“Εργαλεία ναυπήγησης από τον μυκηναίο ναυδόμο στον παραδοσιακό καραβομαραγκό”

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σας προσκαλεί στη διάλεξη της Δρος Έλενας Μαραγκουδάκη, με τίτλο “Εργαλεία ναυπήγησης, από τον μυκηναίο ναυδόμο στον παραδοσιακό καραβομαραγκό”, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019.

Το συγκεκριμένο θέμα μας δίνει την ευκαιρία να ανιχνεύσουμε άμεσα ή έμμεσα την εργαλειοθήκη του καραβομαραγκού από τις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ. έως και τις αρχές του 20ου αι. Σε όλη αυτή τη μακρά χρονική περίοδο, η αρχή της οποίας σηματοδοτείται από την υιοθέτηση του μετάλλου ως πρώτης ύλης για την κατασκευή των εργαλείων και το τέλος  της από την εμφάνιση του ηλεκτρισμού, τα βασικά χαρακτηριστικά των εργαλείων ναυπήγησης των πλοίων παραμένουν τα ίδια.

Μέσα από την πειραματική αποκατάσταση της εργαλειοθήκης του μυκηναίου ναυδόμου και τη χρήση της στην ανακατασκευή τμήματος ενός σημαντικού ναυαγίου του 14ου αι. π.Χ., η Δρ. Μαραγκουδάκη παρουσιάζει την αλυσίδα παραγωγής μετάλλινων εργαλείων κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού και το ρόλο της στην ανάπτυξη του εμπορίου και στην εξυπηρέτηση πολύπλοκων κοινωνικών αναγκών.

Η διάλεξη διοργανώνεται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του Α.Μ.Η. «Δαίδαλος. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη», στην οποία εκτίθενται τα εργαλεία που προέκυψαν από τη σχετική έρευνα της Δρος Ε. Μαραγκουδάκη

 

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Α.Μ.Η., ώρα 18:30

Είσοδος ελεύθερη

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.