Διήμερη Διαδικτυακή Επιμόρφωση

Περιγραφή

Η κατανόηση των βασικών κοινωνιολογικών εννοιών και οι διατυπώσεις τους σε θέματα ευρείας ανάπτυξης: Συνθετική ανάλυση και Συνδυαστικά Ερωτήματα. Μετά τις νέες οδηγίες για την ύλη και τον τρόπο εξέτασης του μαθήματος Κοινωνιολογίας, φαίνεται πως η μεγαλύτερη πρόκληση για όσους διδάξουν το μάθημα είναι η μετάδοση των βασικών κοινωνιολογικών γνώσεων σε επίπεδο διδακτικής, αλλά και η αναγνώριση των συγκεκριμένων εννοιών και των θεματικών του βιβλίου, όταν ζητούνται θέματα ευρείας ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών, σκοπός του μαθήματος της Κοινωνιολογίας είναι η ανάπτυξη της κριτικής κοινωνιολογικής σκέψης, οι ικανότητες σύνθεσης, ανάλυσης και διασύνδεσης των κοινωνιολογικών γνώσεων με την προσέγγιση οικείων γεγονότων και διαδικασιών. Αυτή η διάσταση είναι πιο απαιτητική όταν ζητούνται από τους μαθητές και τις μαθήτριες να προσεγγίζουν θέματα ευρείας ανάλυσης.

Στόχος Επιμόρφωσης

Σκοπός του σεμιναρίου, και μαθησιακοί του στόχοι, είναι η εννοιολογική αποσαφήνιση των βασικών εννοιών – κλειδιά των κεφαλαίων (της εξεταστέας ύλης) του βιβλίου της Κοινωνιολογίας, όπως και η εφαρμογή τους και οι τρόποι απάντησης σε σύνθετα θέματα ευρείας ανάλυσης. Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου αναμένεται οι συμμετέχοντες, να αναγνωρίζουν και να αποκωδικοποιούν θέματα σύνθεσης, ανάλυσης και διασύνδεσης που συσχετίζονται με βασικές γνώσεις του βιβλίου.

Μαθησιακοί Στόχοι

Μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης, αναμένεται οι συμμετέχοντες:
α. να έχουν αποκτήσει βασικές/πρακτικές μεθόδους κατανόησης και προσέγγισης των στόχων της διδακτικής των θεωρητικών και ερευνητικών σχολών της Κοινωνιολογίας.
β. να έχουν αποκτήσει μια σειρά από διδακτικές προτάσεις, σχέδια μαθήματος και αξιοποίησης των δύο βιβλίων (του μαθητή και του τετραδίου εργασίας και έρευνας) του μαθήματος της Κοινωνιολογίας στη Γ Λυκείου, αλλά και των αντίστοιχων κεφαλαίων της Κοινωνιολογίας του μαθήματος των Βασικών Αρχών Κοινωνικών Επιστημών της Β΄ Λυκείου προκειμένου να είναι σε θέση να καλλιεργήσουν μια εισαγωγική γνώση στους ενδιαφερομένους μαθητές.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών που θέλουν να εξοικειωθούν με τη διδακτική της Κοινωνιολογίας στο Λύκειο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μαθησιακή διαδικασία, τα σχέδια έρευνας και τις γραπτές ασκήσεις που προϋποθέτει το μάθημα αλλά και κάθε εκπαιδευτικό και επιστήμονα με ενεργό ενδιαφέρον στη διδακτική της Κοινωνιολογίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.