Ώρα ΜΗΔΕΝ για τα Ελληνικά ΑΕΙ: Μεγάλη ανατροπή στην παγκόσμια διαβάθμιση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΩΝ και ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ.

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην HUFFPOST, σε άρθρο με τίτλο «Ώρα ΜΗΔΕΝ για τα Ελληνικά ΑΕΙ»και υπότιτλο «Μεγάλη ανατροπή στην παγκόσμια διαβάθμιση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΩΝ και ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ», ανακοινώθηκαν από την Webometrics Ranking of World Universities τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης (worldranking) των ελληνικών ΑΕΙ και των κολλεγίων στην Ελλάδα βάσει τεσσάρων κριτηρίων αξιολόγησης, που προσδιορίζονται στην μεν Αγγλική στο site της Webometrics εδώ, στη δε Ελληνική στο siteτου Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εδώ.

 

Ενδεικτικά, στην παγκόσμια κατάταξη επί συνόλου 28.000πανεπιστημίων και κολλεγίων στον Κόσμο, τα ελληνικά πανεπιστήμια κατατάσσονται από την θέση 224 (ΕΚΠΑ) μέχρι την 2.262 (Πάντειο Πανεπιστήμιο), ενώ τα κολλέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα κατατάσσονται πολύ χαμηλότερα: από την θέση 4.871 (ACG-DEREE) μέχρι την 26.478 (European Collegefor Tourism Studies)—όλα δε τα κολλέγια κατατάσσονται σε κατώτερες θέσεις από αρκετά ΤΕΙ, όπως το ΤΕΙ Λάρισσας (2.726) και το ΤΕΙ Λαμίας (4.590)—όπως προσδιορίζεται εδώ και επίσης στον (προσαρτώμενο) πίνακα «Table 1».

 

Εν τούτοις, από την οπτική γωνία σπουδαστών ελληνικών ΑΕΙ και κολλεγίων, αυτός ο πίνακας (Table 1) μπορεί να εκληφθεί ως ανεπαρκής, ή και παραπλανητικός, διότι συγκρίνει «ανόμοια πράγματα», ήτοι (1) αφενός ελληνικά ΑΕΙ, ως φορείς διεξαγωγής μαθημάτων (institutions of attendance) και ιδρύματα που απονέμουν πτυχία (degreeawarding institutions), και (2) αφετέρου ελληνικά κολλέγια, επίσης ως φορείς εντοπίου διεξαγωγής μαθημάτων (institutions of attendance), οι οποίοι όμως ΔΕΝ απονέμουν πτυχία—δεδομένου ότι σε αποφοίτους κολλεγίων τα πτυχία απονέμονται μόνον από ξένα πανεπιστήμια και ΟΧΙ από τα ίδια τα κολλέγια.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική μια συναφής αναδιάταξη αυτών των δεδομένων τής Webometrics, όπως προσδιορίζεται στον δεύτερο πίνακα που αναρτήθηκε στην HUFFPOST (Table 2), όπου τα ελληνικά πανεπιστήμια, ΤΕΙ και κολλέγια (Table2, στήλη 4) αναδιατάσσονται βάσει της παγκόσμιας κατάταξης του κατά περίπτωση απονέμοντος τα συναφή πτυχία ελληνικούή ξένουΑΕΙ (degreeawarding institution) για προγράμματα διεξαγόμενα στην Ελλάδα (Table2, στήλη 2).

 

Παρατηρούμε αμέσως ότι μια μεγάλη ανατροπή έχει ήδη συντελεσθεί στον «χάρτη» της μεταλυκειακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Στην τέταρτη στήλη αυτού τού αποκαλυπτικού πίνακα (Table2, στήλη 4), πολλά ελληνικά κολλέγια (καφέ χρώμα) κατατάσσονται σε υψηλότερες θέσεις από τα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια (μπλε χρώμα), διότι ορισμένα από τα ξένα πανεπιστήμια που απονέμουν τα πτυχία στους αποφοίτους αυτών των κολλεγίων κατατάσσονται σε υψηλότερες θέσεις από τα περισσότερα ελληνικά ΑΕΙ.

 

Οι δύο πίκακες αναρτήθηκαν στην HUFFPOST (Table 1 και Table 2, ως freely downloadable αρχεία pdf) προς ενημέρωση σπουδαστών και εκπαιδευτικών. Ολόκληρη η μονογραφία, μετά των δύο πινάκων, είναι επίσης freely downloadable εδώ: World-Ranking of Greek Institutions of Academic Learning.

 

ΠΗΓΗ: HUFFPOST και Greek Teachers.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

John D. Pappas

Tel.: 6978862607

https://columbia.academia.edu/JohnDPappas

[email protected]

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:

(3) «Table 1» (pdf, hyperlinked, μονοσέλιδο Α3),

(4) «Table 2» (pdf, hyperlinked, 2 σέλιδο A3),

(5) Κείμενο μονογραφίας — Ώρα ΜΗΔΕΝ για τα Ελληνικά ΑΕΙ (word, 1.746 λέξεις, 5σέλιδο Α4).

(6) Πίνακες & κείμενο μονογραφίας — Ώρα ΜΗΔΕΝ για τα Ελληνικά ΑΕΙ (pdf, 8σέλιδο).

 

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.