Γράφει ο Δρ Πολύβιος Ν. Πρόδρομος, καθηγητής Νεοελληνικών

«Παιδιά είναι» λέει ο γονιός του οποίου το παιδί βασάνιζε μια τυφλή γάτα για να κάνει το κέφι του. «Παιδιά είναι» λένε οι γονείς που δίνουν δύο μηνιάτικα για να αγοράσουν στο παιδί τους το νέο iphone. «Παιδιά είναι» λένε οι γονείς που ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πάρουν μέρος σε τηλεοπτικά  realities  προκειμένου να ξεδιπλώσουν(sic) τα ταλέντα τους που τάχα κρύβονται μέσα τους και οι «συνθήκες» δεν ευνοούν την ανάδειξή τους. Κάπως έτσι φαίνεται να σκέφτηκαν κάποιοι από τους νέους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα γνωστής κινηματογραφικής εταιρείας πορνό σχηματίζοντας «ουρά» πολλών μέτρων προκειμένου να δώσουν συνέντευξη και να καταθέσουν το book με τα προσόντα τους για να πρωταγωνιστήσουν ως pornostars! 

Προβληματίζομαι για τη γενιά των νέων μας, για τη γενιά των παιδιών μας. Μεγάλο το βάρος που βαραίνει γονείς και δασκάλους. Φαίνεται πως αποτύχαμε στο ρόλο μας και στην αποστολή μας. Προφάσεις για  την αποτυχία μας αυτή έχουμε. «Λόγο» δεν έχουμε! Μεγαλώνουμε μια γενιά του «φαίνεσθαι» και της «εικόνας».  Μια γενιά  που δηλώνει άγνοια των κοινωνικών εξελίξεων και των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία μας και τον κόσμο, μιας γενιάς που-αρκετοί-  δεν θεωρώ πως είναι απολιτίκ από επιλογή, αλλά από αδιαφορία . Ανατρέφουμε τα παιδιά μας ταΐζοντάς τα με ό,τι σάπιο παράγει  το τηλεοπτικό κουτί, με  τα πρωινάδικα, τις σαπουνόπερες και τις τηλεοπτικές σειρές αναμφίβολα καμίας  αισθητικής, σίγουρης υποκουλτούρας  και ένα νέο είδος ναρκωτικού συνειδήσεων και πνεύματος. Με αυτά νοθεύσαμε τα όνειρα των νέων μας, απαξιώσαμε την δύναμή τους και  ευνουχίσαμε την σκέψη τους. Και ως συνήθως «σφυρίζουμε αδιάφορα» και ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες της απάθειας των νέων μας, της εντροπίας των ονείρων τους και της συνειδησιακής τους εντροπίας,  την απουσία ενσυναίσθησης,  μη αξιολογώντας τα λάθη μας στη δική μας στάση  και συμπεριφορά, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής από μέρους μας. Θεωρήσαμε ότι εκτελούμε το χρέος μας παρέχοντας τους κάθε υλικό και αφήνοντας την ανατροφή τους σε τηλεπερσόνες. Κάνουμε πως «δεν βλέπουμε» και πως «έτσι είναι η ζωή και τι να κάνουμε». Με αυτή την παθητική στάση πώς να αναθρέψουμε τη γενιά του αύριο?  Πώς να εκπαιδεύσουμε σωστούς πολίτες?  Τους τα προσφέρουμε όλα και καλυπτόμαστε πίσω από ένα  σύνδρομο ψευτοαπελευθέρωσης και  ενός δήθεν φιλελευθερισμού. Η ευθύνη είναι δική μας αποκλειστικά.  Δεν εμπνέουμε πια τους νέους μας. Δεν μας εμπιστεύονται και ψάχνουν το μέλλον τους μόνοι τους. Χωρίς πυξίδα. Κι όλοι εμείς τους «στήνουμε στη γωνία» και κουνώντας  το δάχτυλο προτεταμένο τούς κατακρίνουμε για τις επιλογές τους και για την παθητική τους στάση και άγνοια.  

Το μέλλον δεν συγχωρεί τα λάθη του παρελθόντος. Και σε λίγα χρόνια θα μας καλέσουν να «κάνουμε ταμείο». Και τα παιδιά μας και η κοινωνία μας. «Το θέμα είναι τώρα τί λες/Καλά φάγαμε καλά ήπιαμε/Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ως εδώ/Μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας/το θέμα είναι τώρα τί λες», γράφει ο Αναγνωστάκης. Εμείς τι θα πούμε;

 

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=748940
Προηγούμενο άρθροΌταν η αλληλεγγύη περισσεύει…
Επόμενο άρθροΤο σχολείο είναι μια αγκαλιά για όλα τα παιδιά!
Ο Πολύβιος Πρόδρομος είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής(τμήμα Βυζαντινών-Νεοελληνικών Σπουδών) του ΕΚΠΑ. Είναι Διδάκτορας της Εκπαίδευσης (Ph.D.,Ed.D.) του Clayton University (USA). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής, ειδίκευση: "Δημιουργική Γραφή και Εκπαίδευση" (ΠΔΜ-ΑΠΘ). Έχει διδάξει στη Δημόσια και Ιδιωτική εκπαίδευση.Έχει συγγράψει βιβλία για το μάθημα της Έκφρασης-Έκθεσης.Παράλληλα, έχει βραβευθεί πολλές φορές από Ελληνικούς και Διεθνείς Εκπαιδευτικούς και Λογοτεχνικούς Οργανισμούς. Έχει συμμετάσχει με ανακοίνωση σε διεθνή και εθνικά εκπαιδευτικά συνέδρια. Είναι συγγραφέας σχολικών βοηθημάτων Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας Λυκείου των εκδόσεων Πατάκη. Σήμερα εργάζεται ως φιλόλογος στην Ιδιωτική εκπαίδευση στην Πάτρα.Επικοινωνία:[email protected]

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.