακόμη κομμάτι της που δεν είχα ξαναδεί. Μια τεράστια γυάλινη επιφάνεια, παγωμένη από το κρύο, καθρέφτης όλων, ακόμη και του επίμονου ήλιου, βρίσκεται σχεδόν κάθε στιγμή μπροστά μου. Σαν να κινούνται σχεδόν όλα γύρω της. Η λίμνη Ορεστιάδα έχει ανακηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού μνημείο φυσικού κάλλους. Η δε Καστοριά εισβάλλει σε αυτήν, χτισμένη στο διάσελο μιας χερσονήσου, ενώ οι δύο πλευρές της λίμνης που συναντά συνιστούν τη νότια και τη βόρεια παραλία.

Αρκετοί ερασιτέχνες ψαράδες κάθονται στις ακτές της με το καλάμι στο χέρι, περιμένοντας με τις ώρες κάτι να τσιμπήσει. Και κάμποσοι άλλοι παίρνουν τα μικρά βαρκάκια και απομακρύνονται από τις ακτές για να ψαρέψουν. Ίσως η καλύτερη βόλτα στην πόλη περιλαμβάνει περίπατο δίπλα στη λίμνη, κάτω από πλατάνια και οξιές και με το βλέμμα πάντα καρφωμένο στην υδάτινη επιφάνεια. Ο παραλίμνιος περίπατος φαίνεται να είναι το… must της πόλης. Κορίτσια στην εφηβεία κάνουν ποδήλατο, ηλικιωμένοι κύριοι, τυλιγμένοι στα χοντρά παλτά τους, σταματάνε για να ξεκουραστούν στο παγκάκι, μαμάδες κυνηγούν τα μικρά τους, φωνάζοντας να απομακρυνθούν από το νερό, μικροπωλητές πωλούν χύμα φασόλια, ενώ Ρώσοι τουρίστες βγάζουν με ενθουσιασμό φωτογραφίες, φορώντας γούνινα καπέλα.

Δεκάδες αρχοντικά διαδέχονται το ένα το άλλο, άλλα ερειπωμένα και ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και άλλα αναστηλωμένα και περήφανα. Χάρη σε αυτά τα αρχοντικά αλλά και στους περίπου 70 ναούς (βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς), η Καστοριά αποτελεί προορισμό για ιστορικούς και ερευνητές. Ο πλούτος της πόλης σε μνημεία δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα στο σύνολό του. Οι επιστήμονες κυκλοφορούν ανάμεσα στα χαλάσματα, κοιτώντας με επιμονή τους τοίχους και ελπίζοντας να ξύσουν το σοβά και να αποκαλύψουν μια τεράστια τοιχογραφία. Ονειρεύονται να ανοίξουν μια παλιά υπόγεια πέτρα και να ανακαλύψουν παλιούς θησαυρούς και οικογενειακά φυλαχτά.

Η αναστήλωση των αρχοντικών γίνεται πάντα με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία του κτιρίου, με ειδικούς μελετητές, αρχιτέκτονες και διακοσμητές που γνωρίζουν τη μακεδονίτικη και ειδικά την καστοριανή αρχιτεκτονική. Μάλιστα, κάποια από τα αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες.

Λίνα Καπετάνιου, Καθημερινή, 11/11/15 (διασκευή)

Β. Ερωτήσεις

 

Α. Να καταγράψετε τις εικόνες της πόλης που η αρθρογράφος αναδεικνύει.

Β. Πως η ιστορία της πόλης συνδέεται με το παρόν;

  • Να εντοπιστεί η δομή της δεύτερης παραγράφου του κειμένου.
  • Να εντοπίσετε τα υποκείμενα των ρημάτων της τελευταίας παραγράφου και να καταγράψετε το είδος τους.
  • ανακηρυχθεί, παραλίμνιος, περίπατος, διακοσμητές, ξεκουραστούν, εισβάλλει: Να εντοπίσετε τα αχώριστα μόρια στις παραπάνω λέξεις και στην συνέχεια να τα εντάξετε στα λόγια ή στα λαϊκά.
  • Να δημιουργήσετε σύντομες προτάσεις με τις λέξεις/ φράσης που παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα. (Μπορείτε να τροποποιήσετε τον γραμματικό τύπο)

Λέξη/φράση

Πρόταση

φυσικού κάλλους

 

επιφάνεια

 

περίπατος

 

απομακρυνθούν

 

ερειπωμένα

 

Οικογενειακά κειμήλια

 

επιμονή

 

 

Γ. Υποθέστε πως συμμετέχετε σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών. Συντάξτε ένα e-mail, το οποίο θα αποστείλετε στους μελλοντικούς σας συμμαθητές. Περιγράψτε τους τις ομορφιές του τόπου σας και αναφέρετε δραστηριότητες που μπορεί να τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον (περίπου 200 λέξεις).

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.