Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

 Οι φετινές βάσεις έχουν τεράστιο ενδιαφέρον!  

 

Πέρασε, λοιπόν, και ο Δεκαπενταύγουστος και σιγά – σιγά πλέον ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία θα ξεκινήσει με αρκετά καινούργια πράγματα ως προς τα μαθήματα και την ύλη των εξετάσεων. Πριν όμως αρχίσει η νέα χρονιά, περιμένουμε την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και φυσικά το τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που αναμένεται να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους, αυτό των φοιτητικών τους χρόνων.

Σίγουρα κάθε χρόνο η ανακοίνωση των βάσεων (φέτος αναμένεται από 26 έως 30 Αυγούστου) είναι ένα γεγονός που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του εκπαιδευτικού κόσμου, όμως φέτος είναι δεδομένο ότι η αγωνία είναι μεγαλύτερη για όλους… Και πώς να μην είναι, άλλωστε, αφού φέτος βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα «νερά», με πολλές νέες σχολές και φυσικά με τις βαθμολογίες των υποψηφίων να είναι ιδιαίτερα χαμηλές στα περισσότερα μαθήματα.

Αρχικά, λοιπόν, πρέπει να τονιστεί ότι αναμένεται πτώση στις φετινές βάσεις, όπως τονίζουν και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί αναλυτές… Στο συγκεκριμένο γεγονόςσίγουρα θα συμβάλλει σημαντικά η ραγδαία αύξηση του αριθμού των εισακτέων που έγινε με απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι επί των ημερών του ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε στους 78.0000, ενώ με την ίδρυση επιπλέον τμημάτων η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οδήγησε δύο από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία να έχουν «συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης». Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, παρά τις πολύ χαμηλές επιδόσεις υποψηφίων σε συγκεκριμένα μαθήματα, το φαινόμενο της εισαγωγής σε πανεπιστήμια με 3 και 4 θα συνεχιστεί και φέτος.

Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι αρκετοί μαθητές της Γ’ Λυκείου, πολλοί εκ των οποίων αρίστευσαν στις Πανελλαδικές, έχουν επιλέξει ως πρώτη προτίμηση στο Μηχανογραφικό στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Η βούληση της νέας κυβέρνησης μάλιστα να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό τις δομές και τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας έχει προκαλέσει προσδοκίες σε όσους θα προτιμούσαν τη σιγουριά του Δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί υποψήφιοι που κινήθηκαν στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα (18-20) βάζουν στην κορυφή του Μηχανογραφικού αστυνομικές ή στρατιωτικές σχολές, αντί των νομικών, οι οποίες ναι μεν διατηρούν το κύρος τους, αλλά ταυτόχρονα οι απόφοιτοί τους προβληματίζονται από τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στον κλάδο.

 

Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών

 

Στο πρώτο πεδίο, όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί αναλυτές, αναμένεται μικρή πτώση στις Νομικές σχολές, ενώ πιθανότατα θα υπάρχουν απώλειες της τάξεως των 300 μορίων στις Ψυχολογίες καθώς φέτος, οι υποψήφιοι έχουν ακόμα δύο σχολές να διοχετευθούν, μία παράμετρος που σπρώχνει τις βάσεις προς τα κάτω. Σταθερά αναμένονται τα παιδαγωγικά, ενώ απώλειες θα σημειωθούν σε σχολές με μεσαία ή χαμηλή ζήτηση όπως οι ξένες φιλολογίες και οι φιλοσοφικές. Σε αυτές τις σχολές η πτώση αναμένεται να κυμανθεί από 100 έως και 300 μόρια. Πάντως σημειώνεται ότι το εν λόγω επιστημονικό πεδίο δεν έχει πολλές σχολές και τμήματα που κυμαίνονται κάτω από τη βάση, τάση που πιθανόν να τηρηθεί και φέτος, μιας και η ζήτηση κάθε χρόνο είναι μεγάλη, ενώ η προσφορά των θέσεων μικρή.

 

Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

 

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, τώρα, αναμένονται σε όλο το φάσμα των σχολών του χαμηλές βάσεις καθώς παρά την πληθώρα θέσεων οι επιδόσεις φέτος ήταν απογοητευτικές.

 

Πεδίο Επιστημών Υγείας

Επιπρόσθετα σημαντικές απώλειες θα σημειώσει το πεδίο των Επιστημών Υγείας. Και φέτος το εν λόγω πεδίο συγκεντρώνει, παρά τις αντιξοότητες, το μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων, με 1.160 να έχουν γράψει πάνω από 18.000 μόρια. Αναμένεται, λοιπόν, πτώση σε Ιατρικές σχολές, Βιολογία, Κτηνιατρική και Οδοντιατρική, ενώ και οι σχολές των παραϊατρικών επαγγελμάτων, όπως για παράδειγμα οι Φυσικοθεραπείες, αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσει ακόμα και τα 300 μόρια.

Πεδίο Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής

 

Τέλος, ως προς το πεδίο Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής έχουμε μικτά συμπεράσματα καθώς είναι πολλοί οι καινούργιοι παράγοντες που αλλάζουν τα δεδομένα στις βάσεις τους. Οι υποψήφιοι του 4ου Επιστημονικού Πεδίου σημειώνουν διαχρονικά τις χαμηλότερες επιδόσεις και πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο με το μεγαλύτερο αριθμό σχολών με βάση εισαγωγής κάτω από τη βάση.

Φέτος, ιδρύθηκαν πολλά νέα τμήματα στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο αυξάνοντας τον αριθμό εισακτέων. Παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις των μαθητών δεν ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι, η εκτίμηση των βάσεων κάνει λόγο για αυξομειώσεις. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δούμε την καταβαράθρωση των βάσεων όπως θα καταγραφεί στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα ζήτημα που θεωρώ ότι πρέπει το Υπουργείο να αναθεωρήσει άμεσα. Αλήθεια, έχουν αναρωτηθεί ποτέ, πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι για την οικογένεια, όταν οι βάσεις και τα ονόματα ανακοινώνονται στο τέλος Αυγούστου; Έχουν αναρωτηθεί οι ιθύνοντες του υπουργείου αν οι εργαζόμενοι γονείς μπορούν να πάρουν άδεια τότε και να φροντίσουν τα παιδιά τους;  Όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά, γιατί να υπάρχει τόση αργοπορία; Συντονισμός χρειάζεται. Τίποτα άλλο…

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.